Kiderült! Az elektronikus cigaretta is káros az egészségre!

Forrás: Thinkstock -
nikotin elektromos cigaretta egészség cigaretta
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elektronikus cigaretta megjelenésekor még úgy tűnt, alternatívát nyújthat a hagyományos cigarettáról leszokó embereknek, ám a mostani vizsgálatok fényében már látszik, hogy majdhogynem ugyanolyan káros az egészségre, mint elődje.

Minden előnye oda

Az elektronikus cigaretta eleve úgy került piacra, hogy valós, tartós hatásairól senki sem tudott beszámolni. A vizsgálatok előrehaladtával annyit biztosan kijelenthetünk, hogy nem csupán ártalmatlan vízgőzt szívunk be és fújunk ki a használatakor, de egy sor veszélyes anyagot is – némelyikük veszélyesebb, mint ami a hagyományos cigarettából jön.

Forrás: Thinkstock

Ez újraírja az e-cigi legnagyobb előnyét is, miszerint, bárhol, akár gyerekek közelében is használhatjuk, hiszen semmilyen káros anyag nem kerül a levegőbe a dohányzó ember környezetében.

Fagyálló és nehézfém az elektronikus cigarettában

Az elektronikus cigarettákhoz használt patronokkal, folyadékokkal kapcsolatban kiderült, hogy propilén-glikolt, azaz szem- és légcsőirritáló hatású, hosszú távon akár asztmát is kiváltó fagyállót tartalmaznak. A kívánt dohányíz eléréséhez olyan mesterséges anyagokat vetnek be, mint az észter és a keton, további adalékanyagként pedig glicerint, ami belélegezve gyulladást okozhat a tüdőnkben. Mindezeken túl néhány folyadékban kimutatható volt többféle nehézfém, köztük ólom is, ami bizonyítottan kis mennyiségben is rákkeltő.

A Clinical Cancer Research rákkutató intézet felmérése szerint a tüdőrákot sem kerülhetjük el az e-cigi használatakor, nemcsak a nehézfémek miatt, hanem azért is, mert az elektromosan képzett párának ugyanúgy nincs helye a tüdőnkben, mint a hagyományos cigarettáénak, és kimutatható, hogy a pára is ugyanolyan deformitásokat okoz a légzőszervekben.

A leszokásban sem biztos, hogy segít

Az elektronikus cigaretta egyszerre oldotta volna meg a hiányzó nikotin pótlását, és a jól megszokott, megnyugtató dohányzómozdulatok megőrzését is, így eleinte úgy tűnt, tényleg jó alternatívája lehet a káros hagyományos cigarettáknak. A leszokásban azonban nem biztos, hogy segít, sőt: mivel bárhol "rágyújthatunk", és mi adagoljuk a nikotint, akár jóval többet is bevihetünk belőle a szervezetünkbe, mint a hagyományos cigarettázások alkalmával.

Forrás: Thinkstock

Aki le akar szokni a dohányzásról, az jobban teszi, ha orvoshoz vagy a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjához fordul segítségért.

A cikk megjelenését a Széchenyi 2020 program támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.