Gyógyszer helyett természetesen - Így küzdj a nátha ellen!

betegség gyógytea nátha megfázás gyógymód tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már nyakunkon van a tél és vele együtt a mínuszok is. Bár sokan szednek különböző vitaminokat, és a napi étkezésükbe beépítik a zöldséget és a gyümölcsöt, a megfázás így is utoléri őket. Ilyenkor már maga a létezés is nehezünkre esik, és akár hetekig szenvedhetünk otthon a papír zsebkendők és orrcseppek világában. Mielőtt elkeserednél, adunk pár tippet, mit tegyél, ha az influenzaszörny téged is megtalál.

A kutatások szerint egy felnőtt általában évente kétszer-négyszer betegszik meg. Ezeket legtöbbször a munkahelyén, útközben (tömegközlekedés) vagy a családjától kapja el. A legnagyobb probléma ott szokott kezdődni, amikor érezzük, hogy már valami nincs rendben a szervezetünkkel, de csak akkor reagálunk, ha már magas lázzal küzdünk. Ilyenkor az orvos főleg antibiotikumot javasol, mellyel megelőzhetjük a szövődmények kialakulását. Ne felejtsük el azonban, hogy néhány természetes módszer segítségével kicsit meggyorsíthatjuk a folyamatot.

Forrás: Thinkstock

A megfázás tünetei

A tünetek két-három nap után kezdenek jelentkezni. Nyákos, vízszerű, majd sűrűbb váladékú orrfolyás, tüsszögés, enyhe torokfájdalom, köhögés. Legtöbbször a beteg kedvetlen, fájnak a végtagjai, levert, valamint migrénes fejfájás is gyötri. A szövődmények között súlyos esetben akár tüdőgyulladás is kialakulhat.

Gyógyfüvek, gyógyteák

Hárs: Teáját meghűléses betegségekkor sokszor alkalmazzák, mert izzasztó, köptető és nyákoldó hatású, de egy stresszesebb nap végén is érdemes meginni egy csészével, mert kiváló stresszoldó.

Csipkebogyó: Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Kiváló immunerősítő, ellenállás-fokozó és egészségfenntartó. A legértékesebb benne a magas C-vitamin-tartalma, amely elengedhetetlen a téli hónapokban.

Forrás: Thinkstock

Tipp: Az említett gyógyteákat egymással keverve is fogyaszthatjuk, és lehetőleg csak mézzel ízesítsük őket. Ha lehet, napi három bögrével fogyassz belőlük, a legjobb azonban, ha a megfázás alatt végig csak ezt iszod.

3 csodálatos hatású növény

Gyömbér: Jótékony hatásainak listája nagyon hosszú. Enyhíti a köhögést, csillapítja a torokfájást, és nagyszerű vírusölő hatással is bír. Rendszeres fogyasztásával felturbózhatod az immunrendszered, emellett izzadást elősegítő hatása miatt gyorsan leküzdheted vele a lázat is.

Fokhagyma: Antibakteriális hatású, segít megszüntetni az orrdugulást, és nyersen fogyasztva a torokfájás igazi ellenszere, sőt, az orrdugulást is pillanatok alatt megszünteti. Tipp: keverd össze egy kis mézzel, és kész is csodaszer.

Csili- vagy erős paprika: Legtöbbször torokgyulladásra és torokfájásra használjuk, de az arcüregben lerakódott váladék felszakadásában is első osztályú segítség. Forralj fel körülbelül három deci vizet, majd vágj bele pár karika paprikát, és idd meg. Ha túl erősnek érzed, tegyél bele egy kis mézet.

Forrás: Thinkstock

Figyelj jobban az életmódodra!

  • Ha érzed, hogy gond van, ne kapkodj be egymás után különböző gyógyszereket! Vegyél ki egy napot, amit csak alvással és fekvéssel töltesz.
  • Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt! Ezzel erősíted az amúgy is legyengült immunrendszered, és a sok vitamin által megelőzöd a későbbi problémákat. Legjobb, ha friss alapanyagokból készítesz magadnak egy salátát vagy egy finom zöldséglevest.
  • Moss kezet naponta többször! A munkahelyeden, az iskolában, vagy akár otthon ne csak egyszer nyisd meg a csapot.
  • Próbáld kevésbé stresszesen élni az életed! Bármennyire nehezen is hangzik, sok betegség fő kiváltó oka a lelki probléma. A nap végeztével olvass, légy a családoddal, és kapcsold le azt a bizonyos stresszgombot pár órára.

Támogatott tartalom.

Közeledik az AIDS világnapja – Még mindig nem tudunk eleget a megelőzésérőlhttp://www.life.hu/drlife/20151119-aids-vilagnapja-tenyek-es-tevhitek-szakertovel.htmlBilics Edit, a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet munkatársa mesélt a rettegett négybetűs betegségről. Dr. Life--Vitaminbombáktól a szaunaorgazmusig: Így védekezz a hideg ellen!http://www.life.hu/drlife/20151118-igy-vedekezz-a-hideg-es-a-megfazas-ellen-immunerosites-szauna-termeszetes-napfeny.htmlA napimádók és melegmániások elképzelni sem tudnának az ideinél csodálatosabb novembert. A napsütéses órák száma az egekben, és sorra dőlnek a korábbi melegrekordok, mivel a nappali és esti hőmérsékletek is inkább a tüzes indiánnyarat idézik. Nem lesz azonban örökre 25 fok, a december és január már fenik ránk a fogaikat. Nekünk pedig fel kell készülnünk. Dr. LifeThinkstockEgészség a mobilodon - Egy alkalmazás, ami mostantól megkönnyíti az életedet http://www.life.hu/drlife/20151118-alkalmazas-egeszseg-orvos-es-beteg-viszony-javulasa-hasznos-biztonsagos-innovativ.htmlEgy applikáció, amely az egészséggel kapcsolatos mindennapi és stratégiai élethelyzetek minőségileg új és praktikus eszközét teremti meg. Több hasznos funkciója mellett képes az orvos-beteg viszonyt még bizalmasabbá tenni, és mindkét fél számára időt spórolni. Dr. LifeThinkstockNem tévhit többé - az orr melegen tartásával megelőzhető a megfázás http://www.life.hu/drlife/20150121-az-orr-nyalkahartyajanak-vedelme.htmlA legújabb kutatás szerint a nátha megelőzésének titka az lehet, hogy egy sállal melegen kell tartani az orrunkat, amikor kimerészkedünk télen a szabadba. Ezt eddig hittük is meg nem is.Dr. LifeOrigoHogyan csillapítsd hatékonyan a lázat megfázás esetén?http://www.life.hu/drlife/20141021-lazcsillapitas-natha-eseten.htmlAmint feljebb csusszan a hőmérő higanyszála, mindenki azonnal a lázcsillapításra gondol. Pedig a láz segít a szervezetnek bizonyos fertőző betegségek leküzdésében, méghozzá azzal, hogy meggátolja azon kórokozók továbbszaporodását, amelyek a szokásos hőmérsékleten érzik jól magukat. Mikor is kell tehát levinned a lázad? És ami még fontosabb, pontosan mivel?Dr. Life--Ilyen, amikor nap mint nap fojtogat a betegséged – mindennapok refluxoskénthttp://www.life.hu/drlife/20151119-reflux-betegseg-tunet-tortenet-szakertot-kerdeztunk-a-nepbetegsegrol.htmlA népbetegségek egyik új „tagja” immár a reflux, amely szinte minden embert érint – csak nem mindegy, milyen mértékben. Az orvosok arra biztatják az érintetteket, hogy ne féljenek az alaposabb vizsgálatoktól, a természetgyógyászat azonban más irányból közelíti meg a témát. Cikkünk főszereplője Virág, aki már kilenc éve nyögi a betegség kellemetlen mellékhatásait. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.