Gyorsabban öregszik a férfiak agya, mint a nőké

Forrás:Thinkstock -
agy öregedés nők kutatás férfi Szegedi Tudományegyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss magyar kutatás szerint az erősebbik nem tagjainak agya gyorsabban épül le, ezért náluk nagyobb eséllyel alakulhatnak ki olyan időskori problémák, mint az Alzheimer-kór.

Érdekes eredménnyel zárult a Szegedi Tudományegyetem csapatának kutatása. A vizsgálat során 53 férfi és 50 nő agyfelépítését vizsgálták meg, akiknek átlagéletkora 32 volt, a legfiatalabb alany 21, a legidősebb pedig 58 éves volt.

Forrás:Thinkstock

Mint kiderült, az agykéreg alatti terület, amely a mozgásért és az érzelmek feldolgozásáért felelős, jelentős különbséget mutatott a két nemnél. A férfiaknál ez az agyi résznél, illetve az információk feldolgozásáért felelős területnél is jelentős romlást állapítottak meg az idő előrehaladtával.

Az emlékei mellett az arcát is elveszíti a beteg

Az Alzheimer-kór az egyik legszomorúbb betegség, amely nemcsak a beteg teljes életét dönti romba, de szerettei érzelmeit is a végsőkig feszíti. Szembesülni azzal, hogy a szülő vagy éppen a társ elveszíti a közös élet emlékeit, hogy csak élményfoszlányok maradnak, ha maradnak, a legszebb pillanatokról is, szinte elviselhetetlen. A Life.hu cikkéért kattints ide!

HIV fertőzéstől retteg Kylie Jenner - És nem alaptalanulhttp://www.life.hu/drlife/20151126-kylie-jenner-retteg-hogy-hiv-fertozott-volt-pasijatol-kaphatta-el.htmlA fiatal lány volt pasija ugyanazzal a transznemű pornósztárral kavart, akivel korábban Charlie Sheen is ágyba bújt. A Kardashian klán tagja a hír hallatán teljesen összeomlott. Dr. Life--Rábaközi Andrea kétszer is nagyon meghízott, mégsem esett depresszióba http://www.life.hu/sztarok/20151126-rabakozi-andrea-modell-ketszer-is-nagyon-meghizott-megsem-esett-depresszioba.htmlRábaközi Andrea 25 éve van a modellpályán, a mai napig dolgozik. Negyedszázaddal ezelőtti és mostani képei között alig látszik a különbség, mindegyiken egy gyönyörű, szőke nő néz a kamerába. Megkérdeztük, mi a titka, hogyan lehetne ezt utánacsinálni? TV + Sztárok--Ezért tabu a kaki - A tudósok elmagyaráztákhttp://www.life.hu/drlife/20151126-ezert-nem-jarnak-az-emberek-szivesen-kozos-vecekbe.htmlTe is azok közé tartozol, akik csak akkor mennek el nyilvános vécékbe nagydolgot végezni, ha már pengeélen táncolnak? Kiderült, miért van ez így kifejezetten sok emberrel. Dr. LifeAFPNagy Ervin: „Azt hittem, rákos vagyok"http://www.life.hu/drlife/20151127-nagy-ervin-szinesz-egy-orvosi-vizsgalat-utan-azt-hitte-rakos-mert-viszsarendeltek-meg-egy.htmlA jóképű színész arról mesélt, hogy egyetlen egyszer életében megcsapta a halál szele és akkor komolyan elgondolkozott az életén.Dr. LifeFotó: Zsigmond László/Life.huLátássérültként végigjárni a Kéktúrát? Ő megcsinálta!http://www.life.hu/drlife/20151126-toni-a-latasserult-turazo-58-nap-alatt-tette-meg-a-kektura-utvonalat.htmlPuskás Antal, közismertebb nevén Tóni már jócskán a felnőtt éveit taposta, amikor kezdte elveszíteni a látását. A férfi nem torpant meg ettől a nehézségtől, állapotából előnyt kovácsolt, és azóta már az Országos Kéktúra útvonalát is végigjárta, ahol többek között még egy híres magyar opera-énekesnő is a kísérője volt. Tóni célja, hogy az emberekkel elfogadtassa magát így – ez eddig sikerült is neki –, és további túrás élmények megszerzésére is törekszik. Interjú. Dr. Life--Aurelio édesapja haláláról: "Ötösével szedem a nyugtatót, képtelen vagyok így létezni"http://www.life.hu/sztarok/20151127-meghalt-vv-aurelio-edesapja-a-fiu-kiborult.htmlAurelio összetört: elhunyt imádott édesapja. A fiú nagyon szerette a papáját, már a ValóVilág előtt bemutatott kisfilmjében is arról beszélt, a legnagyobb félelme az elvesztése, legnagyobb büszkesége ő maga. TV + Sztárok--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.