Ezt biztosan nem tudtad eddig a szűrésekről!

Forrás: Thinkstock -
betegség szűrés egészségtudatosság egészség odafigyelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szűrésekre járni kell! Ez a tény sokunk fejében el van ültetve, pedig legtöbbször mi sem vagyunk tisztában azzal, hogy hova, mikor és milyen rendszerességgel kellene mennünk. Lássuk!

Mi a szűrés?

Olyan rendszeres, meghatározott időszakonként végzett vizsgálatsorozat, amelynek célja a rejtett betegségek, elváltozások idejekorán, még a tünetek megjelenése előtti felfedezése – még egészséges, vagy magát egészségesnek gondoló emberen.
Ilyenkor egyszerűen elvégezhető, komolyabb kellemetlenségekkel nem járó módszer segítségével mutatják ki, ha valamilyen, még tüneteket és panaszokat még nem okozó betegségek elkezdődött.

Forrás: Thinkstock

Miért van rá szükség?

Mert a betegségeknek mindig van előjelük, előzményük. Gyakran már évekkel hamarabb kimutathatók egyes kisebb elváltozások.

Biológiailag évekkel, évtizedekkel a tünetek megjelenése előtt elindulhatnak a változások, sejtszinten. Ennek oka az egészségtelen életmód, dohányzás, elhízás. Ilyenkor a kockázati tényezők kiiktatásával, elejét lehet venni a betegség kialakulásának! Ha a tünetek és panaszok már megjelennek, akkor elkezdődik a betegség „klinikai szakasza”. A kettő közötti szakaszt a betegség „preklinikai szakaszának” nevezik, amikor valamilyen módon (laborvizsgálattal, képalkotó eljárásokkal) már felfedezhető az adott betegség. Ha ebben a szakaszban vesz részt valaki szűrővizsgálaton, akkor még idejekorán elcsíphető a betegség!

A szűréssel kapcsolatos további részletekről és sokak által nem tudott érdekességekről a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz!

Szűréssel a mellrák ellenhttp://www.life.hu/drlife/20151009-mellrakszures-fontossagat-nem-lehet-elegge-hangsulyozni-figyeljunk-magunkra.htmlAz emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos megbetegedés a nők körében, de időben felfedezve jól gyógyítható. Ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, fontos az emlőszűrés, és az, hogy figyeljünk oda önmagunkra.Dr. LifeThinkstockMelltapintás, altájékcsekkolás és társai: 5+1 szűrés, amit évente el kellene végeztetnünkhttp://www.life.hu/drlife/20150922-5-1-szures-amit-evente-el-kellene-vegeztetnunk.htmlA szűrővizsgálatok célja egyrészről a megelőzés, másrészről egyes betegségek lehetőleg még időben történő diagnosztizálása. Sok dolgot „házilag” mi magunk is szűrni tudunk, de vannak olyan szűrővizsgálatok, amelyekért időről időre érdemes szakembert felkeresnünk. Dr. Life--HPV - a nők mellett a férfiak számára is életmentő lehet a szűréshttp://www.life.hu/drlife/20141208-a-hpv-szurese-videon.htmlA HPV megelőzése mellett a rendszeres szűrés segíthet abban, hogy megőrizd az egészséged, illetve, hogy időben észleljék a szakemberek, ha baj van. Sokan azonban vagy nem tartják fontosnak a szűréseket, vagy annyira félnek az egészségügyi "vizsgálattól", az egészségügyi intézmények, a rendelők "hangulatától", hogy inkább távol maradnak. Ma már az is nyilvánvaló, hogy a férfiakat sem kíméli a HPV.Dr. Life--Egyre több nőhöz juthat el az ingyenes méhnyakrák-szűréshttp://www.life.hu/drlife/20150212-meg-tobb-vedononel-csinaltathatnak-a-nok-mehnyakrak-szurest.htmlEgyre több nőhöz juthat el az ingyenes méhnyakrák-szűrés. Az ÁNTSZ névreszóló meghívót küldött azoknak a 25-65 év közti nőknek, akik jogosultak az ingyenes vizsgálatra, és lakóhelyükön elérhető a védőnői vizsgálat. Dr. LifeOrigoSzűrések – hogyan veheted észre, előzheted meg a fogbetegségeket http://www.life.hu/drlife/20140909-a-fogaszati-szuresek-jelentosege.htmlA fogászati szűrések még mindig túlzott óvatosságnak tűnhetnek, ám rendkívül nagy szerepet játszanak abban, hogy egészségünk, ragyogó mosolyunk is megmaradjon. A Life.hu a legfontosabb szűrések nyomába eredt.Dr. Life--Nem járunk szűrésekre, pedig tudjuk, hogy kellenehttp://www.life.hu/drlife/20140520-hanyagoljuk-a-szurovizsgalatokat-derul-ki-egy-uj-felmeresbol.htmlEgy új felmérésből kiderült, tudjuk, hogy szükség van a szűrésekre, de sok indokot találunk azok elmulasztására. Pedig az egészségünk a tét!Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.