Történet egy nőről, aki a gyermeke miatt lett rákos

Forrás: Facebook/Debbie Nabbs -
betegség terhesség szülés rák méhlepény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Wolverhamptonban élő 36 éves Deborah Nabbs nyolc héttel a gyermeke világra jövetele után az életéért küzdött, miután terhessége alatt a méhlepénye elrákosodott. A kisfiú ma már 21 hónapos, és az édesanyja is sikeresen legyőzte a betegségét.

Deborah a harmadik gyermekét várta, és a terhessége során semmilyen komplikáció nem lépett fel, a kisfiú is teljesen egészségesen jött világra. A háromgyerekes anya boldogan vitte haza gyermekét a kórházból, ám nem sokkal később vérezni kezdett, és döbbenten tapasztalta, hogy tojásméretű vérrögök távoztak belőle.

Forrás: Facebook/Debbie Nabbs

Azonnal visszament a kórházba, ahol az orvosok eltávolították a méhlepénye megmaradt részeit, ám műtét közben felfedezték, hogy a nőnél egy nagyon ritka, a terhességhez kapcsolódó rákos megbetegedés – choriocarcinoma – alakult ki, ami már a tüdejére is átterjedt. Mivel magából a méhlepényből szétterjedt a rákos folyamat, az orvosok aggódtak, hogy nem fertőzte-e meg az újszülöttet is, de szerencsére a kisfiúnál mindent rendben találtak.

A choriocarcinoma egy nagyon ritka rákos megbetegedés, ami a terhesség hatására alakul ki, de előfordul, hogy csak hónapokkal vagy évekkel a terhesség után jelentkezik. Nehéz diagnosztizálni, és nagyon gyorsan átterjed más területekre is, viszont a kemoterápiára és a sugárkezelésre jól reagál. Leggyakrabban a negyven év feletti nőknél alakul ki, jellemző tünetei a folyamatos hüvelyi vérzés és a hasi fájdalom. A gyógyulás esélye 90 százalékos.

Az anya élete azonban ettől kezdve folytonos küzdelemmé vált

a betegséggel szemben, kétszer kellett megoperálni, illetve kemoterápiás kezelést is kapott, aminek következtében a haja is kihullott. Mára azonban a ráknak már nyoma sincs, és Deborah azt állítja, a szörnyű betegsége ellenére sem bánta meg, hogy megszületett a kisfia, sőt, ha tudná, hogy ez vár rá, akkor is belevágna a gyermekvállalásba.

Forrás: Facebook/Debbie Nabbs

Dr. Szilvási Ferenc szülész, nőgyógyász elmondása alapján az adott betegség előrehaladását számos tényező befolyásolhatja. „Idetartozik az életkor, az előző szülések száma, a megelőző terhességek kimenetele, az esetleges korábbi kemoterápia, a beteg immunállapota. A choriocarcinoma kemoterápiával történő kezelése után 80-90 százalékban érhető el végleges gyógyulás műtéti beavatkozás nélkül, bár a teljes gyógyulás érdekében nemritkán kényszerülnek méheltávolításra. Elmondható, hogy a gyógyulás után egy-két évvel – amennyiben nem kellett a méhet eltávolítani – terhesség is vállalható. A kezelt eseteket követően fogant terhességben a veleszületett rendellenességek gyakorisága nem nagyobb az átlagosnál.”

„Még fél mellel is szeretett és szeretkezett velem”

Egy másik rákfajta, a mellrák ezzel szemben egyre több nőt érint. Halom Borbála dolgos édesanya volt, aki mindig vagányan vette az élet buktatóit, de egy novemberi napon teljesesen átfordult az élete: mellrákot diagnosztizáltak nála. Az első felocsúdása után még maga sem tudta, hogyan fog folytatódni az élete. Ez az ő története.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.