Mi a közös az alvásban és a szívbetegségben? Ez a gén!

gén szívderítő egészség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Stanford University School of Medicine kutatói azonosítottak egy olyan gént, amelyik ha jól működik, csökkenti a szívbetegség kialakulásának valószínűségét, elősegíti a kezelés eredményességét, és így kiemelt célpontja lehet az új gyógyszerek fejlesztésének.

A gén egy olyan fehérjét kódol, amelyet először akkor fedeztek fel, amikor egy mutációja (véletlenül) narkolepsziát okozott.

A szívbetegségek kezelése az Egyesült Államokban évente 40 milliárd dollárba kerül – jegyzi meg dr. Euan Ashley a Stanford szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó docense. Az új kezelési módok kifejlesztésének egyik legnagyobb kihívása az, hogy nem találták még meg eddig azt a gént, amelyik biztosan kapcsolatban van a szívbetegségekkel. Dr. Ashley reménykedik abban, hogy most meglesz, és akkor új kezelések fejlesztésére nyílik lehetőség. A tanulmányt november 30-án publikálták a Journal of the American College of Cardiology című folyóiratban. A kutatást az a megfigyelés motiválta, hogy az egyes szívbeteg páciensek különbözőképpen reagáltak ugyanarra az orvosi terápiára.

Forrás: Thinkstock

„Észrevettük, hogy néhány szívbeteg nagyszerűen reagál a kezelésre” – mondja dr. Perez, az egyik kutató. „Ezeknek a betegeknek a szívfunkciói drámai mértékben javultak a kezelés hatására. Míg más betegek a terápia ellenére folyamatosan rosszabbodtak, és végül transzplantációra volt szükségük.” Dr. Perez abban reménykedik, hogy a kezelésre való reagálásban megfigyelhető különbségeknek genetikai okai vannak. Feltételezi, hogy a kutatásban részt vevő csoport genetikai variációi további kapcsolatokra mutatnak rá.

A kutatás további izgalmas részletei és végeredménye a Szívderítő.hu cikkében elolvasható!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.