Majdnem belehalt a tamponhasználatba egy nő: egy hétig feküdt kómában, élet és halál között

Forrás: Thinkstock -
tampon menstruáció toxikus sokk szindróma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 27 éves szállodaigazgató Deborah Usher hasi panaszokkal és szédüléssel fordult orvoshoz. Szerencsére időben. 

A diagnózis: toxikus sokk szindróma volt - amelynek következtében a nő egy hétig feküdt kómában, élet és halál között. Az orvosai szerint a betegséget a nem megfelelő tamponhasználat váltotta ki, ennek következtében szaporodhattak fel Deborah testében a különböző baktériumok, amelyek megtámadták a belső szerveit.

Mi az a a toxikus sokk szindróma?

A bajért a hüvelyben és a méhnyakon egyébként veszélytelenül éldegélő Staphylococcus aureus baktériumok, illetve azok méreganyagai felelősek, és a tamponban órákig álló vér kiváló táptalajt szolgáltat a termelődésükhöz. Még így is csak keveseknél jelentkezik a betegség - általában azoknál, akiknél nem termelődött elegendő ellenanyag a toxinokkal szemben. Ez a hajlamosító tényező okozza az ismétlődő fertőzéseket a nők egy csoportjánál. Akinél már egyszer jelentkezett a betegség, és időben kikezelték, mindenképpen kerülje a tampon használatát. Bár a hormonális fogamzásgátlók némileg csökkentik a TSS kockázatát, a fiatal lányoknál 99%-ban a tampon használata okozza a betegséget. Cikkünket a témában itt olvashatod.

“Szerencsém volt. Ha kicsit később megyek orvoshoz, lehet, hogy ma már nem élek” - nyilatkozta a brit Metrónak Deborah.

Forrás: Thinkstock

A nőnek, amióta magához tért, komoly memóriazavarai vannak, sőt, minden korábbi emlékét elveszítette. Az orvosok szerint Deborah az állapota folyamatosan javulni fog, nemrégiben például már képes volt felidézni a kisfia egy, évekkel ezelőtti szülinapját.

5 hiba, amit sose kövess el tampon használatakor

Kézmosás nélkül soha ne cseréld ki! Ne csak a mosdóhasználat után, hanem a tampon felhelyezése előtt is moss kezet, hiszen magad sem emlékezhetsz, mikhez nyúltál hozzá azelőtt, és te sem akarhatod, hogy fertőzések kerüljenek a hüvelyedbe. További szarvashibákról itt írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.