5 dolog, amit a laktózérzékenyeknek tudniuk kell

Forrás: Thinkstock -
laktóz tej ételintolerancia laktózérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokunk gyerekkorának meghatározó része lehetett, amikor a reggeli mellé finom, friss tejet ittunk. Felnőttként - akár ezek következményeként - már több embernél alakul ki laktóz-intolerancia, amiért nagyobb figyelmet kell fordítani az étkezésre. Íme öt dolog, amelyekről jó tudni azoknak, akiket érint hazánk egyik leggyakoribb emésztőrendszeri problémája. 

1. A tejcukor-érzékenység nem egyenlő a tejfehérje allergiával

A tejallergia és a tejcukor-érzékenység hasonló panaszokat okoz, ezért fontos megkülönböztetni őket. Tejfehérje allergia esetén a szervezet a tejben lévő fehérjét, a kazeint allergénként kezeli és kóros immunválaszt ad, míg a laktóz-intoleranciát a laktáz enzim csökkent működése vagy hiánya okozza. Utóbbi esetében kizárólag hasi panaszok – fájdalom, görcsök, puffadás, hányinger, hasmenés – jelentkeznek, a tejallergiásoknak azonban viszkető, vörös foltokkal, ekcémával és légúti problémákkal is meg kell küzdeniük. Amennyiben még nem tisztázottak a panaszok, érdemes felkeresni egy gasztroenterológus szakembert.

Forrás: Thinkstock

2. Nem kell kiiktatni a tejes ételeket

A tejallergiásokkal szemben – akiknek tünetei kis mennyiségű tej bevitelét követően is rövid időn belül kialakulnak – a tejcukor-érzékenyek szervezete képes megbirkózni bizonyos mennyiségű laktózzal. Érdemes kitapasztalni, kinek mennyi tejcukrot tolerál a szervezete, mert vannak lehetőségek, amelyekkel megelőzhetők a kellemetlenségek.

3. Nem csak a tejben van tejcukor

Fontos tudni, hogy laktóz a tejes készítmények mellett számos élelmiszeripari termékben is előfordulhat. Fellelhető többek között húsipari- és gabonakészítményekben, édesipari termékekben, fűszerekben, ízesítőkben, félkész- és készételekben, alkoholokban, sőt egyes gyógyszerekben is, de tejcukrot tartalmaz a kecske- és juhtej is.

4. Így kerülhetők el a kellemetlen tünetek

A legdrasztikusabb megoldás, ha teljes mértékben lemondunk a tejcukor tartalmú élelmiszerekről. Ez azonban nagyon körülményes és nem feltétlen szükséges, mert rágótabletta formájában is elérhető laktáz enzim fogyasztásával elkerülhetők a panaszok. Emellett vásároláskor érdemes alaposan elolvasni a termékcímkéket, mert ha az összetevők között a savó, savópor vagy citopánpor szavakat látjuk, az élelmiszer laktózt is tartalmazhat.

Forrás: Thinkstock

5. Több embert érint, mint gondolnánk

Sokan nem ismerik a hátterét és divathóbortnak tartják, pedig a laktózérzékenység Magyarországon 3 millió embert érint. A változással nem szükséges tehát egyedül szembenézni, számos fórumon, egészségügyi portálon és közösségi média felületen bukkanhatunk hatékony segítségre.

Hogyan ismerhető fel a laktózérzékenység?

Gyakran fáj a hasad, esetleg görcsöl vagy puffad? Hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz? Talán nem is gondolnád, de cikkünkből kiderül, hogy ezek akár a laktózérzékenység tünetei is lehetnek, amikre mindenképpen érdemes odafigyelned.

A legfinomabb növényi tejek – nem csak laktózérzékenyeknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20141212-a-legfinomabb-novenyi-tejek-nemcsak-laktoz-erzekenyeknek.htmlAnnak, aki szereti a tejet, de például laktózérzékenységben szenved, különösen nehezére eshet száműzni az étrendjéből ezt az italt. Szerencsére azonban erre nincs is semmi szükség: ma már számos növényi tej is kapható a piacon, amit az érzékenyebbek is bátran fogyaszthatnak. Ez Zsír!--Laktózmentes diéta – így csináld!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-tejerzekenyek-szamara-fogyaszthato-etelek-es-azok-amiket-semmikeppen-nem-ehetnek-ihatnak.htmlA laktózérzékenyek számára valóságos mumus minden, amiben tejcukor található, vagyis a tej és a tejtermékek egyaránt. De nem csak nekik, bárki számára hasznos lehet, ha a megfelelő emésztés érdekében betart néhány alapszabályt. Ez Zsír!--Lehet, hogy te is laktózérzékeny vagy? Figyelj oda a tünetekre!http://www.life.hu/ez-zsir/20141212-laktozerzekenyseg-tunetei-kezelese.htmlGyakran fáj a hasad, esetleg görcsöl vagy puffad? Hasmenésed lesz, ha tejet, tejterméket fogyasztasz? Talán nem is gondolnád, de ezek a laktózérzékenység tünetei is lehetnek, amire mindenképpen érdemes odafigyelned.Ez Zsír!OrigoDöbbenetes! E.coli baktériummal volt fertőzött az online vásárolt anyatejhttp://www.life.hu/drlife/20151012-ecoli-bakteriummal-fertozott-volt-az-online-vasarolt-anyatej.htmlAkár halálos betegséget is okozhatnak azok a baktériumok, amelyeket online árult anyatejben találtak Nagy-Britanniában. Dr. Life--Ezektől a technikáktól úgy alszol majd, mint a tejhttp://www.life.hu/drlife/20151002-aludj-jol-es-minosegit-ezektol-a-tippektol-jobb-almaid-lesznek-majd.htmlÉjjel forgolódsz, többször felébredsz, és reggel fáradtabb vagy, mint amikor lefeküdtél előző este? A szemek alatti karikákat és táskákat elkerülheted, ha pár tippet megfogadva kezdesz bele az ugráló bárányok számolgatásába! Dr. Life--Anyatejből is készíthető jégkrém - Nyalnád?http://www.life.hu/news/20150903-anyatejbol-is-keszitheto-jegkrem.htmlKatie Hopkins tévéshow-jában kínálta meg Calum Bestet egy kis egzotikus jégkrémmel.NewsThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.