Brutális műhiba: vakbélműtétnek indult, végül lebénult a lány

Forrás: Thinkstock -
műtét tinédzser sokkoló műhiba vakbélgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyetlen műtét derékba törte a 15 éves Anna White életét. 2011-ben vakbélgyulladással került kórházba, ám egy súlyos orvosi műhiba miatt mostanra már nemcsak sportkarrierje a múlté, de másokra kell támaszkodnia, hogy elvégezhesse mindennapi teendőit.

Anna vakbélműtétje során először úgy tűnt, minden a legnagyobb rendben megy, ám nem sokkal később a lány légzése váratlanul leállt, és szívrohamot kapott. Az orvosok újraélesztették, ám az agya egy időre oxigénhiányos állapotba került, ami súlyos károsodásokat okozott a fiatal lány szervezetében.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A vizsgálatok szerint az infúzió lehetett a hibás, amelyen keresztül az érzéstelenítő folyadékot adagolták a lányba. Mivel

az infúzió nem volt megfelelően kitisztítva az előző használat után,

így amikor ugyanazt a csövet használták, még egy kis adag érzéstelenítő került Anna szervezetébe, ami légzési és szívproblémákat okozott nála.

A vakbélműtét jelenleg az egyik leggyakoribb általános sebészeti beavatkozás, amelyet többfajta technikával végezhetnek el. Az eljárás lényege, hogy műtéti úton eltávolítsák a gyulladt féregnyúlványt, másnéven appendixet.

Az egykori tornász- és karatebajnok lány ma mindenben segítségre szorul, így édesanyja az állását is felmondta, hogy 24 órában mellette lehessen. Anna egyetemre készült, szülésznő szeretett volna lenni, ám ehelyett úgy él, mint egy csecsemő, a kórház pedig még mindig nem fizetett semennyi kártérítést sem az esetért. A 39 éves édesanya elmondta, hogy mindezek ellenére boldog, hogy a lánya él, és mindennap rámosolyog, csak azt sajnálja, hogy az álmai már sosem teljesedhetnek be.

Nem könnyű felismerni!

Dr. Kónya Judit családorvos elmondása alapján a vakbélgyulladás a magyar lakosság mintegy 10 százalékát érinti a 10-30 év közötti korosztálynak.

„A vakbélgyulladás tüneteit nem mindig könnyű felismerni.

Az állapot a féregnyúlvány elzáródásával kezdődik. A vakbélgyulladás legtöbbször rossz közérzettel, étvágytalansággal és bizonytalan köldöktáji, majd gyomortájéki fájdalommal indul. A folyamat előrehaladásával a fájdalom erősödik, görcsös jellegűvé válik, és a jobb alhas területére lokalizálódik. Előfordulhat hányinger és hányás, jellegzetes tünet a székrekedés, gyermekeknél viszont hasmenés és hígabb széklet is előfordulhat. Leggyakrabban bélsárkő miatt következik be (amelyre a széklet túlzott keménysége hívhatja fel a figyelmet), ám az elzáródás oka lehet még idegen test, daganat is, továbbá a közvetlen kiváltó ok gyakran ismeretlen marad. Több orvosi kutatás próbálta már feltárni az okait, végül egyes tanulmányok a légszennyezéssel hozták összefüggésbe.”

Vakbele helyett a petefészkét műtötték ki egy kismamának

Tragédia - a 32 éves nő negyedik gyermekét várta, amikor 2011 októberében hasi fájdalmakkal kórházba került. Egy rezidens sebész operálta meg, aki később elmondta, meg volt arról győződve, hogy a vakbelet távolította el. A horrorsztori részleteit ITT olvashatod el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.