Súlyos betegségeket okozhat a hétvégi alvás

Forrás: Thinkstock -
betegség kutatás szívbetegség hétvége alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hét utolsó két napja mindig a pihenésről szól. Bár nagyon jól esik ilyenkor a lustálkodás, hosszú távon súlyos következményei lehetnek. 

Tudod mi az a jetlaget? Az az érzés, amikor az ember messzire utazik, és más időzónába kerül. Ekkor a belső biológia óra megváltozik, ami kimerültséggel, ingerlékenységgel, és rosszulléttel jár. Az alvási ciklus felborítása hasonló tüneteket eredményezhet, sőt, még komolyabb betegségeket is - olvasható egy most kijött kutatásban.

Forrás: Thinkstock

A közel 500 fő részvételével készült kísérlet során a résztvevők a csuklójukra kaptak egy alvásfigyelő eszközt, illetve rendszeresen részt vettek kivizsgálásokon. Ezek során az orvosok a vércukor- és koleszterinszint változását mérték, melyek a szívbetegségek előfutárai. A kutatók a végén arra jutottak, hogy ez a szokás hosszú távon szívproblémákat, valamint cukorbetegséget okozhatnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.