Pálinka, szerelmem, légy az enyém! – Az alkoholfogyasztás 10 mellékhatása

Forrás: Thinkstock -
alkoholfogyasztás alkohol sör egészség egészségkárosító anyagok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sok ember nemcsak az ünnepekkor önt fel igazán a garatra, hanem rendszeresen. „Nem iszom soha többet!” vagy „2016 más lesz, sokkal kevesebb alkoholt fogok inni”. Nem véletlen, hogy az alkoholizálással való felhagyás az újévi fogadalmak listájának első pontjai között szerepel sokaknál, amit vagy sikerül betartanunk egy ideig, vagy nem. Felsorolunk pár alkohol okozta egészségügyi következményt, amiknek ismerete segíthet a fogadalom betartásában.

A brit Addaction függőség elleni jótékonysági szervezet adatai szerint a karácsonyi időszaknak köszönhetően decemberben 40 százalékkal nő az emberek alkoholfogyasztási mértéke. Nagy-Britanniában a felnőttek több mint egynegyede fogyaszt az ajánlott mennyiségnél (nőknek 14, férfiaknak 21 egység) több alkoholt. Egy egység körülbelül 25 ml rövid italnak, egyharmad korsó sörnek, vagy egy 175 ml-es pohár bor felének felel meg. De mostanában nem is a férfiak, inkább a 45 és 64 év közötti dolgozó nők isznak a legtöbbet, ezzel súlyos és visszafordíthatatlan károsodások kialakulását kockáztatva a szervezetükben. Az alábbiakban a szakértők mindent elárulnak a mértéktelen alkoholfogyasztás kiábrándító igazságáról és hatásairól, a szívizom károsodásától a csonttörésen át egészen a meddőségig.

Forrás: Thinkstock

Meddőség és vetélés

Az alkohol ideiglenes merevedési zavart okozhat, ezáltal befolyásolhatja a férfiak szexuális teljesítményét. Hosszú távon csökkenti a tesztoszteron szintjét, ami a nemi vágy csökkenéséhez vezet, ráadásul toxikus hatással van a herékre, károsítva a termelődő spermiumokat, illetve meggátolja a petesejthez való eljutásukat.
Az alkoholfogyasztás a nők esetében is csökkenti a termékenységet, bár a szakértők ennek okát egyelőre nem tudják pontosan. Az biztos, hogy felborítja a reprodukció szabályozásáért felelős hormonok egyensúlyát, és már egy kevés alkohol is befolyásolhatja a nők menstruációs ciklusát, és csökkentheti a teherbe esés valószínűségét.

Száj-, garat-, nyelőcső-, máj-, bél- és emlődaganat

Meggyőző bizonyítékunk van arra is, hogy az alkoholfogyasztás hat ráktípus kockázatát is növeli – állítja Linda Bauld professzor, a Cancer Research UK rákkutató intézet munkatársa. A professzor elmagyarázta, hogy a borban, sörben és rövid italokban lévő alkoholt a szervezetünk alapvető formájára, etanollá bontja le. Amikor a máj lebontja ezt az anyagot, létrejön egy acetaldehid nevű mérgező vegyület. Az acetaldehid károsítja a sejtek DNS-ét, és ez a károsodás megnöveli a sejtek elrákosodásának valószínűségét.

Forrás: Thinkstock

Máj

Az alkohol olyan, mint a zsírok, és ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint az azonos tömegű vaj. Egy liter vodka például ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint egy liter tejszínhab. Az alkoholt a szervezet ugyanúgy bontja le, mint a tejszínt, és lebontása után a zsír a májsejtekben rakódik le. A rendszeres alkoholfogyasztókban tehát zsírmáj alakul ki, ami megakadályozza a szerv megfelelő működését.
A betegek egy részében hegesedés következik be, ami végül cirrózishoz vezet. Ez esetben a máj visszafordíthatatlanul károsodik.

Mellkasi fertőzések

A mértéktelen alkoholfogyasztók egészségtelen táplálkozásuk miatt általában gyakrabban szenvednek mellkasi fertőzésekben és tüdőgyulladásban. Ez azzal magyarázható, hogy az alkohol meggyengíti az immunrendszert, ezért megnő a betegségek kialakulásának valószínűsége.

Bőrbetegségek

A túlzott alkoholfogyasztás öregít. A kutatók szerint, ha abbahagyjuk az ivást, sokkal jobban fogunk kinézni. Mindez az alkohol vízhajtó hatásával magyarázható, amelynek következtében a szervezetünk, ezáltal a bőrünk is sokkal könnyebben kiszárad, ami azonnali és hosszú távú hatást gyakorol a bőrünkre és a hajunkra.

Forrás: Thinkstock

Mi történik, ha nem iszol alkoholt egy hónapig?

El sem tudod képzelni, mennyi pozitív hatása van a szervezetedre annak, ha egy hónapra dobod hűséges társadat, a bort (és minden más alkoholt is).
A University College London kutatóinak megállapításáról ITT írtunk!

Agy

Néhány ital után a félénkségünk és a szomorúságunk elillan, és saját magunk vidámabb, hangosabb és magabiztosabb változatává válunk. Kevesen tudják azonban, hogy ha valaki rendszeresen kerül ebbe az állapotba, annak valójában átrendeződik az agya programozása, és ennek köszönhetően később még rosszabbul érzi magát, mint az ivás előtt. A rendszeres alkoholfogyasztás a depresszió, a szorongás és számos más mentális rendellenesség megnövekedett kockázatával hozható összefüggésbe. Az öngyilkosságok közel egyharmada az alkohollal áll kapcsolatban.

Az alkohol megváltoztatja a neurotranszmittereket, azokat az idegi átvivőanyagokat, amelyek azokat a jelzéseket továbbítják a szervezetünkben, amelyek a testi folyamatokat, a viselkedést és az érzelmeket szabályozzák.

Magas vérnyomás és szívpanaszok

Az alkohol egy toxin, amely közvetlen toxikus hatást gyakorol a szívizomsejtekre – mondja dr. Klaus Witte, a Leeds General Infirmary kardiológusa. Amikor alkoholt fogyasztunk, a szívsejtjeink elhalnak, és időnként rostos szövet alakul ki a helyükön, amelyek nem képesek megfelelő összehúzódásra. Ilyenkor alakul ki az úgynevezett alkoholos kardiomiopátia, amikor az izomszövet elgyengül és elvékonyodik, ezért nem képes elegendő vért pumpálni a testbe, amitől a szövetek oxigénhiányos állapotba kerülnek. Ez pedig légszomjat, fáradtságot, szívritmuszavart, valamint a lábszár és a lábfej duzzanatát okozza. Súlyos esetekben akár szívelégtelenséghez is vezethet.

Forrás: Thinkstock

A magyarok nem szívesen maradnak szomjasak

A WHO 2014-es felmérése alapján a magyarok és a keletebbre fekvő szomszédaik nagyon nem vetik meg az alkoholt. A 15 évnél idősebb emberek átlagosan 6,2 liter tiszta alkoholnak megfelelő szeszes italt fogyasztanak évente, ami napi szinten 13,5 grammnak felel meg. Az ennél idősebbek az megadott érték kétszeresét is képesek elfogyasztani. A 15 éves, vagy annál idősebb magyar népesség ennek a kétszeresét is megissza.

Vesebetegség

A rendszeres, mértéktelen alkoholfogyasztás bizonyítottan megduplázza a vesebetegség kockázatát. A vese feladata az, hogy kiszűrje a méreganyagokat és salakanyagokat a vérből, de mivel az alkohol megváltoztatja a vesét, kisebb mértékben képes e funkció ellátására. A vese ezenkívül a vérben lévő sók szintjének és a vér pH-értékének szabályozása révén arról is gondoskodik, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a szervezetünkben. Az alkohol kiszárítja a szervezetet, a vízhiány pedig számos szervünk működését befolyásolja. Az alkoholfogyasztás magas vérnyomás kialakulásához is vezet, ami a vesebetegség gyakori kórokának számít.

Hasnyálmirigy-gyulladás

A hasnyálmirigy emésztőenzimeket juttat a vékonybélbe a tápanyagok megemésztéséhez. Az alkohol azonban gátolja ezt a folyamatot, és ennek következtében a szerv belsőleg szabadítja fel az emésztőnedveket. Ezek az anyagok az alkohol lebontása során keletkező acetaldehiddel együtt károsítják a hasnyálmirigyet. Az enzimek felgyülemlése gyulladást, valamint a szövetek és a vérerek duzzanatát okozzák.

Forrás: Thinkstock

Gyenge csontok

A rendszeres alkoholfogyasztás a csontritkulás kockázatát is növeli, ami oda vezet, hogy a betegek nagyobb valószínűséggel szenvednek csonttörést, és töréseik lassabban gyógyulnak.

A buli utáni evés sem ment meg minket a másnaposságtól

Kinek ne lenne ismerős a helyzet, amikor buli után betér egy vendéglátó egységbe, és valamilyen étellel igyekszik azért tenni, hogy az alkohol „felszívódjon a szervezetében"? Egy friss kutatás szerint azonban ez nem elegendő, a másnapi macskajaj ellenszere igen egyszerű: ITT megírtuk, hogy mi az!

Zacher: "Nem kell berúgni ahhoz, hogy alkoholista legyél"http://www.life.hu/drlife/20160106-zacher-gabor-szerint-nem-kell-berugni-hogy-fuggok-legyunk-sulyos-szamok-az-alkoholistakrol.htmlDöbbenetes számok kerültek napvilágra a napokban az ország alkoholfogyasztásával kapcsolatban. Az ország egyik legismertebb toxikológusa szerint pár éven belül milliós nagyságrendről beszélhetünk. Dr. LifeOrigoMi történik, ha nem iszol alkoholt egy hónapig?http://www.life.hu/drlife/20151027-mi-tortenik-ha-nem-iszol-alkoholt-egy-honapig.htmlEl sem tudod képzelni, mennyi pozitív hatása van a szervezetedre annak, ha egy hónapra dobod hűséges társadat, a bort (és minden más alkoholt is). Dr. Life--7 dolog, ami akkor történik veled, ha nem iszol alkoholthttp://www.life.hu/drlife/20151227-7-dolog-ami-akkor-tortenik-veled-ha-nem-iszol-alkoholt.htmlAz Elite Daily újságírója összeszedte 7 pontban, mi történt vele, amikor abbahagyta az alkoholfogyasztást. Nem, nem arról van szó, hogy a fiatal nő alkoholbeteg lett volna, csupán a társasági poharazgatásnak vetett véget egy időre. Dr. LifeThinkstockEgy plasztikai műtét miatt mondtak le örökre az alkoholról a Playboy-ikrekhttp://www.life.hu/drlife/20151008-nem-isznak-tobb-alkoholt-a-playboy-villa-egykori-plasztikcsodai.htmlA két szőke plasztikcsoda a hírek szerint felhagyott azzal a vad életmóddal, amit a Playboy-villában is folytatott. Ennek oka pedig egészen elképesztő volt. Dr. Life--Alkoholista lett a válás miatt Ben Affleckhttp://www.life.hu/drlife/20150825-ben-affleck-alkoholista-lett-a-valas-miatt-jennifer-garner-elvonora-kuldte.htmlEgyes informátorok szerint Ben Afflecket annyira megviselte a tönkrement házassága, és a bulvárlapok híresztelései róla és a dadáról, hogy az alkoholba menekült. Dr. Life--A zöld szemű szörny itat minket? Ezért is alkoholizálunk!http://www.life.hu/drlife/20150819-feltekenyseg-alkoholizalas-kutatas-eredmeny-ferfi-no.htmlA pszichológusok szerint a féltékenység két okból ered: a kisajátításból és a kisebbségi komplexusból. Egy friss kutatásból kiderült, hogy az alkoholizálás sokkal inkább összefügg a féltékenységgel, mint az eddig gondoltuk. A férfi és a nő is másképp reagál ebben a helyzetben, de Freudnak is van egy féltékenységi elmélete. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.