„Belenéztem a tükörbe, és undorodtam magamtól!” – amikor az ártalmatlan kondizás veszélyes függőséggé válik

Forrás: Thinkstock -
pszichológus depresszió bigorexia negatív énkép testképzavar függőség énkép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A konditeremben izzadva, nagy súlyokat emelgetve a férfiak nemcsak tökéletesre formálják testüket nap mint nap, de tudat alatt növelik annak az esélyét, hogy testképzavaruk alakuljon ki. Modern világunkban az izomkolosszus test egyre inkább elvárt, így nem csoda, ha tízből csupán négy férfi van tisztában azzal, hogy bigorexiás. 

Két bicepszgyakorlat között nincs olyan ember, aki ne nézne a szomszédjára egy pillanatra, és hasonlítaná az ő testi adottságait a sajátjához. Ezzel nem is lenne baj, azonban az arányok sokszor másoknál is átbillennek, és már maguk sincsenek tisztában azzal, hogy mivel tesznek jót maguknak: azzal, hogy növelik a testüket, és egyúttal a hiúságukat, majd ezzel párhuzamban kialakul bennük a torz énkép és a hamis magabiztosság.

A modern ember izmainak formálása már nem opcionális, hanem elvárt dolog.

Forrás: Thinkstock

„A bigorexia zavarral küzdő emberekre jellemező a szenvedélyes, megszállott testépítés, valamint a speciális diéta és az anabolikus szteroidok használata. A jelenség egyre gyakrabban előfordul testképzavaros férfiaknál, nem ismeretlen a pszichológusok számára. Ám férfiaknál még mindig ritkább, mint nőknél, hiszen utóbbiak hamarabb beleshetnek a tetszeni vágyás és a társadalmilag hirdetett ideális külsőnek való kényszeres megfelelni akarás ördögi körébe” – mondja dr. Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológusa.

Egy felmérés szerint

a férfiak 45 százaléka szenved valamely életszakaszában a bigorexia miatt

és tízből csupán négy vallja be ezt önmagának. A 25 éves Peter is beleesett a testképzavaros férfiak halmazába, irreálisan nagy karjaival, széles vállaival és izmos mellkasával. Másokhoz hasonlította magát, és továbbra is azt gondolta magáról, hogy nem elég izmos. A férfi saját bevallása szerint minden úgy kezdődött, ahogy sokakkal, úgy akart kinézni, mint a muszklis magazinokban szereplő testépítők.

Megdöbbentő! Naponta tízezer kalóriát vitt be szervezetébe a testépítő

Dean Wharmby átlagos srác volt, aki az akkori férfiideál, Arnold Schwarzenegger hatására akart kisportolt testet magának. Később bevallotta, hogy megfelelő fizikumához eleinte szteroidokat használt, mondván, akkoriban mindenki ugyanezt tette. Róla készült cikkünket ITT olvashatod.

Már a tükörképétől is rosszul volt

Peter elkezdte magát túlterhelni, rendszeresen az edzőteremben edzett azért, hogy elérje az általa annyira áhított férfi testideált. Proteinshake-eket fogyasztott, anabolikus szteroidokat használt, és kritikusan méregette magát a tükörben. „Ez egy ördögi kör, legbelül azt súgják, hogy ne csináld, de te nem figyelsz rájuk, csak hajtasz tovább. De ha nem vagy elégedett, még inkább hajszolod magad, ami szorongáshoz és depresszióhoz vezet” – mondta. A férfi elvesztette a barátait, és pánikolt, ha nem tudott eljutni az edzőterembe.

Képünk illusztráció Forrás: Thinkstock

A pszichológus szerint a jelenség hátterében a negatív énkép és testkép áll. „Az anabolikus szteroidok túlzott használata nemcsak szexuális zavarokat okozhat, de növeli az egészségi kockázati tényezőket is. Ez a folyamat a súlyosabb esetekben egészségügyileg önkárosító lehet.

A kényszeres testépítés a későbbiekben átveheti az irányítást a személy életvitelében,

emiatt ugyanúgy, ahogy mentálisan, úgy a kapcsolatait és az érdeklődéseit tekintve is beszűkültté válik – hiszen csak a testedzésre és diétára tud koncentrálni” – mondta a pszichológus.

Peter szépen lassan rájött, hogy bigorexiában szenved, amikor egy erről szóló dokumentumfilmet nézett. „Nem voltam elégedett magammal, felkeltem, dolgoztam, edzettem és lefeküdtem, erről szóltak a napjaim. Belenéztem a tükörbe, és undorodtam magamtól, ez volt a legmélyebb pont, mielőtt eldöntöttem, hogy felhagyok az edzéssel” – írta le élményeit őszintén a férfi egy anonim fórumon.

Gyógyítható a jelenség?

A pszichológus elmondása alapján a probléma elsősorban a fejben van, onnan indul ki a gondolatmenet, amit az illető képzel magáról. Az érintett a negatív önképnek nincs tudatában, hiszen megszokta, hogy negatívan nyilatkozik önmagáról, énképét kompenzálással akarja feloldani. Minden, fejben kezdődő probléma megoldásának a kulcsa ugyanott van. Tehát mentálisan kell módosítani, majd felépíteni egy reálisabb, pozitívabb énképet és testképet. Hosszú távon több dolog is segíthet, de sosem a testépítés vagy a műtét, hanem a kognitív terápia és a meditáció nyújthatnak megoldást - mondta Katalin.

Igazi izomember vált Győzikéből - Fotó!http://www.life.hu/ez-zsir/20160108-gaspar-gyozo-rengeteget-fogyott-az-utobbi-idoben-izmokat-novesztett-foto.htmlA showman testén bizony meglátszik a kemény munka, és egyre izmosabbá válik a sok edzés következtében. A változás szemmel látható! Ez Zsír!--Hasizomtippek maximalistáknak - Katus Attila trükkjeihttp://www.life.hu/ez-zsir/20150928-hasizomtippek-maximalistaknak-katus-attila-tippjei.htmlKevés ember igazán elégedett a hasizmaival; ez az a terület, amire mondhatni nem lehet eleget edzeni. Ez Zsír!--Kiss Daniella nagyon szexin edz - Így kell dögösen fenékizom-gyakorlatokat végeznihttp://www.life.hu/ez-zsir/20150809-kiss-daniella-szepsegkiralyno-nagyon-dogosen-vegzi-a-fenekizom-gyakorlatokat.htmlNem hiába, egy igazi szépségkirálynő tudja, hogyan kell minden helyzetben a legdögösebben kinézni. Kiss Daniella szexi fenékizom-gyakorlatától tátva maradt a szánk!Ez Zsír!--Brutális izomzata van a magyar Schwarzeneggernekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150807-molnar-peternek-a-magyar-schwarzeneggernek-brutalis-izomzata-van.htmlMolnár Péter amatőr testépítő világbajnok a hétvégén profi versenyen vesz részt Hongkongban. A 33 éves sportoló elképesztő formában van.Ez Zsír!OrigoHajrá kerek, formás popsi! Ezek a legjobb farizomgyakorlatok nőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150611-edzes-es-testmozgas-farizomgyakorlatok-noknek.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe, ha pedig még van pár hét a nyaralásig, akkor bátran növelheted az edzésadagodat. Múlt héten már összeszedtük a legjobb hasizomgyakorlatokat, melyekről az utóbbi években a Life.hu-n olvashattál, most azonban indulhat a popsi edzése!Ez Zsír!ThinkstockHajrá, kockahas! Ezek a legjobb hasizomgyakorlatok nőknekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20150605-hajra-kockahas-igy-lesz-meg-feszesebb-az-izmod-a-kritikus-helyeken.htmlSosincs késő belekezdeni az edzésbe, ha pedig még van pár hét a nyaralásig, akkor bátran növelheted az edzésadagodat. Az egyik legkritikusabb testtáj nekünk, nőknek a has területe, amit az edzés mellett a gondosan összeválogatott étrend is alaposan befolyásol. Mozgással azonban sok mindenen változtathatsz, ezért mi most összeszedtük a legjobb hasizomgyakorlatokat, melyekről az utóbbi években a Life.hu-n olvashattál. Szemezgess belőlük bátran!Ez Zsír!Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.