immunrendszer szívderítő egészség futás sport tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A futásról télen sem kell lemondanunk, sőt! A sérülések elkerülése érdekében azonban ilyenkor mindenképpen érdemes néhány tanácsot megfogadnunk. Mit tehetünk, hogy a kocogás télen is öröm legyen?

A kényelmes futáshoz a réteges öltözködés hideg időben kulcsfontosságú. Fontos ugyanakkor, hogy megmaradjon a könnyed mozgás érzése is. A rétegek közti levegő biztosítja a meleget. A megfelelő hőmérséklethez a felsőtestre általában három, a lábra pedig két réteget kell felvenni.

Forrás: Thinkstock

Alsó réteg: ez a legfontosabb, ugyanis ha megfelelő, melegen és szárazon tart. Válassz testhez simuló, hosszú ujjú ingeket és hosszú, műszálas alsóneműt, amelyek felszívják és elpárologtatják a nedvességet. Hőtartó rétegnek könnyű, meleg és nedvszívó ruhadarabok ajánlottak, míg legfelülre szélálló dzseki javasolt.

A futásnak kicsit fázva érdemes nekiindulni, a mozgás során a test ugyanis jelentős mennyiségű hőt termel. Ha túl melegen öltözünk fel, hosszabb futásnál később akár fázhatunk is, hiszen a fokozott izzadás átnedvesíti a ruhákat. A bőr védelmére érdemes ajakvédő krémet használni, a fedetlenül hagyott bőrfelületet pedig zsíros kenőccsel bekenni. A vízalapú krémek nem hatékonyak a fagyás elkerülésében.

További tippeket és edzési tanácsokat a Szívderítő.hu cikkében olvashatsz.

5 okosság a futásról, amik a hétköznapokban is beválnakhttp://www.life.hu/drlife/20151102-hetkoznapi-okossagok-a-futassal-kapcsolatban-tippek.htmlKitartás, erő és hit. Három dolog, amire a sportban és az életben egyaránt szükséged van, na és persze öt futásból eredő okosságra is, amit nem árt, ha tudatosítasz magadban. Dr. LifeThinkstockMost akkor mégis káros a sok futás?http://www.life.hu/drlife/20150206-szivderito-egyaltalan-nem-biztos-hogy-karos-a-sok-futas-egeszseg.htmlFolytatjuk házi, kételyeloszlató rovatunkat. A hét kérdése: káros, ha sokat futunk?Dr. Life--A magyar sztárok imádják, és mi is: futás, a szupersporthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150917-a-magyar-sztarok-imadjak-es-mi-is-ezert-jo-a-futas-nagy-adri-horvath-eva-es-a-zabkasakiralyno.htmlOldja a stresszt, boldogsághormont termel, és nem utolsósorban a szép formákért felelős: sportolni kell, méghozzá rendszeresen! A magyar sztároknak is fontos a fittség, az életmód, így mostantól ők mesélik el, miért is szeretik kedvenc edzésformájukat. A héten milliók kedvence, a futás kerül terítékre – lássuk, miért erre voksol Horváth Éva, Nagy Adri és a Zabkásakirálynő!Ez Zsír!--Trokán Nóra nehezített futást választott http://www.life.hu/sztarok/20150907-trokan-nora-es-kocsis-tibor-nehezitett-futast-valasztott-a-runway-run-futoversenyen.htmlA hétvégén kilencszázan futottak a repülőtéri betonon, köztük két közismert művész. Ők szokatlan módon vágtak neki a nem mindennapi futópályának.TV + SztárokOrigoÍgy futhatsz gyalogkakukk tempóban: öt tipp a gyorsabb futásérthttp://www.life.hu/ez-zsir/20150617-futas-edzes-sport.htmlSzívesen futsz, de valamiért nem tudsz gyorsítani a tempódon, javítani a részidődön? Fogadd meg a tippjeinket és gyorsulj fel!Ez Zsír!ThinkstockMár a nyelved is lóg? Versenyfutás a gyerekkel - te elrakod, ő szétszórjahttp://www.life.hu/csalad/20150324-takaritas-gyerekek-mellett.htmlHa felkaptad a fejed a cikk címére, akkor tuti, hogy te is megélted már a teljes reménytelenséget. Amikor hónapokig szalad a lakás, a gyerek örökké maszatos, és a rendetlenség szinte újratermeli magát. Illetve van azért ludas a dologban: a saját csemetéd, aki káoszt hozott a mindennapjaidba.CsaládThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.