Kiderült! Az orális szex növeli a feji és nyaki daganatok kockázatát

Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek / Altopress/Milena Boniek -
orális szex szex daganat rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napjainkban a rosszindulatú feji és nyaki daganatok 70 százalékát a HPV-fertőzés okozza. Egy új tanulmány szerint a vírus az orális szexszel is terjedhet, ily módon hozzájárulhat a feji és nyaki daganatok kialakulásához.

Az egyesült államokbeli Albert Einstein College of Medicine kutatói azt tapasztalták, hogy azoknál az embereknél, akiknek a szájában humán papillomavírust (HPV-16-ot) találtak, 22-szer nagyobb gyakorisággal fejlődnek ki bizonyos rosszindulatú feji és nyaki daganatok. A tanulmány a JAMA Oncology folyóiratban jelent meg - írja cikkében az Origo.

Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek / Altopress/Milena Boniek

A HPV-16-ról már régóta tudják, hogy a feji és nyaki daganatok egyik okozója. E daganatok legjobban növekvő típusa a száj- és garatüregi rákok (amely a torok középső részét érinti, beleértve a lágy szájpadot, a nyelvgyököt és a mandulákat).

Ez a tanulmány az első, amely egyértelműen kimutatja, hogy a száj- és garatüregi rákok kialakulását megelőzi a HPV-16 (amely a méhnyakrákok zöméért is felelős) jelenléte a szájüregben. Más tanulmányok pedig megerősítették, hogy a HPV előfordulása a szájüregben összefügg a szexuális viselkedéssel.

Az Einstein-tanulmányba majdnem 97 000 embert vontak be, két nagy, nemzeti követéses vizsgálat keretében.

A tanulmány kezdetén a résztvevők szájából mintát vettek, és mindenki rákmentesnek bizonyult. A szájöblítéssel vett mintákat több orális HPV-re is megvizsgálták. Az átlag négyéves követési idő folyamán 132 esetben alakult ki feji és nyaki rák.

A vizsgálatokból kiderült, hogy azoknál az embereknél, akiknek HPV-16-ot mutattak ki a szájöblítési mintájukban,

22-szer nagyobb eséllyel fejlődött ki száj- és garatüregi rák,

mint azoknál, akiknél nem találtak HPV-t. Ez arra is felhívja a figyelmet, hogy az egyszerűen gyűjthető szájöblítési minták segíthetnek kiszűrni a feji és nyaki rák szempontjából fokozott kockázatnak kitett embereket.

Változnak az idők! Még egy dolog, amitől terméketlenek a férfiakhttp://www.life.hu/drlife/20160122-egy-kutatas-szerint-osszefugges-lehet-a-termeketlenseg-es-a-szivbetegseg-kozott.htmlA terméketlen férfiak egy sor krónikus egészségügyi probléma, például a cukorbetegség, a szívbetegségek, az alkoholizmus és a drogfüggőség nagyobb kockázatával néznek szembe, mint egészséges társaik – erre a következtetésre jutott egy új kutatás.Dr. Life--Rékasi Károly: „Nem tudom tisztességgel ellátni a munkámat”http://www.life.hu/drlife/20160123-rekasi-karoly-balesete-het-honapja-volt-tovabbra-is-labadozik-motorra-ulne-mar.htmlMár hét hónapja annak, hogy a színész motorbalesetet szenvedett, de még mindig nem gyógyult meg teljesen - ami nagyon zavarja őt. Dr. LifeOrigoMár nyolc éve, hogy nincs köztünk Heath Ledgerhttp://www.life.hu/drlife/20160123-heath-ledger-nyolc-eve-hunyt-el-drogtuladagolas-kovetkezteben-new-yorkban.htmlMár nyolc éve annak, hogy holtan találták meg New York-i lakásában a híres színészt. Dr. LifeOrigoIsmét kórházba került Andy Vajna: műtétei szövődményeként léphetett fel valami problémahttp://www.life.hu/drlife/20160123-andy-vajnat-ujra-korhazban-kezelik-az-ereivel-illetve-a-verkeringesevel-vannak-gondok.htmlVissza kellett szállítani a kórházba Andrew G. Vajnát: a TV2 tulajdonosának kiújultak a láb­problémái, ezért szorul újra kórházi kezelésre. Dr. LifeOrigoAmikor a görcs és a gyomrod már köszönőviszonyban vannak – Ne parázz a vizsgától!http://www.life.hu/drlife/20160121-vizsgaidoszak-hogyan-kuzdjuk-le-a-vizsgadrukkot-mitol-alakul-ki-pszichologus-szakertovel.htmlMár nemcsak egy távoli dátum, hanem ésszel is felfogható, hogy mennyire vészesen közeleg a vizsgád napja. A nap, amikor minden addigi befektetett munkád megtérül. Ez persze csak olaj a tűzre, és még stresszesebb vagy – hogyan tudsz ellene tenni? Eláruljuk! Dr. Life--A télre úgy kell tekinteni, mint egy újabb lehetőségre – nem mint egy depis teherrehttp://www.life.hu/drlife/20160122-januar-23-a-depresszio-vilagnapja-nepbetegseg-ami-ongyilkossagba-is-fordulhat.htmlJanuár 23-a a depresszió világnapja. Fordítsuk meg a dolgot: attól, hogy hideg van, és események nélkül telik a hónap az előzőhöz képest, az még nem jelenti azt, hogy okoznia vagy fokoznia kellene a rosszkedvet. Ennyivel is közelebb vagyunk a nyárhoz! Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.