Akkor mégse dőljünk be teljesen a D-vitamin csodáinak?

2016.01.26. 19:12

Télen a D-vitamin a jókedvünk motorja! Legalábbis sokat dob a kedélyünkön és a bőrünk színén, ha odafigyelünk a megfelelő bevitelre. Mégis, mit és mennyit együnk, hogy ne legyünk mufurcok a hidegben?

A hideg és borús téli reggelek ugye, hogy sokkal jobban indulnának, ha többször sütne a nap? Amint a hideg átlépi a küszöböt, máris nyomja az agyunk a pánikgombot, és a D-vitamint pótló készítmények fogyasztására sarkall(na). A jóból is megárt a sok elvét vizsgálták az American Medical Association kutatói. Eredményeik szerint leginkább az idősebb emberek – akik általában nem figyelnek oda D-vitamin-szintjükre – nagyobb valószínűséggel adagolják túl maguknak a szóban forgó vitamint, mint azok, akik folyamatosan szedik, és nem egyszerre terhelik le a szervezetüket hatalmas adagokkal. 

Forrás: Thinkstock
Tudtad?
A D-vitamin a fogyásban is segíthet. Több tanulmány is foglalkozott a témával, habár még nem tudták egyértelműen kimutatni ennek az okát, több elmélet is született. Egyes kutatók azt feltételezik, hogy a zsírsejteken található speciális D-vitamin-receptorok „közlik” az említett sejttel, hogy a zsírt energiaként használják-e fel, vagy túlsúlyként raktározzák tovább. Míg a többi hozzáértő szerint az éhségért és a jóllakottságérzésért felelős agysejtek szintén rendelkeznek D-vitamin-receptorokkal.

A felnőttek számára ajánlott napi D-vitamin-adag 1500-2000 nemzetközi egység (NE), amelyet táplálék és pirula formájában kell bevinnünk a szervezetünkbe. Márciustól októberig napfürdőzhetünk, szervezetünk könnyen feltölti a vitaminraktárait, de mi a helyzet az őszi és a téli időszakkal? A téli napsütés olyannyira kevés a szervezetünknek, hogy nem indítja be a D-vitamin-termelést – ezt abból is láthatjuk, hogy bőrünk nem ég le a téli napsütéstől. 

Forrás: Thinkstock

A D-vitamin-hiány a levertségen túl más betegségek révén is megmutatkozhat:  a felső és alsó légúti betegségek, a tüdőgyulladás, a meglévő ekcéma vagy pikkelysömör rosszabbodása is intő jelek lehetnek. 

Enni, inni vagy napozni?

Amennyiben élelmiszerek által akarjuk a napi adagunkat pótolni, érdemes tengeri halakban (tőkehal, tonhal, makréla, lazac), tojásban, tejtermékekben és májban gazdag étrendet választanunk. A vegetáriánusok esetében a gomba az ideális választás, különösen az olyan, ami UV fénynek volt kitéve. A bőrnek napfényre és UV-B sugarakra van szüksége, azonban a szolárium UV-A sugarakat bocsát ki, így inkább csak hangulatjavító hatása van, mint D-vitamin-pótló szerepe. 

Forrás: Thinkstock
A D-vitamint alapvetően szervezetünk is képes előállítani, de ehhez a bőrt elegendő napsugárzásnak kell érnie, ami késő ősztől már hazánkban kivitelezhetetlen. Így aztán könnyen kialakul a D-vitamin hiánya, ami számos betegségért lehet felelős. Ebben a cikkünkben és ITT is szó esik a lehetséges betegségekről, valamint hogy miért siralmas az itthoni helyzet D-vitamin tekintetében!

 

D-vitaminitalszoláriumételnapsütés