Bukik a riói olimpia? Több versenyző is retteg a Zika-vírustól

Forrás: MTI/EPA/EFE/Marecelo Sayao -
betegség riói olimpia Rio de Janeiro sportesemény Zika-vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Brazíliában és Dél-Amerikában terjedő Zika-vírus miatt óvatosságra inti a nyári riói játékokra készülő sportolóit az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága. A szervezet azt ajánlotta az egészségük miatt aggódó versenyzőknek, fontolják meg annak a lehetőségét, hogy nem utaznak el az augusztusi eseményre.

Mivel a 2012-es londoni olimpián az amerikaiak nyerték a legtöbb érmet, riói részvételük meghatározó a játékok sikere szempontjából. Donald Anthony, az Egyesült Államok vívószövetségének elnöke azt mondta, az USOC azt tanácsolta, hogy ha a sportolóknak kétségeik támadnak az ötkarikás jelenlétükkel kapcsolatban, akkor ne utazzanak el Rio de Janeiróba.

A Zika-vírust terjesztő szúnyogokat írtják Rio de Janeiroban. Forrás: AFP/Christophe Simon

Will Connell, az Amerikai Lovassport Szövetség sportigazgatója ehhez hozzátette, hogy az USOC a versenyzőkre és a stábtagokra bízza a döntést az olimpiai részvételről.

A riói szervezők két hete jelezték, hogy mivel a játékok augusztusi időpontja a helyi télre esik, a szárazabb és hűvösebb éghajlat jelentősen csökkenti majd a vírust terjesztő szúnyogok jelenlétét.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.

A brazil egészségügyi minisztérium novemberben megerősítette, hogy ez a vírus áll a magzatoknál egyre szaporodó kóros kisfejűséggel járó mikrokefáliás elváltozások hátterében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.