6 ok, amiért megéri sokat aludni

Forrás: Thinkstock -
pihenés kutatás stressz alvás stresszoldás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokszor inkább megnézünk egy filmet, a barátainkkal találkozunk, mozgunk, vagy minden mást csinálunk, ami elveszi az időt a pihenéstől. Pedig több ok is amellett szól, hogy olykor jobb lenne többet aludnunk.

1. Mentális egészség

Egyes kutatások szerint a hosszú távú alváshiány növelheti a depressziós tüneteket, hiszen a kevés pihenés felerősíti a stresszt és az aggodalmat.

Forrás: Thinkstock

2. Jobb memória

A megfelelő mennyiségű alvástól nem csak éles eszűbbek leszünk, de sokkal könnyebben fogunk emlékezni dolgokra.

3. Jobb hangulat

Valószínűleg te is ismered azt a helyzetet, amikor annyira éhes vagy, hogy már nyűgössé válsz tőle. Egy tavalyi kutatás kimutatta, hogy ez a jelenség az alváshiány esetében is jelen lehet, azaz fáradtan sokkal nehezebben szabályozzuk az érzelmeinket. Ha viszont eleget alszunk, az nem csak az érzelmeinkre, de a hangulatunkra is jó hatással lesz.

Forrás: Thinkstock

4. Könnyebben döntünk

Még egy nyomósabb ok az alvásra. Nem csak érzelmeinkre, hangulatunkra, de még a döntéshozó képességeinkre is befolyással bír egy jó alvás. Elvégre fáradtan tényleg nehezebb hozunk (jó) döntést.

5. Egyszerűbb összpontosítás

Tanulmányok kimutatták, hogy ha kipihentek vagyunk, sokkal kevésbé dől el érzelmi alapon, hogy a teendőink közül mit csinálunk meg az adott napon. Ha tanulnánk vagy problémát kell megoldanunk, szintén hatalmas előnyt jelent a kipihentség.

Forrás: Thinkstock

6. „Törlődik” az elméd

Pontosabban nem koncentrálsz a rossz gondolatokra. Szintén egy kutatás mutatta ki, hogy bizonyos méreganyagok is felhalmozódnak kevés alvás esetén.

Heti három óra mozgás garancia a hosszabb életre?http://www.life.hu/drlife/20160204-harom-ora-mozgas-naponta-es-ot-evvel-tovabb-elhetunk-egy-kutatas-szerint.htmlEgy tanulmány szerint azok az idős emberek, akik hetente három órát tornáznak, öt évvel tovább élnek. Dr. Life--Súlyos betegségeket okozhat a hétvégi alváshttp://www.life.hu/drlife/20151228-ezert-ne-aludj-sokat-a-hetvegen-szivproblemakhoz-is-vezethet-a-rendszertelen-alvas.htmlA hét utolsó két napja mindig a pihenésről szól. Bár nagyon jól esik ilyenkor a lustálkodás, hosszú távon súlyos következményei lehetnek. Dr. Life--Mi a közös az alvásban és a szívbetegségben? Ez a gén!http://www.life.hu/drlife/20151211-kutatok-megallapitottak-hogy-ugyanaz-a-gen-felelhet-az-alvasert-es-a-szivrohamert.htmlA Stanford University School of Medicine kutatói azonosítottak egy olyan gént, amelyik ha jól működik, csökkenti a szívbetegség kialakulásának valószínűségét, elősegíti a kezelés eredményességét, és így kiemelt célpontja lehet az új gyógyszerek fejlesztésének. Dr. Life--4 étel, amit nem érdemes elalvás előtt ennedhttp://www.life.hu/drlife/20151130-etcsoki-paradicsomszosz-es-tarsai-negy-etel-ami-nehezebbe-teszi-az-alvast.htmlBizonyos ételek nagyon jót tesznek a testünknek, de ha alvásra kerülne a sor, kimondottan rosszul hatnak ránk. Ha kipihenten akarsz másnap ébredni, akkor ezt a négy dolgot semmiképp se elalvás előtt edd. Dr. Life--Az alvás az a csokiöntet a tejszínhabon - ma van az Alvás Világnapjahttp://www.life.hu/drlife/20150313-ma-van-az-alvas-vilagnapja-2015-marcius-13.htmlEz a kijelentés egy cseppet sem túloz, hiszen aligha van olyan szükség, ami ennyire kellemes lenne, lehetne, mint az alvás. Az alvás csodás folyamata nélkül se testünk, se lelkünk nem tudná feldolgozni a hatásokat, élményeket, ingereket.Dr. Life--Alvás a forró nyári éjszakákon? Ezekre figyelj!http://www.life.hu/drlife/20130712-alvasi-tanacsok-nyari-ejszakakra.htmlA szakértők szerint sokaknak okoz gondot az alvásban a napfényes órák megnövekedett száma a nyári időszakban. A kutatók most néhány olyan trükköt árulnak el, amelyek segíthetnek az éjszakai alvásban.Dr. Life

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.