Már nem teltkarcsúról formáznák a Vénusz-szobrot – Ki számít szépnek a XXI. században?

pszichológus túlsúly szépségideál szépség szakértő Bochkor Gábor XXI. század önbizalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az online médiában nagyot robbant Bochkor Gábor nők elhízásáról alkotott éles véleménye. A történelem során váltották egymást a szépségideálok, míg napjainkban a karcsúság hódít, addig az őskorban vastag dereka és széles csípője volt az ideális nőnek. Mire számítson az, aki a 21. században meghízik? Milyen ráhatásuk lesz a pluszkilóknak az életére és a párkapcsolatára? Szakértőket kérdeztünk a témáról!

"Aki elhanyagolja magát egy párkapcsolatban, az méltatlanná válik arra, hogy szeressék" – hangzott el Bochkor Gábor megosztó véleménye egy reggeli rádiós műsorban. A műsorvezető kijelentése erősen megosztotta a közvéleményt.

A történelem során váltották egymást a szépségideálok Forrás: Thinkstock

A szépség tág fogalom, és több összetevője van: nem csupán a külső, de a belső harmónia és az ápoltság is hozzátartozik. Minden kornak megvolt a maga tökéletes nőideálja. Az őskorban a Willendorfi Vénusz testesítette meg az igazi nőt: a szobor széles csípője, az igencsak teltkarcsú formája a termékenység és a tökéletesség mintaképe volt akkoriban. A „legyen mit rajta fogni”-elv az ókorban némileg alábbhagyott, akkortájt az arányos teltkarcsúság és lágyság hódított, míg a középkorban a szigorú vallási elvek miatt a nők fénye aligha ragyoghatott – csak az utcanők festhették magukat.

A reneszánsz korában a Botticelli által megfestett Vénusz volt a nőiesség mérvadója: a fehér bőr, a törékeny test mind a szépség iránti igények kibontakozását jelentették az akkori kor társadalmában.

A 17. századi angol kisasszonyok nem a szégyenlősségükről voltak híresek, többször fedetlenül hagyták kebleiket, kitárulkozásukkal a női erényességet és a klasszikus szépséget hangsúlyozták ki.

Ez a viselkedés kevésbé sugallt szexualitást szemben azzal, ha egy nő vállát vagy lábát fedte fel. A barokk korban a nők fűzőt hordtak, a népbetegségekkel teli időszakokban hasuk és fenekük gömbölydedsége (miközben darázsderekuk volt) jóltápláltságukat és egészségüket tükrözte, így akkoriban sem volt divat a fogyókúra.

A teltebb test többek közt az egészséget tükrözte Forrás: Thinkstock

A 19. század végén Európában és Észak-Amerikában a beteges kinézet hódított. Sok nő hajnalig virrasztott, hogy karikák alakuljanak ki a szemük körül, citromon és eceten éltek. A 20. század elején a pálfordulást az addig divatos fűző elutasítása hozta meg. A második világháború idején került divatba a nejlonharisnya, a történelemben ekkor kapott először nagy hangsúlyt a női láb. Az ötvenes évek abszolút szexszimbóluma, Marilyn Monroe mindig tökéletes sminkje, vörösre festett ajkai és nőies vonalai miatt vált a férfiálmok főszereplőjévé.

A nyolcvanas-kilencvenes években nem csak a férfiaknál hódított a napbarnított, sportos test. A test tudatos formálása és ápolása ekkor vált a szépség nélkülözhetetlen részévé.

A jelenleg is tartó „soványsághullám” a 170 centiméter magas és 44 kilós Kate Moss kétezres évekbeli debütálásával indult el.

Ez minden szépséggel kapcsolatos nézetet felborít, amit addig kialakítottunk: a karcsúság tökéletesnek számít, olyannyira, hogy a média és a szépségipar sugallatára ez az elv elvárássá növi ki magát bizonyos berkekben. Ami a divatvilágban szépnek számít, az valójában nem egészséges. Több pszichológus figyelmeztette már a nőket arra, hogy ezzel a szélsőséges ideállal inkább érvényesülnek a divatban, mint a férfiak szemében.

A mai világban az számít csinosnak, aki vékony Forrás: Thinkstock

Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője szerint a test változása a saját belső testképünkben is elindít egy átalakulást.

Aki magát nem szereti, az másokhoz sem tud harmonikusan kapcsolódni.

Egy 2014-es felmérés eredménye alapján a 15 év feletti, magyarországi lakosság 28,5%-a elhízott. A nem túl előkelő dobogón Magyarországot Nagy-Britannia, majd Írország és Luxemburg követi. A legjobb helyen Románia teljesített az európai országok közül, ott mindössze az ország lakosságának 7,9%-a túlsúlyos.

Bár vannak, akik egészségügyi problémák miatt vágnak bele a fogyókúrába, de a statisztikai adatok alapján a leggyakoribb ok a partnerkapcsolattal függ össze. Sokan az eredményes párkeresés reményében vágynak feszesebb testkontúrokra, alacsonyabb testsúlyra. Sok anyuka szülés után szeretné visszanyerni korábbi alakját, hogy továbbra is elvarázsolja a párját. Sokan a 40 feletti korosztályból tudatosan dolgoznak fiatalos külsejük megőrzéséért, számukra felértékelődik az egészséges karcsúság jelentősége.

A súlyvesztéshez tenni is kell Forrás: Thinkstock

Gyakran előfordul az is, hogy kifejezetten a házasság rendbetétele a cél, és jó látni, amikor a kihűlőben lévő kapcsolat újra lángolni kezd, amikor a kilók leolvadnak, az önbizalom és az érzéki kisugárzás visszatér. Nagyon motiváló átélni a test rég áhított karcsúsodását, ami általában a harmonikus lelkiállapot helyreállításával is együtt jár. Ezt a változást csak az öltözködéssel nem lehet elérni, hiszen az erotika arról szól, hogy viszonylag kevés ruhában vagy anélkül is fesztelenül érezzük magunkat” – mondta Dr. Gajdács Ágnes obezitológus szakorvos, testsúlygyógyász.

A sztárok sem hagyták szó nélkül a Bochkor-ügyet

Várkonyi Andrea

Bochkor Gábor párja több levelet is kapott a napokban a rádiós műsorvezető megnyilvánulása miatt. Szintén a közösségi oldalán írt erről egy bejegyzést, amiben arra kérte a levélírókat, hogy csak akkor alkossanak véleményt, ha hallották a műsort. „Az adás arról szólt, amikor egy kapcsolatban akár egy férfi, akár egy nő elhanyagolja magát, igénytelen önmagával szemben is. Mit tehet ilyenkor a másik fél, ha zavarja, hogyan teszi szóvá? Az élő adásban számos önvallomás érkezett telefonon és SMS-ben, NEM IGAZ AZ, hogy az adásban ebből óriás felháborodás lett! SŐT, másnap a műsorvezetők egy rakás üzenetet kaptak hallgatóktól, akik megköszönték, hogy tükröt tartottak eléjük, és felnyitották a szemüket, hogy attól még, hogy egy jó kapcsolatban élnek, igenis igényesnek kell maradniuk önmagukkal szemben, és a társukat is megtisztelni azzal, hogy amennyire lehetőségük van rá, odafigyelnek magukra. Az, hogy a téma felvezetésekor elhangzott pár sarkosított mondat, annak meg az az oka, bár nem akarok szakmázni, hogy ebben a műfajban muszáj szélsőségesebben fogalmazni ahhoz, hogy a figyelmet felkeltsék a hallgatókban."

Mádai Vivien

A műsorvezető a Borsnak kommentálta a hírt. "Nagyon rossz üzenet szerintem az, hogy a nőknek a modellekre kell hasonlítaniuk. Ezért van az a sok önképzavaros hölgy, akik éheztetik magukat, vagy bulimiásak. Voltam én húsz kilóval több, mint most, és úgy is szeretett és kívánt a párom. Abban az időszakban még több bókot kaptam, idegenektől is" - mondta.

Schobert Norbert

Az egykor szintén duci fitneszguru karrierje során már több férjjel is összefogott, hogy azok teltkarcsú feleségeit lefogyassza. Facebook-oldalán fejtette ki erről a véleményét, ennek egy részletét idézzük: „Nem értek egyet azzal a mondattal, hogy nem érdemli meg a párkapcsolatot az, aki elhízik. Nem a külső határozza meg azt a szeretetet, biztonságot, amit a másiktól megkapunk. Az már más kérdés, ha valóban tetszeni akarunk a párunknak és önmagunknak, akkor nem hízunk el. Lehet ez ellen küzdeni edzéssel, de lehet okosan a finomított szénhidrátok megvonásával is. Sőt a kettővel együtt jön a bomba forma. Aztán beszéljünk a felelősségvállalásról is. Házasság, gyerekvállalás és 40 kiló háj megszerzése az egészségünket is kockára teszi. Semmivel nem jobb, mint napi két doboz Marlboro és 1 liter vodka. Bocsi elszólása lehetőséget ad azon bűntudattal küzdőknek, akiknek egy kis projekciós lehetőség (rávetítés) azonnali, megfogható ellenségképet teremt, és máris megszabadulhatunk az amúgy részben jogos bűntudattól. Összegezve: Bocsi hibázott, de biztos volt benne jó szándék és részigazságok is. Egy dolgot kell tennie. Kiállni és annyit mondani: Ember vagyok. Bocsi!" – írta.

A szakértők hozzászólását összegezve egy nőnek fontos a kinézete, hiszen az önbizalma is függhet tőle. Fontos tényező azonban, hogyha egy nő drasztikus hízásba vagy életmódváltásba kezd, azzal párhuzamban a lelkét is karban kell tartania, hiszen ha belül nincs rendben, akkor az illető nemcsak saját magára, de környezetére is negatív hatást fog gyakorolni – teljesen mindegy, mit mutat a mérleg nyelve. Ahogy Schobert Norbi és a pszichológus is említette, hosszú távon nem a külső alapozza meg a két egyén közötti összetartozást és a szeretetet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.