Vigyázat! A sok üléstől összemegy az agyad

Forrás: Thinkstock -
agy demencia egészség ülő életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mozgáshiány a harmincas és negyvenes éveinkben összefügg a demencia kialakulásával és a korai halálozással.

Ha szükséged van egy jó indokra ahhoz, hogy végre felállj a kanapéról, a legfrissebb kutatás megadja a szükséges lökést. A szakértők ugyanis kimutatták, hogy a mozgáshiány összezsugorítja az agyat.

Egy nagyszabású kutatás azt mutatta, hogy azok az emberek, akik a harmincas és negyvenes éveikben keveset mozognak, kisebb aggyal rendelkeznek két évtizeddel később.

A szakértők úgy vélik, hogy az ülő életmód felgyorsítja az öregedési folyamatot, felgyorsítva ezzel az agy zsugorodásának sebességét. A Bostoni Orvosi Egyetem kutatóinak a Neurology című szaklapban megjelent tanulmánya szerint fontos, hogy középkorúan jó legyen az állóképességünk, ha idősebb korban egészségesek szeretnénk maradni.

Forrás: Thinkstock

Az agy zsugorodása jelentős tényező az időskori kognitív hanyatlás, demencia, sőt akár a korai halálozás bekövetkezésében is. A kutatók közel 1600 ember orvosi adatait elemezték, akiket 20 éven keresztül követtek nyomon. A résztvevők az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején futópados állóképesség felmérésen vettek részt, amikor az életkoruk 31 és 49 év közé esett. Az önkéntesek két évtizeddel később, 1998. és 2001. között, egy sor agyi MR-vizsgálaton és neurológiai teszten estek át.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az emberek rendelkeztek 20 évvel később a legkisebb térfogatú aggyal, akiknek a kezdeti felmérés során a legrosszabb volt a fizikai állóképessége.

Minden ember agya zsugorodik az életkor előrehaladtával, ami az öregedési folyamat természetes velejárója. Az új kutatás azonban arra utal, hogy a testmozgás mennyisége meghatározza ennek a zsugorodásnak a sebességét. A kutatók szerint a jelenség egyik oka az lehet, hogy a testmozgás csökkenti a vérnyomást, ezáltal mérsékli az agy megterhelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.