Tátott szájjal alszol? - Elveszítheted a fogaidat is

Forrás: Thinkstock -
horkolás alvási apnoé asztma alvás fog
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tátott szájjal aludni épp olyan veszélyes, mintha szénsavas üdítőt innánk közvetlenül lefekvés előtt. Ennek oka az, hogy ilyenkor a szájunk kiszárad, és savtúltengés keletkezik, ami a fogzománc vékonyodásához, és a fogak romlásához vezet.

A nyálnak megvan az az adottsága, hogy semlegesítse azokat a szájban található baktériumokat, amelyek savat termelnek. A savszint alvás során növekszik, pláne, ha egész éjjel nyitott szájjal alszunk, ami a fogak romlásához vezet: a fogszuvasodás és a fogzománc vékonyodása egyaránt összefüggésbe hozható a problémával.

Forrás: Thinkstock

A fogorvosok már korábban felfedezték, hogy azok a pácienseik, akik nyitott szájjal alszanak, gyengébb fogazattal rendelkeznek, amely hajlamos a szuvasodásra és az erózióra. Ez a probléma leginkább az alvási apnoeával és az asztmával küzdő betegeket érinti, de egy nátha – vagy más légzőszervre is kiható megbetegedés – szintén problémát okozhat.

Íme, a horkolás ellenszere

A visszeres megbetegedésnél, illetve hosszabb repülőutak során használt kompressziós harisnya megakadályozza az ödéma kialakulását a lábszárban. A gravitáció miatt éjszaka hasonló folyadékfelgyülemlés következik be a nyakban, ami horkolással járó alvási apnoéhoz vezethet, így a harisnya ez ellen is hatékony. Bővebben ebben a cikkünkben írtunk erről.

A Journal of Oral Rehabilitation című szaklapban publikált kutatás szerint főként a férfiakat érinti a probléma, mivel ők horkolnak nagyobb arányban. A férfiak közel harmada a száján keresztül lélegzik éjjel, míg a nőknél ez csak öt százalékról mondható el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.