Amitől az összes orvos már a haját tépi – Hol kezdődik az öndiagnózisok útvesztője?

pszichológus betegség diagnózis orvos háziorvos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több orvos találkozott már azzal a jelenséggel, amikor a betege fejvesztve, letörten vagy határozottan jelenti ki, mi a valódi problémája, és hogyan kellene azt a doktornak kezelnie. A témában két szakértőt kérdeztünk meg: a pszichológus szerint az öndiagnózissal sokszor magunkkal szúrunk ki, a háziorvosnál pedig több influenzás jelentkezett már, mint amennyi a földön él.

Fáj a fejed, sajognak az izmaid, anyukád összes házi praktikáját kipróbáltad már, de nem lettél jobban? Akkor az internet a te helyed – legalábbis szerinted. A tüneteid alapján néhány perc leforgása alatt már rákot vagy ritka, esetleg autoimmun betegséget diagnosztizálsz magadnál. Az orvoshoz fejet felszegve,

határozott léptekkel lépsz be, majd kijelented, hogy kórházi beutalóra van szükséged.

Elsőre csak pislog, rákérdez a problémáidra és udvariasan közli veled, hogy valószínűleg nem akkora a baj – szerencsére a legtöbb esetben tényleg nem. Az öndiagnózis létező jelenség, és sok esetben egy hipochonder viselkedésminta csak ront a helyzeten.

Forrás: Thinkstock

Minél jobban nyugtatnánk magunkat, annál inkább szorongunk

Somogyi Katalin, a Life.hu pszichológus szakértője szerint a pszichológiai problémák esetében szintén nehéz az öndiagnosztizálás. „Sok embernél előfordul, hogy panasza van, de nem tudja meghatározni milyen lelki okok, személyiségproblémák állnak a háttérben. A páciensek sokszor már a köztudatban leginkább ismert kategóriákba diagnosztizálják magukat, amikor terápiára érkeznek, mivel a tüneteik alapján erre a diagnózisra jutnak; egy egyszerű lehangoltság miatti tünet mögött is számos különböző ok állhat.

A hipochonderek általában sokkal nagyobb gondot képzelnek oda, mint ami valójában van,

és az is előfordulhat, hogy valaki jelentéktelennek tűnő problémával érkezik, miközben a felszín alatt krónikus stressz folyamat zajlik nála.”

Az internet árt vagy használ?

„Az internet legtöbbször inkább káros, hiszen ha túl sok információt tudunk, az a lelki és testi betegségek diagnosztizálásánál erősíti a szorongást. Az a hipochonder, akinek öndiagnosztizáló hajlamai vannak, ne olvasson utána a betegségeknek – még önnyugtatásból sem –, mert az csak ront a helyzeten, és szorongást idézhet elő. Érdemes inkább szakemberhez fordulni, ahol az illető nem csak pontos diagnózist kap, de utána tévképzetei sem lesznek" – mondta a pszichológus.

Svejkovszky Ádám háziorvos is naponta találkozik önkéntes öndiagnosztizálókkal. „Télen általában az influenzának van szezonja, ilyenkor a betegek legtöbbször ezt állítják magukról, amikor belépnek az ajtón – közben sokszor csak nátháról vagy felső légúti megbetegedésről van szó. Hozzátenném, hogy hét év alatt 1-2 influenzás tünettel találkoztam orvosként. A páciensek olykor meggyőzhetetlenek a rögeszméik ellentétéről. Az internetes barangolást illetően azt szoktam mondani a betegeimnek, hogy ha Magyarországon valaki patadobogást hall maga mögött, először a lóra, és ne a zebrára gondoljon –

a világhálón olvasható dolgok sokszor félreviszik az embereket.

Forrás: Thinkstock

"Összességében jó dolog az interneten való nézelődés akkor, ha valakinek van valamilyen egészségügyi képzettsége, és nem annyira hipochonder, hogy mindent készpénznek vegyen. Nem mindegy, milyen forrásból tájékozódik a beteg; az sem ritka, hogy tüszős mandulagyulladást diagnosztizálnak, miközben nem tudják, hol van a mandulájuk. Általános tendencia a ráktól való félelem, egyes esetekben úgy, hogy mellette dohányoznak" mondta az orvos.

Hogy gondolják a Life.hu olvasói?

Flóra (22)

Egyszer egy megnagyobbodott nyaki nyirokcsomó miatt böngésztem a netet. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy nagyon sok tünet simán ráhúzható volt a Hodgkin-limfómára, ráadásul amikor eljutottam a dokihoz, lecseszett, és közölte, hogy jó lenne, ha komolyan venném, és gyorsan elküldött citológiára. A net és a doki reakciójának eredményeként beparáztam, mindaddig, amíg ki nem derült, hogy "csupán" gyulladás volt a szervezetemben.

Renáta (32)

Ha nagyritkán orvoshoz megyek, általában előre készülök a diagnózissal a netről, ami az esetek többségében pontos is. Nem tartom magam hipochondernek, csupán egy érdeklődő embernek, aki mindenhová igyekszik felkészülten érkezni. Legutóbb azt is elmondtam, milyen gyógyszert javasolnék magamnak. Persze az orvosok jókat kacagnak rajtam.

Fanni (26)

Apukám orvos, és tőle eredeztethető a véleményem a témáról: a netről diagnosztizálni baromság. Az ember találjon egy jó orvost, aki azért végezte el az egyetemet, hogy meg tudja mondani, mi a probléma. Magamat nem szoktam diagnosztizálni, és orvoshoz sem futok azonnal. Ha fáj valami, beveszek egy fájdalomcsillapítót, ha meg vagyok fázva, akkor gyógyszeres teát iszom. Azt sem tartom jó dolognak, hogy egyesek emberek egy kis torokfájás esetén is orvoshoz rohannak, mikor ez otthon is egyszerűen kúrálható.
„Már tudom, hogy kerülhető el a rák” - Egy férfi igaz történetehttp://www.life.hu/drlife/20160219-egy-ferfi-kuzdelme-a-prszotatarakkal-igaz-tortenet.htmlTanulságos történet egy rákot túlélt férfiről. Dr. LifeThinkstockÚj betegségtrend "hódít" a tiniknélhttp://www.life.hu/drlife/20160219-az-inzulinrezisztenica-egyre-fiatalabbakat-erint.htmlHa azt gondoljuk, hogy a gyerek, a kamasz azt és úgy ehet, amit és ahogy akar, mert ő még növésben van és egészséges, akkor nagyon tévedünk. Az inzulinrezisztenciáról is sokan gondolják azt, hogy az csak a felnőttek betegsége. Ez nem így van! Dr. Life--Már nem teltkarcsúról formáznák a Vénusz-szobrot – Ki számít szépnek a XXI. században?http://www.life.hu/drlife/20160219-bochkor-gabor-beszolasa-kapcsan-utanajartunk-a-szepsegidealnak-szakertokkel.htmlAz online médiában nagyot robbant Bochkor Gábor nők elhízásáról alkotott éles véleménye. A történelem során váltották egymást a szépségideálok, míg napjainkban a karcsúság hódít, addig az őskorban vastag dereka és széles csípője volt az ideális nőnek. Mire számítson az, aki a 21. században meghízik? Milyen ráhatásuk lesz a pluszkilóknak az életére és a párkapcsolatára? Szakértőket kérdeztünk a témáról! Dr. Life--„Nem hiszek a gyilkolásban, bármi legyen is az oka” – Sztárok, akiket brutálisan meggyilkoltakhttp://www.life.hu/drlife/20160217-tupac-john-lennon-moran-freeman-unokaja-gianni-versace-is-mind-brutalis-gyilkossag-aldozataiva.htmlAz idézet John Lennontól származik, aki pont egy gyilkosság áldozatává vált. Az amerikai csillagokat sem kímélik a tragédiák és a betegségek. Többek között Tupac Shakurral, Notorious B.I.G.-vel, Morgan Freeman unokájával és egy egykori playboynyuszival sem volt kegyes az élet, amikor a halálkártyát osztotta nekik. Dr. Life--Furcsa tüneteket produkál a tested futás után? Lehet, hogy allergiás vagy rá!http://www.life.hu/drlife/20160216-kutatas-szerint-tenyleg-letezik-a-futas-allergia-egy-genmutacio-okozza.htmlElsőre akár egy jó kifogásnak is tűnhet, de egy vizsgálat alapján tényleg létezik olyan ember, aki allergiás a futásra. Kutatók azonosítottak egy olyan génmutációt, amely miatt a bőrön kiütések jelentkeznek a test rezgésének hatására. Dr. LifeThinkstockHétköznapok egy ritka betegséggel: „Az egészséges társadalom okoz nekem gondot igazán”http://www.life.hu/drlife/20160210-interju-krisztivel-a-williams-szindromas-lannyal.htmlKriszti születése óta egy ritka genetikai betegséggel, a Williams-szindrómával él együtt. Nyitott, barátságos, közvetlen lány, akinek állapota ellenére van fogalma a világról és véleménye a kortársairól – szerinte vajmi keveset tudunk a ritka genetikai rendellenességekről. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.