toxikus sokk szindróma kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A diáklány azt hitte, hogy csupán a stressz tünetei jelentkeztek nála, de kiderült, hogy toxikus sokk szindrómája van, amit egy 9 napja felrakott és elfelejtett tampon okozott. A végkimenetel halálos is lehetett volna.

A 20 éves Emily Pankhurst eleinte nem vette komolyan a tüneteket, túlságosan lefoglalta a tanulás, ugyanis záróvizsgák előtt állt.

Végül rájött, hogy megfeledkezett egy tamponról, amit több mint egy hete felrakott, és ami

teljesen fekete volt, amikor eltávolította.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Pár órával később furcsa tünetek jelentkeztek nála: gyengének érezte magát, a beszéd is nehézkessé vált, és bőrén apró foltok jelentek meg.

Anyja azonnal hívott egy mentőt.

A kórházban kiderült, hogy Emily bele is halhatott volna feledékenységébe, mivel vérmérgezést állapítottak meg nála, amit az úgynevezett

toxikus sokk szindróma okozott.

Emily az antibiotikumoknak köszönhetően túlélte a balesetet, de egy időre lebénult, és még manapság is nehezére esik a sétálás - számolt be a Daily Mail.

Toxikus sokk szindróma

Maga a betegség egy sokféle mérgezéses tünettel kórházba kerülő nő miatt került a figyelem középpontjába a nyolcvanas években. Az azóta szabályozott tampongyártás miatt már csupán ritkán fordul elő. A bajért a hüvelyben és a méhnyakon egyébként veszélytelenül éldegélő Staphylococcus aureus baktériumok, illetve azok méreganyagai felelősek, és a tamponban órákig álló vér kiváló táptalajt szolgáltat a termelődésükhöz. Még így is csak keveseknél jelentkezik a betegség - általában azoknál, akiknél nem termelődött elegendő ellenanyag a toxinokkal szemben. Ez a hajlamosító tényező okozza az ismétlődő fertőzéseket a nők egy csoportjánál. Akinél már egyszer jelentkezett a betegség, és időben kikezelték, mindenképpen kerülje a tampon használatát. Bár a hormonális fogamzásgátlók némileg csökkentik a TSS kockázatát, a fiatal lányoknál 99%-ban a tampon használata okozza a betegséget. A teljes cikkünkért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.