Frigid vagyok – Velem van a baj?

Forrás: Thinkstock -
szex napidoktor együttlét frigiditás kapcsolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hétköznapi életben a szülész-nőgyógyászt gyakran keresik fel olyan testi panaszokkal, amelyek kialakulásának érzelmi és pszichés háttere van (például szexuális zavarok), vagy épp fordítva: a nőgyógyászati betegség miatt a szexuális élet szenved zavart. 

A testi okokat gyakran orvosolni lehet, mindemellett a testi-lelki szexuális zavarok (pszichoszomatikus kórformák) hátterében gyakran fontosabb tényező a lelki oldal. Érdemes ezért a teljesség igénye nélkül áttekinteni a pszichoszomatikus nőgyógyászati kórformákat. Idetartoznak a fájdalom szindrómák (például vaginizmus, dyspareunia = fájdalmas vagy nehezített közösülés), menstruációs zavarok (például vérzészavarok), meddőség és sikertelen terhesség (vetélés), orgazmuszavarok (például anorgazmia, frigiditás = a libidó csökkenése).

Forrás: Thinkstock

A köznapi nyelvben oly gyakran használt frigiditás elnevezés, melyet az orgazmus hiányával azonosítanak, azonban pontatlan, félrevezető, sőt pejoratív.

A frigiditásnak anatómiai okai vannak.

Az ilyen beteg valóban “hideg”, hiányzik mind a szexuális vágy, mind a szexuális reagálókészség, teljesen érzéketlen, nincs hüvelyi nedvesedése, nem keletkezik a nemi szervében vérbőség, nem érez szexuális izgalmat.

A frigiditásnak két nagy csoportját különböztetjük meg – a részletek a Napidoktor.hu cikkében olvashatók!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.