Mikor vagyunk igazán egészségesek? Nem csak akkor, ha elkerül minket a betegség

Forrás: Thinkstock -
szívderítő WHO egészség szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint az egészség a teljes testi, lelki és szociális jóllét állapota, és nem pusztán a betegségek hiánya. Ki számít egészségesnek, és mikor érezzük magunkat betegnek? 

Az egészség valójában relatív fogalom, mivel a krónikus betegségek kialakulása általában hosszú folyamat eredménye. Krónikus (idült) betegségnek nevezzük azokat a kórképeket, amelyek általában hosszú, tünetmentes időszakot követően válnak tüneteket produkálókká, és kialakulásuk után a teljes gyógyulásra nincs mindig lehetőség, a szervezet egyensúlya már csak folyamatos kezelés mellett tartható fenn. Ilyen a cukorbetegség, a legtöbb szívbetegség vagy a daganatos betegségek. Ezek a betegségek is járhatnak heveny tünetekkel (például szívinfarktus), de ezek a tünetek is korábban már kialakult eltérések talaján alakulnak ki. Annak eldöntése tehát, hogy valaki egészséges-e, vagy csak tünetmentes, nem is olyan egyszerű. A testi jóllétet úgy jellemezhetjük, hogy nincsenek kellemetlen fizikai panaszaink, zavaró tüneteink. A felnőttkori krónikus betegségek többsége viszont kezdeti stádiumában jó ideig nem okoz panaszt.

Forrás: Thinkstock

Ha az egészség megromlásának folyamatát grafikonon akarnánk szemléltetni – amelyen a függőleges tengely a testi zavarokat, a vízszintes pedig az időt mutatná –, akkor a görbéből kiderülne, hogy az eltelt idő arányában a betegség kialakulásához vezető eltérések milyen ütemben szaporodnak szervezetünkben, mígnem elérik a kritikus szintet, amikor már valamilyen tünet is megjelenik, és figyelmeztet a problémára.

A cikk folytatását elolvashatod a Szívderítő.hu-n.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.