"Remélem, nem így fog véget érni a karrierem" - Marija Sarapova beismerte, doppingolt

2016.03.08. 08:00

Marija Sarapova, az oroszok korábbi, világelső teniszezője hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy januárban pozitív lett a doppingtesztje a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon. Várható eltiltásáról egyelőre semmit sem tudni, de 400 ezer dollárt már biztosan bukott. 

A Los Angelesben tartott sajtóeseményen az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes Sarapova azt mondta, hogy tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára annak a gyógyszernek az egyik hatóanyaga, a meldonium, amelyet 2006 óta szed a cukorbetegség megelőzésére - írja cikkében az Origo.

Forrás: AFP/Patrick Kovarik

Elismerte, hogy december 22-én megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA) a legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát.

"Hatalmas hibát követtem el"- ismerte el a világranglistán jelenleg hetedik helyezett, 28 éves teniszező, akit már hivatalosan is értesítettek a pozitív eredményről.

Mi az a meldonium?
A Meldonium, vagy más néven Mildronate a gyógyászatban kardioprotektív anti-ischemiás szerként használatos, a szívizomzat vérellátási elégtelenségeinek javítására szolgál. A sportolók a szervezet energiahasznosítását fokozó hatását használhatják ki az alkalmazásával, emellett stresszoldó is. A Mildronate rendkívül népszerű termék Kelet-Európában (Oroszország, Litvánia, Ukrajna, Moldávia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország), elsősorban erősportágakban használják, és gyakori a megjelenésük az izomerő fokozására ajánlott étrend-kiegészítőkben. A vérellátást szabályozó szert az Egyesült Államok gyógyszer-felügyeleti hatósága nem engedélyezte, de tiltott szernek minősül Angliában is. A meldoniumot alkoholelvonó-kúrákon is alkalmazzák. A nemzetközi dopping-ellenőrzési hatóság (WADA) 2015-ben tette megfigyelési listára a Meldoniumot, tiltólistára idén januártól került.

Sarapova saját YouTube-csatornáján is közvetítette a bejelentést (43:20-tól látható a videón)

A sporolónő újságírói kérdésre elmondta, hogy egyelőre nem tudja, hogyan érinti mindez a pályafutását, de mindenben együtt fog működni a tenisz vezető szerveivel.

Őszintén remélem, hogy nem így fog véget érni a karrierem.

"Kész vagyok teljes felelősséget vállalni a történtekért. Négyéves korom óta teniszezem, mindig nagy alázattal viseltettem a játék iránt. Most úgy érzem, vétettem a sport és a szurkolóim ellen. Nagyon bízom benne, hogy a körülmények mérlegelésével esélyt kapok a folytatásra" - mondta Sarapova, aki kizárólag magát hibáztatja a történtekért, annak ellenére, hogy egy egész csapat, edzők és orvosok segítik a versenyzését. 

Az én testem, az én felelősségem"- hangsúlyozta, és őszintén elismerte, hogy 2015. december 22-én emailben kapott tájékoztatást a WADA-tól a megváltozott doppingellenőrzési procedúráról és a 2016-ra vonatkozó tiltott szerekről, de nem nézte át a listát.

Sarapova szemmel láthatóan megrendült a történtek miatt, de minden újságírói kérdésre válaszoltForrás: AFP

A történteket egy viccel próbálta tompítani, aminek az eseménynek otthont adó hotel valószínűleg nem örült, hiszen Sarapova úgy fogalmazott: "a visszavonulásom valószínűleg nem egy Los Angeles-i, belvárosi hotelben jelentem majd be, ahol ráadásul a szőnyeg is elég csúnyácska."

Sarapova hozzátette: a 2000-es évek közepén gyakran betegeskedett, magnéziumhiányt állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nála. A családjában előfordult cukorbetegség, ezért kezdett gyógyszereket szedni.

Úgy tudni, a nemzetközi szövetség várhatóan március 12-től függeszti majd fel Sarapova versenyjogát.

A várható szankciókról egyelőre semmit sem tudni, a WTA elnöke csak annyit közölt, hogy a hivatalos eljárást fogják követni Sarpova esetében is.

Az Australian Open versenykiírása azonban világosan fogalmaz: ha bármely versenyző doppingvétséget követ el, vissza kell fizetnie az elnyert pénzdíjat. Ez Sarapova esetében nem kevés: 400 ezer dollárra, mintegy 120 millió forintra rúg.

Marija Sarapovadoppingteniszdoppingvétség