A Pszichológus Pasi: A múlt ne akadályozza meg a boldogságunkat

Forrás: Thinkstock -
boldogság élet Nyugalom A Pszichológus Pasi lélek siker teher boldog életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Van, aki a bolhából csinál elefántot, míg más a legnagyobb feladatokat is látszólag könnyedén viseli. Egyesek megerősödnek a sorscsapásoktól, mások a nyugalomban, vagy éppen siker közepette esnek szét. Miért?

Az érzéseink egy különleges és még alábecsült szintjét képezik az életünknek, amiről nem tanítanak az iskolában, pedig ezek az energiák nem kevésbé valósak, mint a konnektorból nyerhető áram. Túlzásnak tűnik? Talán, de érzéseink - legyenek pozitívak vagy negatívak - energiáját ugyanúgy a hasznunkra fordíthatjuk. Rendkívül sok erőt adhatnak, tanulhatunk belőlük, de általuk kárt is tehetünk magunkban vagy másokban. Talán ismerős a szituáció amikor a félelem miatt nem tettünk meg valamit, amit kellett volna vagy éppen a harag, indulat miatt olyat tettünk vagy mondtunk, amit nem kellett volna.

Forrás: Thinkstock

A felhalmozott érzelmi terhek miatt az ember akár meg is betegedhet.

Bizonyítottan egyre több a lelki eredetű problémából fakadó betegség,

hiszen a mindennapokban egyre többet rohanunk és egyre kevesebb időnk marad magunkra és az érzéseinkre. Katonáknál figyelték meg ezt a jelenséget: amíg kint voltak a fronton és bajtársaik védelme miatt traumatikus élményeket élhetnek át, azután tartották magukat, míg amikor hazamentek, az otthon nyugalmában szétestek a felhalmozott érzések miatt.

Ugyanezt a hétköznapokban mi is megtesszük csak kicsiben. Ha magunkba tekintünk, akkor fel tudjuk idézni a még lezáratlan konfliktusainkat. Valakit, aki becsapott, vagy bántott minket, esetleg valakit, akinek máig ki akarjuk vívni az elismerését, netán egy feloldatlan harag, vagy beteljesületlen szerelem. Egy-egy ilyen lehet az életünkben az nem gond, ellenben minden élethelyzetben, amikor érzéseink nem tudják lecsengetni a gondokat, azokat félretesszük későbbre, és legközelebb amikor egy hasonló szituáció jön akkor annyival nagyobb intenzitással jelentkezik majd a haragunk vagy a szomorúságunk. Így válhat valaki, akit többször becsaptak vagy megcsaltak indokolatlanul bizalmatlanná vagy féltékennyé egy új kapcsolatban. Így tudunk felhalmozni feszültséget és negatív érzéseket, míg végül így vagy úgy, de kiborul a bili.

Forrás: Thinkstock

Mikor már nem tudunk több dolgot lenyelni

Olyan ez mintha lenne a lakásunkban egy külön helyiség a lomoknak. Azoknak a dolgoknak, amikkel éppen nem tudunk vagy nem akarunk foglalkozni, de azért még kidobni sem akarjuk.

Pár évig működik ez a dolog de aztán elkezd megtelni a helyiség. Ha egyszer megtelt akkor nem tudunk többet oda beszuszakolni. Előbb vagy utóbb mindenkinél eljön az a pont, amikor már nem tud több dolgot a szőnyeg alá söpörni, több dolgot lenyelni, amikor már egyetlen csepp is robbanáshoz vezethet. Néha pedig az élet maga tesz minket próbára egy-egy megrázó szituációval ami pedig úgy hat, mint a földrengés arra a bizonyos lomszobára:

kiborul a felhalmozott szemét és beteríti az egész nappalit. Ismerős?

Ilyenkor szoktak az emberek belebetegedni a gondjaikba, válni, esetleg önpusztító életmódra váltani, vagy esetleg nagyritkán rávenni magukat, hogy segítséget kérjenek. Persze egy jól képzett pszichológus ilyenkor is tudhat hathatós segítséget nyújtani, de nem muszáj megvárni ezt az állapotot. Talán a szakmám ellen szólok, de a megelőzéshez nem kell még pszichológus se. A kiborulás könnyűszerrel megelőzhető, ha rendszeresen időt szánunk az érzéseinkre.

Forrás: Thinkstock

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

A Pszichológus Pasi – Csak semmi pánik, különben pokol lesz az életed! http://www.life.hu/drlife/20160218-a-pszichologus-pasi-tanacsai-panikroham-ellen.htmlA pánikbetegség ma már szinte népbetegség! Észrevétlenül kezdődik, akár éveken át lappang, és gyakran a legváratlanabb helyzetben, hirtelen mutatkozik meg, és onnantól pokollá teheti az ember életét. Akinek ilyen rohama van, az a legkevésbé sem a közönségnek produkálja magát, ellenkezőleg: zárt ajtók mögött, a legbiztonságosabb közegben is szenvedhet, mint a kutya. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: Amibe energiát invesztálunk, azt komolyabban fogjuk vennihttp://www.life.hu/drlife/20160204-online-tanacsadas-elonyei-es-velejaroi-a-pszichologus-pasi-szemevel.htmlAki került már váratlan, megrázó helyzetbe, esetleg megélt szorongást, depressziót, pánikrohamot vagy bármi lelki problémát, az tudja, hogy néha egyszerűen nincs kecmec: segítségre van szükség. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: A koncentráció a boldogság kulcsahttp://www.life.hu/drlife/20160121-ha-odafigyelunk-lelassitunk-atelunk-megtapasztalhatjuk-az-aramlast-pszichologus-pasi.htmlTöbb flow, kevesebb rohanás! Manapság szinte mindenki rohan, és senki sem boldog. Még ritkább az olyan ember, aki egyszerre csak egy dologgal foglalkozik. Dr. Life--Mesterségem címere: pszichológus, avagy az elromlott életek szakértőjehttp://www.life.hu/drlife/20160114-pszichologusok-testkozelbol-ez-a-kulonbseg-koztuk-es-a-pszichiaterek-kozott.htmlSomogyi Katalin, a Life.hu klinikai szakpszichológusa beavatott minket izgalmas munkájának részleteibe. Kiderül, mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között, valamint hogy mennyire számít arcpirítónak, ha Magyarországon szakember segítségét kérjük a problémáink megoldásához. Dr. LifeThinkstockA Pszichológus Pasi: Mindenkinek szüksége van a mentális vírusirtásrahttp://www.life.hu/drlife/20150924-a-pszichologus-pasi-mindenkinek-szuksege-van-a-mentalis-virusirtasra.htmlManapság szinte divat magunkat és egymást is stresszelni. Majdnem mindenki rohan, aggódik valami miatt, akar valamit, amije nincs, panaszkodik valamiről, és közben már szinte teljesen elfelejt élni. Dr. Life--A Pszichológus Pasi: a videojáték egyszerre függőség és segítséghttp://www.life.hu/drlife/20150903-a-videojatekok-fuggoseget-okoznak-de-akar-a-droggal-is-osszekapcsolhatoak.htmlMagyarországon is egyre inkább előforduló jelenség a videojáték-függőség, ám vele együtt jár sok káosz és félreértés is. Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.