Kávéval a szklerózis multiplex ellen?

Forrás: Thinkstock -
kutatás szklerózis multiplex kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint, kisebb a kockázata a szklerózis multiplex kialakulásának azoknál, akik sok kávét isznak.

A szakemberek azt találták, hogy akik napi hat csésze kávét ittak, azoknál egyharmadával lecsökkent a betegség kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem kávéztak, és az összefüggés akkor is fennállt, ha az illetők életkorát, képzettségét, anyagi helyzetét, dohányzási és alkoholfogyasztási szokásait is figyelembe vették.

Forrás: giphy.com

A kutatást vezető Anna Hedstrom, a stockholmi Karolinska Intézet szakembere hozzátette, mindez még nem bizonyítja azt, hogy a kávé megvéd a szklerózis multiplextől, de az biztos, hogy számos egészségügyi előnye van.

Elaine Kingwell, a vancouveri British Columbia Egyetem kutatója hozzátette, hogy a kávé és a szklerózis multiplex közötti összefüggésre már korábbi tanulmányok is rámutattak, kísérleti egereken is megmutatkozott a koffein jótékony hatása azáltal, hogy blokkolta azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek az agy és a gerinc idegeit károsították.

Embereknél akkor jelentkezik a szklerózis multiplex, ha az immunrendszer véletlenül megtámadja az agy és a gerincvelő idegrostjait körülvevő védőréteget. Attól függően, hogy hol következik be a sérülés, az embernél izomgyengeség, zsibbadtság, látási nehézségek vagy egyensúlyproblémák jelentkezhetnek.

Forrás: Thinkstock

A magas koffeinbevitelről korábban már azt is kimutatták, hogy a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kockázatát is csökkenti, és most úgy tűnik, hogy a szklerózis multiplex terén is hasonló következménye van, de egyelőre nincs elég bizonyíték erre nézve, ezért még további vizsgálatok szükségesek e téren. Ha bebizonyosodik a feltételezés, az új távlatokat nyithat a szklerózis multiplex elleni harc terén, és talán új, az eddiginél hatékonyabb kezelések kidolgozására is lehetőség nyílik majd.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.