Whoopi Goldberg meddőség Dolly Parton gyermek sztár Susan Sarandon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mellrák mellett az endometriózis a késő harmincas éveikben járó nők egyik „ellensége”. Sok orvos a gyakori előfordulását a nők – az előző generációkhoz képest – egyre későbbi életkorba tolódó szüléseivel magyarázza. Pár sztár azonban ezt sem tartotta magában: a nőket szerető fitneszedzőtől kezdve a világhíres színésznőig néhányan kiálltak betegségükkel a nyilvánosság elé. Persze azért akadnak kivételek: egyikük az állapota ellenére is három gyermeket szült. 

Whoopi Goldberg

A tavaly hatvanadik életévét betöltő, többször, többféle díjat nyert színésznő sokáig nem verte nagydobra betegségét a sajtóban. „Sosem gondoltam, hogy a nők nem ismerik ezt a betegséget” – nyilatkozta 2009-ben egy alapítvány eseményén. Goldberg a tapasztalatai alapján úgy véli, hogy ha egy érintett őszintén felvállalja a betegségét, a közvélemény részéről sokszor mintha stigmát kapna.

Whoopi Goldberg Forrás: AFP

Lena Dunham

A 29 éves színésznő a Csajok című sorozat által vált ismertté, a közelmúltban azonban bejelentette, hogy endometriózisa miatt nem tud részt venni a következő évad forgatásain. „A betegség miatt jelenleg egy durva átváltozáson megy át a testem, ezért még bizonytalan ideig pihennem kell” – írta Instagramján. A lány nem sokkal a posztja után petefészekciszta miatt is kórházba került (de már jobban van).

Lena Dunham a Csajokban Forrás: giphy.com

Susan Sarandon

„Ha mindig csak a fájdalmat érzed, nem tudod, mi a normális” – mondta Sarandon, aki 1983-ban szerzett tudomást az állapotáról. Azóta nem csak tanácsokat ad férfiaknak, hogyan tudnak segíteni egy ilyen helyzetben, de

a nőket is arra biztatja, hogy a szenvedés ne befolyásolja a nőiességüket.

A 69 éves színésznő szabálytalan vérzés és ájulások miatt fordult orvoshoz, és igencsak „beintett” az őt meddőnek tituláló szakembereknek és a természetnek azzal, hogy végül három egészséges gyermeket szült.

Susan Sarandon lányával, Evával, aki szintén színésznő Forrás: AFP

Dolly Parton

A nyolcszoros Grammy-díjas énekesnő 1982-ben, akkori turnéjának 35. napján került kórházba. Miley Cyrus keresztanyjának esete nem végződött jól: súlyosra fordult endometriózisa miatt részlegesen el kellett távolítani a méhét. A most 70 éves előadót depresszióba kergette a betegsége.

Szörnyű időszak volt, mindennap meg akartam ölni magam.”

Dolly Parton Forrás: AFP

Jillian Michaels

Amerika egyik leghíresebb személyi edzőjénél 28 éves korában diagnosztizálták a betegséget. Az erős és magabiztos nő tudomásul vette, hogy nehezen fog teherbe esni – a helyzetét az is nehezítette, hogy a nőkhöz vonzódik. „Mindenfélét hallottam: a túl sok koffein az oka, a genetika vagy a fogamzásgátló tabletta – egyikben sem hittem, hiszen tudtam, hogy műtétre lett volna szükségem.”

A 42 éves bomba nő anyai örömöket érintő álma 2012-ben teljesült:

örökbefogadott egy kislányt Haitiról, valamint párja, Heidi Rhoades ugyanabban az évben született kisfiát is közösen nevelik.

Jillian Michaels kislányával Forrás: AFP

Az endometriózis

Az állapot során a méhnyálkahártya sejtjei nem a méhben, hanem azon kívül jelennek meg. Ez a helyzet azért is problémás, mert letapadásokat, összenövéseket, krónikus fájdalmat, legrosszabb esetben (ha a petevezeték is érintett) meddőséget is okozhat a páciensnél. Amikor a nyálkahártyasejtek a petevezetékben vannak, abban az esetben ciszták is keletkezhetnek, a folyamat igen fájdalmas, különösen a menstruáció ideje alatt, ez a betegség egyik legészrevehetőbb testi jelzése – mondta dr. Svejkovszky Ádám háziorvos.
Sztárok, akik őszintén vállalják krónikus betegségükethttp://www.life.hu/drlife/20160303-halle-berry-tom-hanks-missy-elliott-is-kronikus-betegsegben-szenvednek.htmlGazdagok, sikeresek, betegek. Ez a közös azokban a sztárokban, akik betegségüket nem rejtegetik, hanem felvállalják – másoknak példát mutatva. Krónikus migrén, a diabétesz két arca, autoimmun betegségek és társaik. Dr. LifeAFPNépszerű sztárok ritka betegségeihttp://www.life.hu/drlife/20160226-morgan-freeman-jessie-j-miley-cyrus-michael-j-fox-mind-ritka-betegsegek-miatt-szenvednek.htmlA ritka betegségek világnapját február utolsó napján tartják meg minden évben, a megemlékezés célja, hogy felhívják a társadalom figyelmét olyan állapotokra, amelyek a világon csak minden kétezredik embert érintenek. A mai világnap kapcsán olyan világsztárokat gyűjtöttünk össze, akik szintén nem hétköznapi betegségekkel és tünetekkel élnek együtt. Dr. LifeAFP„Nem hiszek a gyilkolásban, bármi legyen is az oka” – Sztárok, akiket brutálisan meggyilkoltakhttp://www.life.hu/drlife/20160217-tupac-john-lennon-moran-freeman-unokaja-gianni-versace-is-mind-brutalis-gyilkossag-aldozataiva.htmlAz idézet John Lennontól származik, aki pont egy gyilkosság áldozatává vált. Az amerikai csillagokat sem kímélik a tragédiák és a betegségek. Többek között Tupac Shakurral, Notorious B.I.G.-vel, Morgan Freeman unokájával és egy egykori playboynyuszival sem volt kegyes az élet, amikor a halálkártyát osztotta nekik. Dr. Life--Sztárok, akik azért vállalták fel betegségüket, hogy másoknak segítsenek http://www.life.hu/drlife/20151125-elton-john-bulimiaval-brad-pitt-depresszioval-adam-levine-hiperaktivitassal-kuzd.htmlNéha hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a sztárok tökéletesek, és persze egészségesek is, elvégre egész biztosan van pénzük a legkülönfélébb kórok kezelésére is. Ez persze nincs mindig így, sőt sokszor az ő mosolyuk mögött rejzőtik a legtöbb fájdalom. Íme a sztárok, akik azért vállalták fel árnyoldalukat, hogy másoknak segítsenek általa! Dr. LifeAFPMég fel se fogtuk: sztárok, akiket legyőzött a rákhttp://www.life.hu/drlife/20160118-alan-rickman-lemmy-david-bowie-patrick-swayze-is-rak-miatt-hunyt-el.htmlAlighogy észhez tértünk Lemmy Kilmister tavaly év végi halálhíre után, 2016 első heteiben máris három másik híresség vált a gyilkos kór áldozatává. Az elmúlt években azonban más sztárokat sem kímélt a rák. Dr. LifeAFPSztárok zsűriztek a gyermekotthonbanhttp://www.life.hu/drlife/20150911-gyermekotthonban-jart-varga-gyozo-es-farkashazi-reka.htmlGyermekotthonba látogatott Farkasházi Réka és Varga Győző, hogy mosolyt csaljanak a kis lakók arcára. A színésznő és az Irigy Hónaljmirigy oszlopos tagja rajzversenyt hirdetett: a gyerekek azt a feladatot kapták, hogy képzeljék el és alkossák meg Aloe Verácskát.Dr. LifeThinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.