Tervben a baba? Akkor jobb, ha mellőzöd a kávét

Forrás: Thinkstock -
édesanya fogamzás baba terhesség kutatás kávé édesapa kismama koffein
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy friss kutatás szerint a túlzott koffeinbevitel negatívan befolyásolhatja a megtermékenyítést.

Nálad sem telhet el a nap kávé nélkül? Egy-két csésze még nem gond, ám egy friss kutatás szerint amennyiben babát terveztek a pároddal, jobb, ha többet nem fogyasztasz ebből a forró italból.

Forrás: Thinkstock

A Fertility and Sterility nevű szaklapban megjelent kutatás szerint azoknál a férfiaknál és nőknél, akik a fogamzást megelőző hetekben napi két csészénél több kávét, vagy más koffeintartalmú italt isznak, sokkal kisebb az esélye, hogy összejön a baba, mint azoknál, akik figyelnek a koffeinbevitelükre.

A tanulmány során összesen 501 michigani és texasi férfit és nőt vizsgáltak meg, akikből 98-an termékenységi gondokkal küzdöttek. A kutatók azonban észrevették, hogy a 35 évnél idősebbeknél nem csupán a koruk miatt volt probléma a teherbeeséssel, hanem a koffeinbevitelük miatt is.

A szakértők szerint amennyiben 35 év felettiek gyereket terveznek, érdemes visszavenni a koffeinadagokból és multivitamint szedni: azoknak a nőknek, akik multivitamint szednek a fogamzás előtti hetekben, 55 %-kal kevesebb az esélyük arra, hogy elvetélnek, mint azoknak, akik nem.

Kávé nélkül is van élet

Nincs reggel kávé nélkül - nemcsak mi, de a legtöbb ember így gondolja. Számos kutatást olvastunk már arról, hogy a fekete ital csökkenti például a diabétesz, a depresszió és néhány fajta rák kockázatát. 10 alternatív ötlet reggeli koffeinfüggőknek: kattints ide a cikkért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.