Damu Edina a terhesség alatt sem tette le a poharat - Mi vár most a babára?

Fotó: Margitay Klára/Life.Hu - Origo -
Damu Roland Damu Edina újszülött
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy már megírtuk, szombaton este megszületett Damu Edina és Damu Roland kislánya. A baba egy hónappal előbb jött a világra, feltételezhetően alkoholszindrómával, ugyanis az édesanya a várandósság alatt sem tette le a poharat. 

Edina egy héttel ezelőtt járt ultrahangon, ahol sokkoló hírt kapott, a baba kisebb annál, mint amekkorának lennie kellene.

"Először örültem az ultrahang monitorjára pislogva, mert láttam a pici koponyáját, dobogó szívecskéjét, kezecskéjét, lábát. A doktor úr azt mondta, ahhoz képest, amilyen rosszakat hall rólam, a baba élénk, egészséges, bár a koránál kissé fejletlenebb" - nyilatkozta akkor Edina, aki akkor tudta meg, gyermeke alkoholszindrómával születhet.

Fotó: Margitay Klára/Life.Hu - Origo

"Ijesztő dolgot kérdezett a doktor: tudom-e, hogy az alkohol, a nikotin, amit a pocakomban fejlődve sajnos tőlem megkapott a baba, hiányozni fog neki? A születést követő elvonási tüneteit a kórházban kikezelik, de később a gyerek is alkoholista lehet. Amit Szonja a véremből kapott kilenc hónapig, arra egész életében vágyakozni fog. Megrémültem, és szégyelltem magam, hogy akár tizenévesen alkohol vagy nikotinfüggővé válhat a kislányom. Ez azonban nem fordulhat elő, óvni fogom!" - tette hozzá.

A Blikknek szülészorvos beszélt arról, hogy a koraszüléses császármetszés után az első 24 óra a legkritikusabb. "Ekkor a legfontosabb a légzési-és keringési rendszer támogatása, hiszen ezek nagy valószínűséggel még nem tökéletesen fejlettek. Tapasztalataim alapján egy két kiló alatt gyermek esetében legalább 3-4 hetet az intenzív osztályon tartják még, ám aggodalomra semmi ok, a mai világban már jó esélyei vannak a picinek" - mondta el a szakember. "Sajnos azonban sok megpróbáltatás vár a babára és a hozzátartozókra, hiszen az első egy évben rengeteg speciális vizsgálatra, kontrollra, gondozásra kell vinni majd a gyermeket. Utógondozást is igényel majd, hiszen az anya alkoholfogyasztása miatt feltehető, hogy a gyermek a fejlődésében visszamaradt, hiszen alkoholfogyasztás esetén a vérben nem árad megfelelően az oxigén és a tápanyagok" – árulta el a lapnak a nőgyógyász.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.