Cukorral a cukor ellen: így őrizheted meg májad egészségét

Forrás: Thinkstock -
betegség cukor táplálkozás egészség zsírmáj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nem alkoholos zsírmáj betegség akkor alakul ki, amikor túl sok zsír gyűlik össze a májban. Ez annak tudható be, hogy a fruktóz nevű cukor bejut a májba - állítják a tudósok. Egy friss kutatás szerint ez azonban megakadályozható, méghozzá egy természetes cukor, a trehalóz segítségével, amely blokkolja a fruktózt.

A nem alkoholos zsírmáj betegség a túlsúllyal hozható összefüggésbe, ami az Egyesült Államok lakosságának közel 25 százalékát érinti. Maga a betegség meglehetősen gyakori, és kezdetben általában észrevétlen marad. Számos esetben viszont gyulladás alakul ki, ami a máj károsodásához vezet.

Forrás: Thinkstock

Ha tünetek jelentkeznek, a betegek általában fáradtságról, a jobb oldali felhasi fájdalomról és fogyásról számolnak be. Előfordul, hogy a májban felhalmozódott zsír olyan méreteket ölt, hogy transzplantáció válik szükségessé. Jelenleg a betegségre nincs hatékony gyógyszeres kezelési módszer, noha tény, hogy a fogyás segít abban is, hogy a májban felhalmozódott zsírmennyiség csökkenjen.

Szakemberek egy csoportja a trehalózban látja a megoldást a probléma kezelésére. A trehalóz bizonyos növényekben és a gombákban lelhető fel, és segít abban, hogy a sejtek leadják a zsírt, így elkerülhető, hogy túl sok zsír halmozódjon fel.

A kísérlet végén a fruktózzal és trehalózzal etetett egerek testsúlya csökkent, és ugyanez volt elmondható koleszterinszintjükről is.

A kutatás a Science Signaling című szaklapban jelent meg.

Egészséges életmód mindenkor

Ahogy idősebbek leszünk, egyre nehezebb leadnunk a felesleges kilókat, és oda kell figyelnünk a koleszterinszintre is. Vagyis 50 felé igenis el kell indulni egy kímélőbb életmód felé. Eláruljuk, mire érdemes különösen odafigyelni! A Life.hu cikkért kattints ide.

Friss! Hivatalos közleményt adott ki Kulka János családjahttp://www.life.hu/drlife/20160415-kulka-janos-csaladja-hivatalos-kozlemenyt-adott-ki-a-szinesz-allapotarol.htmlA napokban kórházba szállított színművész családja megerősítette az életmentő műtét hírét, és azt is, hogy Kulka állapota továbbra is súlyos. Dr. LifeFotó: Polyák Attila - OrigoHogy mit csinált a vaginájával Kim Kardashian?http://www.life.hu/drlife/20160414-kim-kardashian-valosagshow-sztar-vagina-lezereztette-magat.htmlA hírek szerint nem csupán a valóságshow-sztárt, hanem az egész családjának női tagjait egyetlen dolog tartja izgalomban: a vagina lézer. Dr. Life--Kiújult a rák? Egészségi állapotáról beszélt Michael Douglashttp://www.life.hu/drlife/20160330-michael-douglas-szinesz-cafolta-hogy-kiujult-a-rak-betegsege.htmlA világsztár a napokban tisztázta az egészségi állapotáról szóló híreket. Dr. Life--Tervben a baba? Akkor jobb, ha mellőzöd a kávéthttp://www.life.hu/drlife/20160325-a-tul-sok-koffein-miatt-elvetelhet-a-kismama-allitja-egy-friss-kutatas.htmlEgy friss kutatás szerint a túlzott koffeinbevitel negatívan befolyásolhatja a megtermékenyítést. Dr. LifeThinkstockMegnagyobbíttatta melleit Nicole Richie?http://www.life.hu/drlife/20160324-nicole-richie-enekesno-es-valosagshow-sztar-mellplasztikan-esett-at.htmlLátványosan nagyobb dekoltázzsal jelent meg egy Los Angeles-i eseményen Lionel Richie nevelt lánya. Dr. Life--Elérte, amiért küzdött: sterilizálni fogják a nőt, aki nem akar gyerekethttp://www.life.hu/drlife/20160325-holly-brockwell-4-even-at-kuzdott-azert-hogy-sterilizaljak-mert-nem-akar-gyereket.htmlHolly Brockwell minden évben benyújtotta a kérelmét a brit egészségügyi szolgálatnak, hogy sterilizálják, azonban mindannyiszor elutasították. Most végre nyert: a 30 éves brit nőt hamarosan megoperálják. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.