Az orális szex huszonkétszeresére növeli a rák kockázatát

Forrás: Thinkstock -
HPV betegség szex gégerák orál felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most kiderült: azok, akik rendszeresen hódolnak az orális szex örömeinek, lényegesen nagyobb eséllyel kapnak torok- és gégerákot. 

Bizonyítást nyert, hogy HPV főként orális szex útján terjed: ez a vírus elsősorban a méhnyakrákért felelős, de a szájba kerülve torok- és gégerákot is okozhat. Évente több mint 500 ezer ember diagnosztizálnak szájrákkal világszerte, ezért a szakemberek szerint ideje a problémáról nyíltan beszélni.

Forrás: Thinkstock

A HPV-16 nevű vírus régóta ismert oka a garatráknak, amely a torok középső részének megbetegedéséért felelős. A

HPV nem közvetlen módon okoz rákot, hanem a sejtek összetételét változtatja meg, s így ezek a sejtek gyakran elrákosodnak.

A garatrák a férfiak körében gyakoribb, mint a nőknél a brit NHS szerint, mivel a nők szexuális kielégítése veszélyesebb, mint amikor a nő elégíti ki szájjal a férfit. Jelenleg a garatrák a 11. Leggyakoribb ráktípus a világon a WHO adatai szerint, évente félmillió beteget diagnosztizálnak ezzel a betegséggel.

Tragédia! Hét évvel később kiderült, hogy a spermadonor skizofréniás bűnözőhttp://www.life.hu/drlife/20160418-angie-collins-es-beth-hanson-brit-par-spermadonorjarol-kiderult-hogy-skizofrenias-bunozo.htmlA brit pár régóta élt egymással boldogságban, de nagyon szerették volna már kiteljesíteni családjukat egy gyermekkel. Rengeteg keresés után sikerült megtalálniuk a tökéletes donort, akiről évekkel később kiderül, hogy egy őrült bűnöző! Dr. LifeOrigoA saját izzadtságára allergiás a 28 éves lány - A betegség tönkretette az életéthttp://www.life.hu/drlife/20160417-a-sajat-izzadtsagara-allergias-a-28-eves-julie-reid.htmlEgy egészen ritka betegség keseríti meg a 28 éves Julie Reid életét, aki a saját izzadtságára allergiás. Dr. LifeOrigoSzép formájú fogak és esztétikus fehérség – Ezek lennének a szépség zálogai?http://www.life.hu/drlife/20160414-fogfeheritesi-kisokos-igy-zajlik-a-folyamat-dentalhigienikust-kerdeztunk.htmlA fogfehérítés sokaknál napirendi téma, a fehér fogak pedig nemcsak egészséget, de esztétikumot és igényességet sugallnak a külvilág számára. Milyen módon tehetjük még igézőbbé a mosolyunkat, és hogyan zajlik egy fogfehérítés? A Life.hu utánajárt! Dr. Life--A testvérviszony nem csak a veszekedésről szól: hatással lehetnek egymás egészségére ishttp://www.life.hu/drlife/20160415-a-testverek-formaljak-egymas-szemelyiseget-es-egeszseget-is-szivderito-tanulmany.htmlA gyerekek 11 éves korukig az idejük egyharmadát a testvérükkel töltik - állapították meg egy tanulmányban. Ez alapján kiderült, hogy a testvérek formálják egymás személyiségét, és alakítják a másik egészségét. Dr. Life--5 meglepő tény az alvásrólhttp://www.life.hu/drlife/20160411-meglepo-tenyek-az-alvasrol-kutatasi-eredmenyek-alapjan-kialvatlanok-vagyunk.htmlNem szép a bőröd, sokat eszel és nem kívánod az együttlétet? Lehet, hogy nem aludtál eleget! Dr. Life--Friss: Kulka János állítólag magához térthttp://www.life.hu/drlife/20160414-kulka-janos-szinesz-magahoz-tert-de-allapotarol-meg-nem-nyilatkoztak-az-orvosok.htmlA színész állapota felől jó hírek érkeztek, a szakemberek szerint az elkövetkezendő napokban derül ki, hogy számolni kell-e bármilyen tartós károsodással. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.