Hamarosan elkerülhető lehet az őszülés

Forrás: Thinkstock -
hajkorona öregedés haj őszülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudósok felfedezték azt a gént, amely az ősz hajszálakért felel, így szabad az út a különféle innovatív megoldások irányába, amelyek az őszülést megakadályozzák.

A Nature Communications című szaklapban publikált kutatás szerint egy IRF4 (interferon szabályozó tényező 4) nevű génvariáns játssza a legfontosabb szerepet az őszülésben.

A kép illusztráció Forrás: Thinkstock

Az őszülés elsősorban az öregedéshez köthető. Akkor kerül rá sor, amikor a haj, a bőr és a szem színét meghatározó pigment, a melanin, nem termelődik többé.

A University College London szakembereit az érdekelte, hogy az IRF4, amiről eddig már eddig is tudtuk, hogy a haj, a szem és a bőr színéért felelős,

vajon az őszüléssel összefüggésbe hozható-e.

A Dr. Kaustubh Adhikari által vezetett kutatás során 6357 embert vizsgáltak (55 százalékuk nő volt), méghozzá öt dél-amerikai országból: Brazíliából, Kolumbiából, Chiléből, Mexikóból és Peruból.

A résztvevők hajának jellemzőit a genomjukkal összevetve a kutatók képesek voltak azonosítani azokat a géneket, amelyek egyes tulajdonságokért felelnek: a hajformáért, a színért, a kopaszodás mértékéért, a szakáll és a szemöldök vastagságáért.

Az őszülésért az IRF4 gén felelős Forrás: Flickr / Marcel Oosterwijk

Most először bebizonyosodott, hogy az IRF4 gén egy variánsa felel az őszülésért, különösen az európai hátterű résztvevők esetében. A szakemberek szerint elképzelhető, hogy a gén azonosítása hamarosan lehetővé teszi azt, hogy megakadályozzuk, de legalábbis késleltessük az őszülés folyamatát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.