Már levegőt sem kapsz az allergiád miatt? – Alternatív immunerősítő tippek

immunrendszer immunerősítés allergia allergiaszezon sóterápia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tavasz közeledtével amennyire feldobódunk a napsütéstől, annyira csüggedünk vagy könnyezzük meg az allergiaszezont. Amikor már unjuk a sok – igazából nem is ható gyógyszert – mit tehetünk? Fellélegezhetsz! A Life.hu alternatív allergiaűző módszereket gyűjtött össze.

Akupunktúra

Az akupunktúráról nem sokan tudják, hogy allergiaűző módszerként is alkalmazzák, hiszen képes mellékhatások nélkül csökkenteni a szénanátha tüneteit. A boldogsághormont fokozó, keringésjavító megoldást tízalkalmas kezelés formájában érdemes alkalmazni, hogy valóban kifejthesse hatását. A pollenszezon ideje alatt havi szinten ajánlott az igénybevétele.

Forrás: Dreamstime

Levegőtisztítás

Mivel a lakásunkban átlagosan nyolc órát töltünk – ebből legalább hatot alvással –, ezért fontos odafigyelnünk a levegő minőségére is. Többféle levegőtisztító készülék is létezik, ám érdemes először a pénztárcabarát módszereket kipróbálni. Ezek egyike, ha egy nagyobb méretű üvegedénybe teszünk 2 kilogramm kősót vagy tengeri sót, majd a tálkát addig töltjük meg vízzel, amíg el nem lepi a benne lévő sót. Mivel a víz szobahőmérsékleten elpárolog, folyamatosan újra kell tölteni az edényt – amelyet az ágy mellett érdemes tárolni. A kipárolgó, sós levegő télen a baktériumok és vírusok ellen véd, nyáron pedig pollencsapdaként funkcionál.

Orrspray

A különböző oldatú orrspray-k a nátha mellett allergiás tünetek esetében is alkalmazhatók. Sőt, egy brit kutatás szerint azoknak, akik kezelésszerűen használják, csökkenti az allergiás tüneteit, valamint annak esélyét, hogy más orvosságot kelljen szedniük.

Forrás: Dreamstime

Sóterápia

Az otthoni inhaláláson túl már léteznek olyan közösségi helyek, ahol parajdisó- vagy éppen himalájaisó-terápia segítségével is meggyógyulhatunk. Az ilyen jellegű sószobákban és sópincékben az allergia mellett más légúti betegségek, mint az arcüreggyulladás is gyógyíthatóak, valamint a betegségek megelőzésén túl tüdőtisztító hatása is ismert, ezáltal a városi por és szmog lerakódásaira is hat.

Sport

Miért is akarnánk tüsszögés közben izzadni és elfáradni, amikor éppen az életünkért küzdünk? Thai kutatási eredmények alapján egy 30 perces, nem túl intenzív edzés jótékony hatással bír az orrjáratokra, emiatt kevesebb orrdugulással, tüsszögéssel kell számolnunk később.

Forrás: Dreamstime

Dr. Svejkovszky Ádám, háziorvos

Az allergiaszezonban a keresztallergiák miatt a tökfélék, uborka, banán, napraforgómag fokozzák a szénanátha tüneteit. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a tünetek felerősödésének elkerülése miatt érdemes az alkoholt, a kávét, a tejet, a tartósítószerrel dúsított ételeket és a cukros üdítőket is kerülni. Nem utolsó dolog a stresszmentes élet, mivel a feszültség és az aggodalom is mind gyengítik az immunrendszert.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.