Nem csak rákot okozhat a génmutáció, ami miatt Angelina Jolie megműttette magát

petefészekrák mellrák génmutáció daganat BRCA1 rák (betegség) Angelina Jolie termékenység tumor emlőrák petesejt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az úgynevezett BRCA1 génnel rendelkező hölgyeknél nem csupán az emlő- és petefészekrák kialakulásának kockázata nőhet meg, hanem akár termékenységi gondokkal is számolniuk kell.

Annak idején Angelina Jolie mell- és petefészekműtétjével hívta fel az úgynevezett BRCA1 és BRCA2 nevű génmutációkra a figyelmet. A filmcsillag ugyanis azért operáltatta le mellét, majd vetette ki később a petefészkét, mert egy vizsgálat során kiderült: mindkét génnel rendelkezik, amelyek növelik nála az emlő- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Forrás: AFP/2015 Getty Images/Jason Merritt

Ausztrál és brit tudósok szerint a BRCA1 gén nem csupán ezekért lehet felelős, hanem a nők termékenységi gondjaiért is. Az Edinburgh-i és a St. Andrews-i Egyetem (igen, ide járt annak idején Vilmos herceg és Katalin hercegné) tudósai 693 olyan 25 és 45 éves nőt vizsgáltak meg, akiknek már volt daganatos megbetegedésük.

A kutatás szerint azok a hölgyek, akik rendelkeztek a BRCA1 génnel, a normális értéknél sokkal kevesebb volt a petesejtjük, ráadásul a mesterséges megtermékenyítéssel is sokkal nehezebben esnek teherbe.

Így dolgoznak benned a BRCA1 és BRCA2 gének

Már a kilencvenes évek közepén beazonosítottak olyan géneket, amelyek mutációi növelik bizonyos örökletes rákfajták kialakulásának kockázatát. Ilyenek az emlőrákkal és a petefészekrákkal kapcsolatba hozható BRCA1 és BRCA2 gének. A Life.hu cikkéért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.