A Pszichológus Pasi: „A szex nem egy harctér” - Így kapcsolódik össze a szex és a stressz

Forrás: Thinkstock -
A Pszichológus Pasi szex stressz élvezet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A stressz a jó szex legjobb ellenszere, és fordítva. Egy kellemes együttlét jótékony hatásai kimondottan jól kompenzálják a stressz káros hatásait. Bizonyos szokások és gondolatok gyakorlatilag ellehetetlenítik a szex élvezetét.

Nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy elég stresszes időket élünk. Az élet elődeinknek sem volt fenékig habos torta, de ma sokkal rohanósabbak a mindennapjaink, és jóval több a fölösleges elvárás; éppen ezért irreális a mérce önmagunkkal és a szexszel vagy a kinézetünkkel kapcsolatban. Nemzetközi kutatások szerint

az átlag együttlét elejétől a végéig nem tart tovább 7 percnél

- és akkor még nem tértünk ki arra, hogy ki mennyire elégedett a nemi életével.

Forrás: Thinkstock

Stresszesek a mindennapjaink, sok mindennel kell megküzdeni napi szinten. Hangsúlyos itt a küzdelem szó, mert a stressz feladata evolúciós szempontból az erre való felkészítés. Megemelkedik a szívverés, a vérnyomás, a légzésszám, testünk felkészül a harcra vagy a menekülésre. Ez egyik sem az az állapot, amikor el tudjuk engedni magunkat, és felvállalni a sebezhetőséget, gyengédséget, intimitást. Nem is csoda, hogy annyi a boldogtalan párkapcsolat, mert sokan hazaviszik a munka feszültségét, és még otthon is kattognak, várnak még egy e-mailt vagy telefont, és ezért nincs nyugalmuk.

Egy stabil, jól működő kapcsolatban legalább az egyik fél meg tudja nyugtatni a másikat,

de ha a szexualitással kapcsolatban is stresszben vagyunk, erre nem lesz kapacitás.

A két nem képviselői különböző okok miatt, de hasonló intenzitással stresszelnek rá a szexre. Túl azon, hogy éppen akarnak-e gyereket, vagy sem, a nők a külsejük miatt aggódnak fölöslegesen, a férfiak pedig teljesítménykérdést csinálnak a szexből - esetleg ők is aggódnak a méretüket illetően. Ezek csak megmérgezik az együttlétet.

A szex nem egy harctér:

nem kell sem rejtőzködni, sem győzni, sokkal inkább egy kölcsönös bizalmi gesztus, ahol csak akkor győzünk, ha mindketten nyertesként jövünk ki a szituációból. Ehhez szükséges a tudatos kikapcsolás, feloldódás a pillanatban. Élvezni kell a pillanatot és tudatosan figyelni magunkra és a másik jelzéseire. Bár nincs egyenes arányú megfelelés egy együttlét hossza és annak minősége között, mindenképpen érdemes időt szánni erre, és nem csak az ágyban. A szexről beszélgetni különösen a tartós kapcsolat és házasság esetén fontos. Mivel ez fontos része az életünknek, érdemes rendszeresen foglalkozni vele, csak úgy, mint minden mással.

Forrás: Thinkstock

Sokan azt gondolják, hogy a szexuális élményeink csúcsát a húszas éveinkben magunk mögött hagyjuk.

A kutatások igazából arra engednek következtetni, hogy minél inkább rendben van valaki önmagával, figyel a másikra, illetve ezzel párhuzamosan minél jobb a kapcsolat és jobban kommunikál két ember, azzal arányosan lehet egyre jobb a szex - az évek múltával is.

Szóval le a fölös stresszel, érdemes odafigyelni erre napi szinten. Nem kell hozzá sok, napi 10 perc séta, egy csésze tea, egy kis zenehallgatás, tanuljunk meg tudatosan kikapcsolni, relaxálni. Illetve célszerű tudatosan tenni az együttlétek minőségéért. Bármelyik oldalon is teszünk lépéseket, az hatással lesz a másikra, ezzel mindkét fél nyer.

Romantikamu, avagy önámítások és tévedések a szerelemben

Azt mondják, hogy a pornográfia káros, mert megtölti a fiatal férfiak fejét hamis képekkel és elvárásokkal – amik aztán betesznek a nemi életnek és a párkapcsolatoknak. A romantikus regények, filmek és sorozatok gyakran ugyanezt teszik – aztán betesznek a szerelmi életnek és a párkapcsolatoknak. Olvasd el cikkünket!
Egy tárgy mindenek felett? – Sajátos módon szereznek örömet maguknakhttp://www.life.hu/drlife/20160427-objektofilia-a-targyakhoz-valo-eros-vonzodas-fuggoseg-betegseg-hazassag-szerelem.htmlKépzeljük el a helyzetet, amikor az ismerősünk egyszer csak azt meséli nekünk, hogy párja színt vallott neki. A vallomás tárgyának fókusza a megcsaláson van, a hűtlenség tárgya egy tárgy. Ez a megmosolyogtató és elsőre átverésnek hangzó történet azonban bármikor előfordulhat. Dr. Life--Egyre több tinédzser műtteti “szépre” vaginájáthttp://www.life.hu/drlife/20160428-megduplazodott-azoknak-a-18-ev-alatti-fiataloknak-a-szama-akik-plasztikai-mutetet-vegeztetnek.htmlÚjabb testrészük milyensége miatt aggódnak a nők, és köztük egyre több a 18 év alatti fiatal, akik plasztikai műtétet végeztetnek el a vaginájukon!Dr. LifeOrigoHúsevő baktérium falta fel a fiatal apuka végtagjaithttp://www.life.hu/drlife/20160428-a-ferfi-alex-lewis-a-husevo-bakterium-miatt-elvesztette-mindket-labat-es-bal-kezet.htmlA 34 éves apuka novemberben megfázott, legalábbis kezdetben ezt hitték. A férfi azóta elvesztette mindkét lábát, a bal kezét, a száját, valamint az arcán lévő bőrének egy részét is. Dr. LifeOrigoSokkoló! Ritka bőrproblémája miatt már három éve nem pislogott a kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20160427-zeeshan-zee-younas-halbor-betegsegben-szenved-ezert-nem-pislogott-3-eve.htmlHárom éve nem pislogott az a 7 éves kisfiú, aki egy genetikai rendellenesség miatt halbőr-betegségben szenved, vagyis a bőre "halpikkelyszerű". Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: Ha valaki nem posztol folyton, az nem normális? http://www.life.hu/drlife/20160414-facebook-fuggoseg-egyelore-az-offline-vilagban-eljuk-eletunket-pszichologus-pasi.htmlA 21. századra az emberi kapcsolatok és interakciók nagy része átkerült a virtuális terekbe. A közösségi oldalak határozzák meg mindennapjainkat. Te Facebook-függő vagy? Mitől is számít valaki annak? Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.