A jó, a rossz és a koleszterin: minél idősebb vagy, annál inkább veszélyeztet

Forrás: Dreamstime -
koleszterin fiatal táplálkozás idős koleszterinszint étolaj2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A köztudatban gyakran hallani a magas koleszterin kifejezést. Ilyenkor legtöbbször egyetértően bólogatunk, holott sokszor nem is tudjuk, miről van szó, csak sejtéseink vannak. Mitől lehet jó vagy rossz a koleszterin, és mit takar a kifejezés valójában?

Az ideális mennyiségű koleszterin elengedhetetlen, hiszen több testi folyamatban is szerepet játszik. Az elmúlt években azonban inkább a magas koleszterinszint szerepelt a köztudatban komoly egészségkárosító hatásai (mint pl. érelmeszesedés, stroke, szívinfarktus) miatt.

Forrás: Dreamstime

Kétfajta koleszterin létezik:

Az LDL (azaz alacsony sűrűségű lipoprotein) és a HDL (azaz nagy sűrűségű lipoprotein). Míg az előbbit rossznak, úgy utóbbit jó koleszterinnek hívják a hozzáértők.

Az LDL a májból a sejtek felé szállítja a koleszterint. Ha a „rosszból” túl sok van a vérben, súlyosan károsíthatja az érfalakat, ezzel érelmeszesedést okozva. A HDL jó esetben a szervezetben megtalálható koleszterin 20-30 százalékát teszi ki, azonban alacsony szintje esetén az említett kockázatok esélye nőhet. Egy brit kutatás során az alanyok narancslevet fogyasztottak három héten át naponta háromszor: az eredmények alapján 20 százalékkal nőtt a HDL-szintjük. Azonban köztudottan vannak olyan ételek is, amelyek segítenek a „jó” koleszterinszint növelésében, ezek a csirkehús, a lazac, a pisztráng és a mogyoró, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék. Emellett a rendszeres mozgás, valamint az étkezések utáni mérsékelt (!) alkoholfogyasztás is jótékony hatással lehet rá.

Forrás: Dreamstime

Nem mindegy, milyen koleszterinből van több a vérünkben. Persze a magas koleszterinszint örökletes is lehet, valamint a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás és a kevés mozgás is befolyásolhatják a kialakulását. Laboratóriumi vagy gyorsteszttel megállapítható a koleszterinszint, alkotóelemeinek (a két arány) részletes meghatározása csak akkor indokolt, ha a koleszterinszint összességében emelkedett.

A koleszterin vizsgálatot húszéves kortól évente, harmincéves kor felett félévente ajánlott elvégezni,

különösen abban az esetben, ha valamely rizikófaktor fennáll.

Egészséges finomságok, amik csökkentik a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint korunk egyik komoly betegsége, ami befolyásolja a cukorbetegségre, a magas vérnyomás kialakulására, az elhízásra és a szívinfarktusra való hajlamot is. Egy jól összerakott étrenddel azonban már sokat tehetsz a koleszterinszint alacsonyan tartásáért, ezért összeszedtünk néhány élelmiszert, amiket érdemes rendszeresen fogyasztanod!
A sorozatgyilkos, a drogdíler és az erőszakoló – horrorfilmbe illő orvosi történetekhttp://www.life.hu/drlife/20160502-bojt-eroszakolas-gyilkolas-drogok-receptre-orvosok-akik-maskent-fogtak-fel-az-orvoslast.htmlAki beteg, az ki van szolgáltatva az orvosának, ezért kénytelen teljesen megbízni benne a gyógyulás reményében. Legtöbbször nem is kell csalódnia. De mi van, ha mégis? Pár esetben az orvosok igencsak hajlamosak kihasználni a beteg tehetetlenségét. Dr. LifeThinkstockAz okostelefon-függőség egyre elterjedtebb – és már nem csak a felnőtteket érinti!http://www.life.hu/drlife/20160428-napi-doktor-okostelefon-fuggoseg-mar-a-gyerekeket-is-erinti-kutatas.htmlKorábban, ha a gyerekek rossz jegyet kaptak, nem nézhettek tévét. Mostanság más idők járnak. A mai gyerekek már az interneten és a közösségi oldalakon élik az életüket. Ezért a szülők sok esetben ezt vonják meg a lurkóktól. Dr. Life--Kórházba került Fésűs Nelly kislánya, Csengehttp://www.life.hu/drlife/20160503-fesus-nelly-a-tv2-nagy-duett-szereplojenek-kislanya-csenge-korhazba-kerult.htmlA Nagy Duett énekesnőjének gyermekét a Heim Pál Gyermekkórház traumatológiai osztályán műtötték meg. Dr. LifeFotó: Szabó Balázs/Life.huKét tenyérrel és 31 ujjal született egy kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20160503-hong-hong-kinai-kisfiu-ket-tenyerrel-16-ujjal-es-15-labujjal-szuletett-egy-ritka-genetikai-betegseg.htmlHong Hong 16 kézujjal és 15 lábujjal született három hónappal ezelőtt egy ritka genetikai betegség miatt.Dr. LifeLajcsi szívműtéten esett át: “Az elmúlt egy évben teljesen tönkretettek”http://www.life.hu/drlife/20160502-galambos-lajos-lagzi-lajcsi-szivmuteten-esett-at-tonkretettek-az-elmult-egy-evben.htmlMentővel szállították kórházba vasárnap délben a mulatószenészt a Városmarjor utcai szívklinikára, ahol sikeres beavatkozást végeztek el rajta. Elmondta, hogy az első panaszai még fogvatartása idején jelentek meg. Dr. LifeFotó: Szabó Gábor - OrigoTényleg betegek leszünk, ha megreccsen a szívünkhttp://www.life.hu/drlife/20160428-kutatas-szerint-az-ozvegyeknek-egy-evig-nagyobb-az-eselyuk-a-szivbetegsegekre.htmlAzok az emberek, akik elveszítik a partnerüket, legalább egy évig a szívbetegségek megnövekedett kockázatát szenvedik el - mutatták ki egy új, átfogó kutatásban. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.