A járásunk sebessége sokat elárul egészségünkről

Forrás: Youtube -
séta járás egészség mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az, hogy milyen sebességgel járunk, sokat elárul az egészségi állapotunkról. Egy új módszer a séta-sebességet is egészségügyi mértékegységgé teheti hamarosan.

Egy erre kifejlesztett alkalmazást a Duke Klinikai Kutatásokkal Foglalkozó Intézete tesztelte. A felmérés során arra kérték a résztvevőket, hogy válaszoljanak néhány kérdésre, majd sétáljanak két percen keresztül. Az alkalmazás leköveti a séta sebességét, azt összeveti a személyes válaszokkal és a demográfiai adatokkal, s ezáltal egy megbízható adalékinformációt képes nyújtani az alany általános egészségi állapotáról.

Forrás: Youtube

„A járási sebességről régóta tudják a szakemberek, hogy sokat elmond az alany állapotáról, voltaképpen épp olyan beszédes adalékinformáció, mint a vérnyomás, a testhőmérséklet, a szívverés és a légzés sebessége, illetve a fájdalom. Eddig azonban a tudomány nem szentelt kellő figyelmet ennek a lényeges információnak” – mondja a kutatást vezető Janet Prvu Bettger.

„A mobilitás, illetve a mozgás képessége az egész szervezet állapotára enged következtetéseket levonni. Az idősek körében a járási sebességből következtethetünk a túlélési esélyekre is. A mobilitás hiánya ugyanakkor mindig az izmok, a szív, az emésztőszervrendszer, az ízületek betegségére utal. Ez az adat manapság, az okostelefonok korában könnyen mérhető otthon éppúgy, mint a kórházakban” – mondja a szakember.

A 6th Vital Sign – a hatodik életjel – néven futó kutatás fontosnak tartja, hogy demográfiailag értékelhető járási sebességek legyenek elérhetőek a különböző korú, nemű, lakóhelyű, magasságú és testsúlyú emberek körében, amelyek alapján normákat lehessen megállapítani. A mobilitás mérésével a szakemberek abban bíznak, hogy a betegségek hamarabb felismerhetővé és gyógyíthatóvá válnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.