A Pszichológus Pasi szex szexfüggőség pszichológia felnőtt
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel a szexualitásról eleve keveset beszélünk, sok a félreértés ezzel kapcsolatban is. Az egészséges felnőtt ember definíciója klasszikus pszichológiai értelemben, hogy képes dolgozni, szeretni, és nemi életet élni. Így ha valaki élvezi a szexet, és vágyik rá, az még nem lesz szexfüggő, de ha csak erről szól szinte minden gondolata, függőség lehet, akárcsak a drogok. 

Jól nevelt társadalmunkban gyakran azt tekintik normálisnak, ha aszexuális lényként viselkedünk. Úgy teszünk, mintha a szüleink szeplőtelen fogantatás által hoztak volna a világra, mintha nem lennének vágyaink, az egész egy titkos „bűnös” bűvkörben van. Ezért aztán persze nem is tudunk leszakadni róla. Ezzel van tele a média, az internet, a szókincsünk; gondolj csak bele, vagy figyelj meg embereket az utcán bármiről beszéljenek is, előbb-utóbb befigyel egy-két nemi szerv, prostituált, és a nemi aktus szinonimája a mondatok között.

Forrás: Dreamstime

Ha valaki nem képes nemi életet élni, mert bizonytalansága, szorongása miatt nem tud ellazulni vagy megbízni a másikban, az egy probléma, ugyanúgy az is, ha valaki nem tud leállni. A szex az életünk része, életünknek egy nagyon fontos mozzanata, se több, se kevesebb. Mint sok más szakkifejezéssel, a szexfüggőséggel is könnyedén dobálóznak a hétköznapokban. Az, aki gyakran és különböző partnerekkel él nemi életet, az még nem feltétlenül szexfüggő.

A férfiaknál ezt sokkal inkább normálisnak tekintjük, míg a nőket ezért gyakrabban megbélyegzik

– mindez inkább szexizmus, és több száz évnyi hagyomány eredménye.

A szexualitást titkoló s egyben túlhangsúlyozó társadalmunkban a szexfüggőség némiképp romanticizálva is lett. A szexfüggő nem arról ismeretes, hogy teljes szabadságot ad magának, hogy szexualitásában kiteljesedjen. Nem élvezkedik gátlástalanul, hanem ellenkezőleg,

igazából nem képes élvezni a szexet, miközben kényszeresen keresi a kielégülést

egyre nagyobb fokozatra kapcsolva, extrémebb és kockázatosabb módokon, a negatív következmények dacára is.

Forrás: Dreamstime

Egymással párhuzamosan futtatott viszonyok - akár házasság mellett is -, mindez kényszeres önkielégítéssel, extrém pornófogyasztással és online szexualitással kísérve. A szexfüggőnél nem ritka a prostituáltak rendszeres igénybevétele vagy prostitualizálódás, a meggondolatlan egyéjszakás kalandok, a kritikátlan partnerválasztás óvatosság és védekezés nélkül, a folyamatos szexpartnerkeresés, a molesztálás, a zaklatás; mindezek hiánya miatt lévő elvonási tünetei akár az agresszióig fajulhatnak, valamint az önkontrollra és szégyenre, intimitásra és kötődésre való képtelenség. Nem hangzik olyan jól, ugye?

Mint minden függőség, ez is egy destruktív folyamat, aminek nem happy end a vége. Lehet rejtegetni egy ideig, amíg ez megy az egyénnek, még képes is lehet mellette működni, de előbb vagy utóbb kihat a munkájára, emberi kapcsolataira, egészségére, mindenre.

Forrás: Dreamstime

Hasonlóan más függőségekhez, valamennyi genetikai hajlam itt is örökölhető

és meghatározóak lehetnek a kora gyerekkori események, sérülések és az életút alakulása. Ha azt látjuk, hogy az életünkben mintaszerűen újra meg újra ismétlődik, vagy az irány, amerre tartunk nem jó, akkor érdemes mielőbb segítséget kérni - ezek nem olyan dolgok, amiket pár év struccpolitika megoldana. Hasonlóan más függőségekhez, a szexfüggőség is kezelhető, ki lehet jönni belőle, és egy egészségesebb, teljesebb életet élni, de tudatos elhatározás szükséges hozzá.

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.