„Atyaég, ráncos vagyok!”– Csak addig vagyunk szépek, amíg van bennünk elegendő kollagén?

bőr kollagén egészség szépség interherb2016
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kollagén nem csak egy vízben oldódó fehérje, de nagymértékben felel a szépségünkért, valamint az egészségünkért – egészen addig, amíg termelődik a testünkben.

Mindenkinél eljön az a pillanat, amitől egészen addig csak retteg: egy nap felébred, és megpillantja az első ráncait a tükörben. Persze kétségbeesésében mindenféle krémet, alapozót ken magára, de a tudatában mélyen elraktározódik az esemény.

Forrás: Dreamstime

Ezt követi a reklámfelületekre való fokozott odafigyelés, amelyekre a tragikus nap után még fogékonyabbá válnak a nők; sokszor mégis ott rontjuk el, hogy

nem a problémákat, hanem a tüneteket orvosoljuk.

A kollagén az emberi test fehérjeállományában található, annak 30 százalékát alkotja, de szerepet játszik a csontok és az izmok egészségében is. Amíg elegendő kollagén van a szervezetünkben, addig a bőrünk garantáltan rugalmas, feszes és ránctalan lesz.

Forrás: Dreamstime

Fiatalkorban a sejtek gondoskodnak az utánpótlásról, ám minél idősebbek vagyunk, annál inkább közelebb kerülünk ahhoz, hogy a kollagénmolekulák oxidálódjanak – azaz 30 éves korunk körül megjelenjenek az első szarkalábak és ráncok, elkezd vékonyodni a bőr. A nőknél nemcsak ez az időszak, hanem a menopauza is nagyban befolyásolja a kollagéntermelődés visszaesését, ami leginkább az arcon és a kézfejen vehető észre.

Annyira vagy szép, amennyi kollagén van benned?

A New York-i divathéten idén nemcsak a modellek által felvonultatott ruhák nyerték el a látogatók tetszését, de a módszer is, amivel a modellek állítólag formába hozták magukat. Cikkünkből megtudhatod a részleteket!

Pótolható a kollagén?

Kutatások szerint nemcsak a dohányzás és a cukorfogyasztás, de még az erős UV sugárzás is elősegítheti a kollagénszint csökkenését. Akárcsak az izmaink megfelelő terhelése esetén, itt is érdemes megfontolt döntést hozni, már ami a kiegyensúlyozott táplálkozást illeti.

Forrás: Dreamstime

A kollagén nevű fehérje olyan aminosavakból áll, amelyeket a szervezet csak egy darabig képes előállítani, a későbbiekben ezt megfelelő tápanyagokkal (prolin, antocianin, réz, A- és C-vitamin) tudjuk pótolni. A kozmetikai ipar is azon fáradozik, hogy tartós, kevés regenerációs idővel járó megoldást találjon ki a kollagén pótlására.

Támogatott tartalom

A sokoldalú hialuronsav

A hialuronsav legtöbbször akkor jön velünk szembe, amikor a szépségről esik szó. De mi a helyzet a belsőnkkel, hogyan segít minket ez az anyag a hatékonyabb mozgásban? Most kiderül!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.