Kiderült! A 15 évig tartó hormonkezelés jelentősen csökkenti a mellrák kockázatát

hormon mellrák hormonkezelés rák kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új, "nagy horderejűnek" tartott amerikai kutatás szerint a hormongyógyszerekkel mintegy 15 évig kezelt nőknél jelentősen csökkent a mellrák kiújulásának kockázata.

A csaknem kétezer páciens bevonásával folytatott kutatás eredményeit a világ legnagyobb rákkonferenciáján ismertették a Massachusettsi Általános Kórház kutatói. A szakértők "nagy horderejűnek" nevezték a kutatást, amely nők millióinak kezelését változtathatja meg. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hormonkezelésnek is vannak kockázatai, köztük a csontritkulás - számolt be róla a BBC News.

Forrás: Thinkstock

Világszerte évente 1,7 millió nőnél állapítanak meg mellrákot. A daganatok 80 százalékát a női nemi hormon, az ösztrogéntermelés váltja ki. Ezeknél az eseteknél alacsony a kockázata a rák kiújulásának, de évekig fennáll a lehetősége. Ezért kapnak évekig a daganat eltávolítása után olyan gyógyszert - tamoxifent -, amely megakadályozza, hogy az ösztrogén eljusson a mell sejtjeihez, illetve kezelik őket aromatázgátlókkal, amely megakadályozza a szervezet ösztrogéntermelését.
A kutatásban részt vevő, menopauzán átesett nőknél az aromatázgátlós kezelés idejét ötről tíz évre növelték, ennek következtében a rák kiújulásának kockázata 34 százalékkal csökkent. A vizsgált nők többsége ugyanakkor az aromatázgátlós kezelés előtt már hormonkezelést is kapott, így akár 15 éves kezelésen is átesett - ismertette a Klinikai Onkológusok Amerikai társasága (American Society of Clinical Oncology, ASCO) előtt bemutatott tanulmány, amelynek eredményeit a New England Journal of Medicine folyóiratban is publikálták.

A kutatás végére az extra kezelésben részesült nők 95 százalékának nem volt rákja, míg a többlet gyógyszerezés nélkülieknél 91 százalékos volt ez az arány.
A tanulmány a túlélési arányok javulását ugyan nem tudta kimutatni, mivel a pácienseket nem követték elég hosszú ideig, de a tudósok szerint az olyan nyilvánvaló, amint ahogy "a nappal után éjszaka következik".

A kutatás megállapította, hogy a kezelésnek olyan mellékhatásai is jelentkeztek, mint a libidó csökkenése, hőhullámok és a hüvelyi szárazság. Nőtt a csontritkulás és a csonttörés kockázata is. A szakemberek úgy gondolják, az orvosnak és a páciensnek együtt kell eldöntenie, hogy folytatják-e a kezelést.

Paul Goss professzor, a kutatók egyike úgy fogalmazott: "A tanulmánynak óriási hatása lesz, a rák visszatérésének csökkenése nagyon fontos eredmény. Az aromatázgátlók globálisan rendelkezésre állnak, ezért eredményeink világszerte tovább javíthatják a mellrákkal küzdő nők kilátásait".

Egyre csak butulsz, és észre sem veszed – Alzheimer, a rettegett emlékfalóhttp://www.life.hu/drlife/20160603-alzheimer-kor-a-rettegett-betegseg-sulyos-visszafordithatatlan-tunetekkel-jar.htmlTétlenül végignézni, ahogy a szerettünk leépül? Szörnyű és idegtépő helyzet, hiszen még segítséget sem tudunk nyújtani neki. A rettegett betegség nem válogat kor vagy nem szerint, sőt egyre több érintett van a világon, aki időskorának nagy részét úgy tölti, hogy egyáltalán nem emlékszik a fiatal éveire. Dr. Life--David Copperfield műsora alatt szenvedett agykárosodást egy férfi http://www.life.hu/drlife/20160606-david-copperfield-egy-nezo-tartos-agykarosodast-szenvedett-a-musora-alatt-a-ferfi-perel.htmlA többszörös Emmy-díjas amerikai illuzionista három évvel ezelőtt az egyik előadásán hívta a színpadra Gavin Coxot. A férfi a trükk közben megcsúszott, és beverte a fejét. Most kártérítést követel. Dr. Life--Minden, amit tudni akartál a vertigóról – Csak szédültél és nem kérdezted meghttp://www.life.hu/drlife/20160603-vertigo-a-szedules-legrosszabb-formaja-ez-az-oka.htmlA Hitchcock-filmek rajongói számára bizonyára ismerősen cseng a vertigó, amely a nem csak egy mozgóképes alkotás címe, de a szédülés egyik leggyakoribb formája is egyben. Vertigó közben olyan érzése támad az embernek, mintha a feje körbe-köre forogna, és sosem állna meg – a legrosszabb részét akkor még nem is említettük. Összegyűjtöttük mindazt, amit a szörnyű állapotról tudni kell. Dr. LifeOrigoÍgy lesz egészségesebb a grillezéshttp://www.life.hu/drlife/20160604-igy-lesz-egeszsegesebb-a-grillezes.html A nyár közeledtével egyre többen izzítják be a grillsütőt, pedig a szakértők szerint hiába nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a grillezett hús rákkeltő, mégis érdemes óvatosnak lenni.Dr. Life--Megölte, majd meggyalázta áldozata holttestét - A gyilkos élete végéig rácsok mögött leszhttp://www.life.hu/drlife/20160603-megolte-majd-meggyalazta-a-holttestet.htmlCarl Langdell életfogytig tartó börtönbüntetést kapott, miután megölte a randipartnerét, majd meggyalázta a holttestét. A férfi úgy kommentáltaa történteke: "Egy szörnyeteg vagyok!" Dr. Life--5+1 meglepő ok, amiért antidepresszánsokra lehet szükségünk http://www.life.hu/drlife/20160603-antidepresszansokra-nem-csak-depresszio-eseten-van-szuksegunk.htmlEgy kutatás során kiderült, hogy az orvosok által felírt antidepresszánsok 45 százalékát teljesen másra is adhatnák a hozzáértők, mint amire valójában szánják. Emellett sok laikus azzal sincs tisztában, hogy pontosan milyen tünetek esetében lehetne még alternatíva a gyógyszer. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.