A Pszichológus Pasi: mi áll a szurkolás hátterében?

foci EB 2016 A Pszichológus Pasi szurkolás pszichológia drukker Fociláz sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elakadt villamos a körúton, tomboló tömeg és spontán örömködés – sok-sok év után végre újra szurkolhatunk és ünnepelhetjük a magyar csapatot az Európa-bajnokságon. Tombol a fociláz, emellett pedig még azok sem tudnak szó nélkül elsétálni, akiket nem különösebben érint meg az együtt drukkolás szele. Foci iránti szeretet és szurkolás – újabb érdekes pszichológia jelenség hátterét járja körül a Pszichológus Pasi.

Empatikus emberek számára nem jelent újdonságot a jelenség, amikor teljes mértékben átélik egy hozzájuk közelálló személy által előadott történet legapróbb mozzanatait és érzéseit – legyen az akár jó, akár rossz.

Szurkolók ünnepelnek Budapesten, az Erzsébet körúton, miután a magyar válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztria csapatát a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott mérkőzésen Bordeaux-ban Forrás: MTI

Az empátiára való képesség neurológiai alapokkal bír, és pontosan ugyanez zajlik akkor is, amikor meccset nézünk: teljesen azonosulunk a csapattal, szurkolunk nekik, átéljük a küzdelmüket, és bár a mérkőzés nézése távol áll attól az erőfeszítéstől, amit a sportolók visznek véghez a pályán, a testünkben mégis hasonló folyamatok zajlanak le.

Magyarország-Izland: 1:1 Fotó: Polyák Attila/Origo

Kutatók például megfigyelték, hogy a tévé előtt szurkolók tesztoszteronszintje ugyanúgy megemelkedik a játék közben, mint a sportolóké, győzelem esetén pedig ugyanúgy átélik a siker élményét. Mindez nem merül ki a szurkolásban, és nem korlátozódik annak időtartamára.

Szurkolók ünnepelnek Budapesten, az Erzsébet körúton, miután a magyar válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztria csapatát a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott mérkőzésen Forrás: MTI

A szurkolók egy részénél megfigyelhető, hogy a meccs másnapján jobban éreznek önmagukkal kapcsolatban, mint előtte: mintha ők érték volna el a komoly eredményt az előző napon. Ez ritkán tartós, ám az élmény intenzitásán ez mit sem csökkent. Egyesek számára ez akár olyan lehet, mint egy drog, amit utána újra meg újra keresni fognak.

Győzelmi pillanat a magyar válogatott öltözőjében, a magyar-izland meccs után Forrás: Instagram/Juhász Roland

A Eb-n aratott magyar siker után senki sem azt mondja, hogy „győzött a magyar csapat," hanem egyszerűen csak annyit: „győztünk!" Mindez azzal magyarázható, hogy közös győzelemként éljük meg mindezt. Ez az azonosulás azonban gyakran csak addig tart, amíg a csapatnak jól megy: míg a csapat győzelmének dicsfényében bárki szívesen fürdőzik, a veszítés és a leszerepelés élményétől már inkább elhatárolódnának. Nem véletlenül hangzik el ilyenkor a mondat: „szurkoltam nekik, de vesztettek".

Magyar szurkoló Marseille-ben a 2016-os Európa-bajnokságon Fotó: Polyák Attila/Origo

Nem szereted a focit, miközben a párod feszült figyelemmel követ minden meccset, és jaj neked, ha megzavarod? Gondolj a kedvenc könyvedre, filmedre vagy sorozatodra, hogy megértsd, hogyan is működik a jelenség háttere: ugye itt is vannak olyanok, akikkel szimpatizálsz, akikkel azonosulsz, és drukkolsz nekik, hogy jól alakuljon végül a sorsuk? Ugyanez megy végbe meccsnézés közben is.

Magyar szurkoló Marseille-ben a 2016-os Európa-bajnokságon Fotó: Polyák Attila/Origo

A modern társadalomban sok helyen keletkezik feszültség, ám mindez kevés helyen vezethető le. A foci remek platformja ennek: itt kiadhatjuk magunkból, ami pedig bizonyos szintig még egészséges is.

Magyar és izlandi szurkolók Marseille-ben a 2016-os Európa-bajnokságon Fotó: Polyák Attila/Origo

A Pszichológus Pasi

Tóth Dániel vagyok, pszichológus. Az önismereti munka számomra életforma. Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is, arról nem is beszélve, hogy valódi önbizalmunk, önbecsülésünk is csak ezt követően alakulhat ki. Minél jobban ismerjük hát önmagunkat, annál szabadabbá, elégedettebbé és egészségesebbé válhatunk. A mai kor emberének a felgyorsult tempó mellett az önismeret még fontosabb, mint valaha, hiszen az újszerű jelenségek – például az internet, közösségi oldalak és videojátékok – számos új kihívást és lehetőséget hordoznak. A rohanó világban igyekszem gyors segítséget nyújtani, elgondolkodtatni, egyszersmind támpontokat és irányelveket adni.

nextgenpsyche.eu
www.facebook.com/apszichologuspasi

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.