Ha túl sokat dolgozik a nő, jó eséllyel beteg lesz

Forrás: Thinkstock -
betegség munka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Komoly árat fizethetnek a sikeres karrierért azok a nők, akik túl sokat dolgoznak: növekszik esetükben ugyanis a végzetes betegségek, többek között pl. a szívbetegségek és a rák kockázata.

A 60 órás, illetve annál több munkahét három évtized viszonylatában már jelentősen növeli – gyakorlatilag megháromszorozza – a diabétesz, a rák, a szívbetegség és a reuma kockázatát – állítják az Ohio-i Állami Egyetem munkatársai. A dolgok akkor fordulnak rosszra, amikor 40 óránál több időt töltenek a nők munkával, a lényeges különbség pedig 50 óránál kezdődik.

Forrás: Thinkstock

„Különösen azok a nők számítanak veszélyeztetettnek, akik több szerepben is igyekszenek megállni a helyüket, és ennek eredményeként akár a súlyos betegség és fogyatékosság is megjelenhet életükben” – mondja a kutatást vezető Allard Dembe.

A Journal of Occupational and Environmental Medicine című szaklapban publikált kutatás szerint a fő problémát az jelenti, hogy a nők 20-as, 30-as és 40-es éveikben nem gondolnak arra, hogy a túl sok munka a későbbiekben negatív hatással lesz életminőségükre.

A 7500 embert vizsgáló kutatás szerint a túl sokat dolgozó férfiak lényegesen jobban vészelik át a túlmunkát, ami javarészt annak köszönhető, hogy nekik nem kell otthon, plusz egy munkakörben is helyt vállalniuk, hanem a feleségük végzi el a házimunkát helyettük is.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy érdemes volna mindenképpen 40 órás munkahétben gondolkozni, a hosszútávú egészség érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.