Dühös vagy? Visszahúzódó? Zárkózott? - Ilyen betegséged lehet

Forrás: Thinkstock -
betegség introvertált veszekedés dühkitörés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  A legújabb kutatás szerint az, ahogyan a házastársak veszekednek egymással, előre jelezeti, milyen valószínűséggel alakulhatnak ki bennük később testi betegségek.

Egy kutatás során 156 idős házaspárt vizsgáltak egy 20 éves időszakban. Kiderült, hogy

a dühkitörések mintái megnövelték a szívpanaszok kockázatát, a zárkózottság vagy érzelmi visszahúzódás pedig izmokkal és csontokkal összefüggő problémák, például hátfájás vagy nyakmerevség kialakulásához vezethetnek.

Forrás: Thinkstock

„Régóta tudjuk, hogy a stressz és a negatív érzelmek ártanak az egészségnek” – mondta a tanulmány szerzője. "Új kutatásunkban azonban mélyebbre akartunk ásni, és sikerült kiderítenünk, hogy meghatározott magatartások idővel meghatározott egészségügyi panaszokhoz vezetnek”.

A kutatás során a házaspárokról ötévente videofelvételt készítettek laboratóriumi környezetben, miközben kellemes és ellentmondásos témákról beszélgettek egymással. Viselkedéskódoló szakemberek értékelték az interakciókat az arckifejezések, a testbeszéd és a hangszín alapján, és a házaspárok kérdőíveket töltöttek ki bizonyos betegségekkel kapcsolatban.

Az adatokat később összevetették azokkal a tünetekkel, amelyeket a 20 éves időszak alatt ötévente felmértek. A kutatók azonban hangsúlyozták, hogy eredményeik nem bizonyítanak ok-okozati összefüggést, csupán kapcsolatot a magatartás és az egészségügyi panaszok között. Ez a kapcsolat egyébként a férjek esetében volt erősebb, bár néhány fontos összefüggést a feleségek esetében is kimutattak.

Kiderült: így hat a munkád arra, hogy mennyit edzelhttp://www.life.hu/drlife/20160622-igy-hat-a-munkad-arra-hogy-mennyit-edzel.htmlTe is nehezen szánod rá magad arra, hogy munkaidő után az edzőterem felé vedd az irányt? Egy friss tanulmány kiderítette, mely munkakörökben dolgozók sportolnak a legtöbbet, és melyek mellett jut a legkevesebb idő a mozgásra. Dr. LifeOrigoFáj a fejed? Nagyobb baj is állhat mögötte, mint gondolnádhttp://www.life.hu/drlife/20160620-a-fejfajas-osszefugghet-a-magasvernyomas-betegseggel-es-az-agyverzessel.htmlSzinte nincs is olyan ember a világon, akiknek néha ne fájna a feje. E mögött nincs is semmi tragikus, persze csak egy bizonyos pontig. A fejfájás ugyanis a magas vérnyomás betegség egyik lehetséges tünete, amellyel sokan nem számolnak. Dr. Life--Testén kívüli szívvel született meg egy kisfiúhttp://www.life.hu/drlife/20160625-testen-kivuli-szivvel-szuletett-meg-egy-kisfiu.htmlMellkasán kívüli szívvel született meg egy kisfiú június 20-án a helyi orvostudományi egyetem szülészetén. Dr. Life--Egy ritka betegség, amelynek a nyár a legnagyobb ellenségehttp://www.life.hu/drlife/20160621-a-kronikus-verejtekmirigy-gyulladas-legnagyobb-ellensege-a-nyar.htmlA krónikus verejtékmirigy-gyulladás, azaz a hidradenitisz szuppurativa (röviden: HS) egy rejtőzködő betegség, amely nyáron különösen meg tudja keseríteni az ebben a betegségben szenvedők életét. Bár egyes felmérések szerint a HS a lakosság 1%-át is érintheti, mégis a ritka betegségek közé sorolják, mert a betegek gyakran szégyellik a kellemetlen tüneteket, nem fordulnak szakorvoshoz, így kevesen jutnak el a diagnózisig. Dr. LifeThinkstockAutóbalesetet szenvedett a Barátok közt egykori Hoffer Józsijahttp://www.life.hu/drlife/20160624-kortvelyessy-zsolt-autobalesetet-szenvedett-a-baratok-kozt-egykori-szinesze-a-combjat-fajlalja.htmlKettős életet él Körtvélyessy Zsolt, mivel budapesti otthona és vidéki színháza között ingázik. A Barátok közt Hoffer Józsijaként ismert, hetvenöt éves mű­vész mai is tetterős, de legfőképpen szerencsés, mert a minap súlyos sérülések nélkül szállt ki rommá tört autójából. Dr. Life--Striák, és megereszkedett bőr borítja az édesanya kockás hasát - Büszkén vállalja a világ előtt!http://www.life.hu/drlife/20160623-terhessegi-csikok-es-megereszkedett-bor-boritja-az-edesanya-kockad-hasat-de-o-buszken-vallalja.htmlKevés nő előtt ismeretlenek a striák, azaz a bőrt behálózó, bosszantó kis hegek, amelyek akkor szaporodnak el, amikor a bőr hirtelen megnyúlik. Történetünk főszereplőjével, a háromgyermekes édesanyával márpedig ez történt, ám sokkakkal ellentétben ő már büszkén tekint terhességének nyomaira. Dr. LifeOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.