Vigaszt nyújtanak, felkavarnak, vagy depresszióssá tesznek a szomorú zeneszámok?

Forrás: Thinkstock -
zene zeneterápia hangulat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
  Kutatók annak jártak utána, milyen hatással vannak az emberek hangulatára a különféle típusú zenék. Abban bíznak, hogy megfigyeléseik sokat segíthetnek a zeneterápiával foglalkozó szakembereknek is.

A kutatók 2436 embert kérdeztek meg Angliában és Finnországban arról, hogy milyen érzelmi asszociációkat kelt bennük a szomorú zene, milyen okból hallgatnak ilyet, illetve milyen érzelmeket és emlékeket kapcsolnak hozzá.

Forrás: Thinkstock

A tanulmányban a kutatást vezető professzor beszámolt arról, hogy

alapvetően három érzelmet kapcsoltak az emberek a szomorú zenéhez: az örömöt, a vigaszt és a fájdalmat.

Jellemzően az idősebbek társították a vigasztalás érzését ehhez a típusú zenéhez, míg a fiatalok és a nők inkább negatív érzésekkel párosították. Sokakban szomorú emlékeket hozott elő a melankolikus zene, ám van, akikben éppen ellenkezőleg, kellemes élményeket idézett fel, és az esztétikai élmény maga már megnyugvást, vigasztalást adott számukra.

A professzora a kutatáshoz fűzött szakmai véleményében úgy véli, a képzett zeneterapeuták nagyon jól hasznosíthatják a vizsgálat eredményeit, hiszen sokan a veszteségeik – például egy közeli hozzátartozó halála – esetén a zenében keresnek vigaszt, és nem mindegy, hogy valaki a zene hatására valóban túllendül-e idővel a problémáin vagy egyre mélyebbre süpped azokba.

A vizsgálatban résztvevő alanyok többek között a következő zenéket említették a felmérés során: Adeletől a Someone Like You, a Pink Floydtól a Hey You, a Radioheadtől az Exit Music, Verditől a Requiem, valamint Mahlertől a 9. szimfónia.

Kiderült: így hat a munkád arra, hogy mennyit edzelhttp://www.life.hu/drlife/20160622-igy-hat-a-munkad-arra-hogy-mennyit-edzel.htmlTe is nehezen szánod rá magad arra, hogy munkaidő után az edzőterem felé vedd az irányt? Egy friss tanulmány kiderítette, mely munkakörökben dolgozók sportolnak a legtöbbet, és melyek mellett jut a legkevesebb idő a mozgásra. Dr. LifeOrigoDühös vagy? Visszahúzódó? Zárkózott? - Ilyen betegséged lehethttp://www.life.hu/drlife/20160626-a-hazastarsak-veszekedese-osszefugg-a-testi-betegsegeikkel.html A legújabb kutatás szerint az, ahogyan a házastársak veszekednek egymással, előre jelezeti, milyen valószínűséggel alakulhatnak ki bennük később testi betegségek.Dr. Life--Nagyon rossz állapotban van a beteg Michael J. Fox - Fotó!http://www.life.hu/drlife/20160624-nagyon-rossz-allapotban-van-a-beteg-michael-j-fox-foto.htmlA Parkinson-kórtól szenvedő sztár nyaralni ment a családjával, de sajnos hiába a napsütés, a tenger, a kikapcsolódás, nincs jó állapotban a színész. Dr. LifeOrigoKiderült: így hat a munkád arra, hogy mennyit edzelhttp://www.life.hu/drlife/20160622-igy-hat-a-munkad-arra-hogy-mennyit-edzel.htmlTe is nehezen szánod rá magad arra, hogy munkaidő után az edzőterem felé vedd az irányt? Egy friss tanulmány kiderítette, mely munkakörökben dolgozók sportolnak a legtöbbet, és melyek mellett jut a legkevesebb idő a mozgásra. Dr. LifeOrigoAnorexia aztán bulímia - Így menekült meg a halálból az evészavaros lányhttp://www.life.hu/drlife/20160625-gemma-walkers-majdnem-belehalt-az-anorexiajaba.htmlA most 22 éves Gemma Walkers 15 évesen kis híján belehalt komoly táplálkozási zavarába. Anorexiájából azonban meggyógyult, olyannyira, hogy ma itt-ott még gömbölyűbb is, mint egy átlagos lány. Dr. Life--Biztató hírek Schumacher állapotáról: “Reagál”http://www.life.hu/drlife/20160623-biztato-hirek-erkeztek-michael-schumacher-allapotarol-volt-fonoketol-luca-di-montezemolotol.htmlMég mindig hírzárlat van a súlyos fejsérülés miatt kezelés alatt álló világbajnok körül, de volt főnöke, Luca di Montezemolo csöpögtetett némi információt. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.