húgyúti fertőzés fesztivál gombás fertőzés készülünk2016 megbetegedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a nyár, vele együtt pedig kezdetét vette a legbulisabb időszak. A fesztiválszezon azonban csak a jobbik esetben szól a hajnalig tartó mulatozásról és a felejthetetlen élményekről: ha nem vagy elég óvatos, a te életedet is megkeserítheti néhány tipikus fesztiválbetegség. Szakértő segítségével megmutatjuk a leggyakoribbakat, és eláruljuk, hogyan előzheted meg és kezelheted őket.

Gombás fertőzések

A nem elegendő alvás, az egészségesnek és kielégítőnek cseppet sem nevezhető táplálkozás, a por, az emberek és a stressz mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy gyengüljön az immunrendszer, ezzel pedig szabad út nyílik az olyan betegségeknek, mint amilyen a gombás fertőzés is.

A tömegben könnyen elkaphatunk valamit Forrás: Dreamstime

Dr. Kinyó Ágnes egyetemi adjunktus szerint főként a nem éppen megfelelő higiéniás feltételek okolhatók a betegség miatt: a közös zuhanyzók és a nedves környezet mind-mind hozzájárul a fertőzés kialakulásához, főleg a talpakon és a lábujjak között.

Húgyúti fertőzések

Strandolás után ne hagyd sokáig magadon a vizes fürdőruhát Forrás: Dreamstime

„Aki különösen hajlamos a húgyúti fertőzésekre, jobb, ha tart magánál gyorssegélyként antibiotikumot. Elérhető olyan foszfomicintartalmú készítmény, amelyet egy alkalommal kell alkalmazni, már a kezdődő tünetek esetén, és megelőzhető egy súlyosabb, makacsabb fertőzés kialakulása. Ez természetesen már vényköteles gyógyszer" – mondta el a szakértő, aki hangsúlyozta: súlyosabb fertőzéskor szükséges az orvosi ellátás és az elhúzódó antibiotikumos kezelés.

Ételmérgezés

Hiába vagy kellően körültekintő, még a legtisztábbnak vélt helyen kapott finomság után is jelentkezhetnek az ételmérgezés tipikus tünetei, amelyek az egész fesztiválérzést romokba dönthetik: ezek a hasmenés, a hányás, az émelygés, a remegés, a verejtékezés, amelyhez esetenként láz is társulhat. Kinyó Ágnes szerint az ételmérgezés elkerülhető, ha tiszta, ismert összetételű, szavatosságú folyadékot és ételeket fogyasztanak a fesztiválozók.

Figyelj oda, mit eszel, kerüld a gyanús ételek fogyasztását Forrás: AFP

Szexuális úton terjedő betegségek

Akár egyetlen, védekezés nélkül létesített partnerkapcsolat is elég ahhoz, hogy elkapj valamilyen nemi úton terjedő megbetegedést, nem is beszélve a nem kívánt terhességről. Bármilyen nagy is tehát az a bizonyos lángolás, mindig légy észnél: ne váltogasd gyakran a partnereidet, és mindig használj óvszert.

Védekezz a fesztiválon is! Forrás: Dreamstime
Elváltozott a hangod? Ez állhat a háttérbenhttp://www.life.hu/drlife/20160623-az-elvaltozott-hangszin-szamos-betegsegre-utalhat.htmlEgy-egy légúti megbetegedés vagy annak szövődményei gyakran az ember hangszínének megváltozásával járnak. Ám mi van akkor, ha rövid idő elteltével sem múlik a panasz? Most kiderül. Dr. Life--„Én vagyok az, aki szúrja magát"http://www.life.hu/drlife/20160623-milyen-az-elet-cukorbetegen-interju.htmlReznák Róbert 26 éves, mentős, aki imádja a hivatását, megjárta az El Caminót, szeret utazni – és 1-es típusú cukorbeteg immár 5 éves kora óta. Vajon hogyan éli meg mindezt egy fiatal, élettel teli férfi? Hogyan áll hozzá a környezete? Mi az az állapotára irányuló kérdés, amivel ki lehet kergetni a világból? Miért érzi magát mégis erősebbnek bárki másnál? A cukorbetegek világnapja alkalmából készült interjúnkból minden kiderül. Dr. LifeOrigoA Pszichológus Pasi: mi áll a szurkolás hátterében?http://www.life.hu/drlife/20160620-a-pszichologus-pasi-mi-all-a-focilaz-es-a-szurkolas-pszichologiaja.htmlElakadt villamos a körúton, tomboló tömeg és spontán örömködés – sok-sok év után végre újra szurkolhatunk és ünnepelhetjük a magyar csapatot az Európa-bajnokságon. Tombol a fociláz, emellett pedig még azok sem tudnak szó nélkül elsétálni, akiket nem különösebben érint meg az együtt drukkolás szele. Foci iránti szeretet és szurkolás – újabb érdekes pszichológia jelenség hátterét járja körül a Pszichológus Pasi. Dr. Life--A sok szénhidrát ugyanolyan káros, mint a túlzásba vitt zsírbevitelhttp://www.life.hu/drlife/20160613-a-sok-szenhidrat-a-tulzasba-vitt-zsirbevitelhez-hasonloan-nem-tesz-jot-a-verzsirszintnek.htmlKanadai kutatók szerint nem jó ötlet a telített zsírsavakat szénhidrátokra cserélni az étrendben, ez ugyanis a korábbi vélekedésekkel ellentétben nem tesz olyan jót a koleszterinszintnek. Dr. Life--Sztárok, akik legyőzték drogfüggőségükethttp://www.life.hu/drlife/20160616-sztarok-akik-legyoztek-drogfuggoseguket-angelina-jolie-britney-spears-szabo-gyozo-csernus-imre.htmlMi a közös Angelina Jolie-ban és Kiss Tibiben, Drew Barrymore-ban és Szabó Győzőben? Mindannyian megjárták a poklok poklát. Ám nem ők az egyedüliek: a Life.hu a kábítószer-ellenes világnap alkalmából összegyűjtötte azokat a hírességeket, akik korábban súlyos drogfüggőséggel küzdöttek, ám végül ők kerültek ki győztesként. Dr. LifeAFPAz orrában felejtették a tampont a műtét után a szentesi nőnekhttp://www.life.hu/drlife/20160519-az-orraban-felejtettek-a-tampont-az-orrsovenymutet-utan-egy-szentesi-nonek-a-korhazban.htmlFájdalmai miatt nem tud dolgozni a 29 éves nő, aki most kártérítést követel az őt kezelő intézménytől. Dr. Life--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.