Rosszul vagy az utazástól? Ezekkel enyhítheted a gyűlölt hányingert

Forrás: Dreamstime -
betegség tippek utazás trükkök rosszullét
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokaknál előfordul az úgynevezett utazási betegség, ami előjöhet kocsikázás, repülőút, vagy hajózás közben is. Nagyon kellemetlen lehet, éppen ezért mutatunk néhány trükköt, amivel enyhítheted a rosszullétet.

Nem klasszikus betegségről van szó, mégis gyűjtőnéven utazási betegségnek nevezik a különböző járműveken előjövő rosszullétet. Általában az okozza, hogy a mozgást érzékeljük, de a szemünk ezt nem erősíti meg, tehát a látás és az egyensúlyérzékelés ellentétbe kerülnek egymással. Ennek az eredménye a rosszullét, amit nem lehet örökre megszüntetni, enyhíteni viszont igen.

Forrás: Dreamstime

Az autóban és a repülőgépeken a problémát általában az okozza, ha nem az ablakon kifelé, hanem lefelé nézünk, és például olvasunk. Míg a hajón, annak imbolygó mozgása váltja ki a rosszullétet.

Tünetei fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet és hányás.

Sokat segít, ha szemünkkel is követjük a jármű mozgását, de ha ez nem elég, akkor akár különböző gyógyszereket is alkalmazhatunk. Ezeket általában orvos írja fel, és célszerű kérni utazás előtt, ha tudjuk, hogy nekünk ez problémát okoz. Természetesen is csökkenthetünk a szédülésen. Sokan esküsznek a gyömbér jótékony hatására, de már az is enyhíthet a tüneteken, ha lehunyjuk a szemünket és megpróbálunk szundítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.