Viszket, fáj és vérzik? Ezek lehetnek a bőrrák első jelei

2016.07.08. 21:19

A rákos megbetegedések egyik legalattomosabb változata nem válogat: nem csupán idősebbeknél, hanem akár már egészen fiatal korban is szinte észrevétlenül kialakulhat. A megelőzés és az idő előtti felismerés életeket menthet: cikkünkből kiderül, mire kell figyelned ahhoz, hogy kivédd ezt a manapság egyre gyakrabban előforduló ráktípust.

Bár a szakértők az egyik legkönnyebben felismerhető ráktípusnak tartják, mégis csak itthon évente több százan halnak meg rosszindulatú bőrelváltozás következtében. Mielőtt még legyintenél, hogy a bőrrák, ezen belül is a melanoma a középkorúak betegsége, így téged biztosan nem érint, jobb, ha tudod: akár már a húszas, harmincas korosztályba tartozóknál is kialakulhat, éppen ezért fontos, hogy minél szélesebb körben megismerjék, hogy ezután már könnyen felismerhessék a rákos elváltozások első jeleit.

Forrás: Dreamstime

Mikor kezdj el gyanakodni?

Hugh Jackman egy korábban adott interjújában azt mondta, hogy az X-Men forgatása alatt a sminkese vett észre egy gyanús elváltozást a világsztár orrán. Egy apró vérfolt volt az orromon – emlékezett vissza a színész, aki végül felesége unszolására orvoshoz fordult. Így derült ki, hogy az akkor 44 éves sztárnak az egyik leggyakrabban előforduló rosszindulatú bőrdaganata, karcinómája van. Hugh Jackman egyébként később hozzátette: az ausztráloknál nagyon gyakori a bőrrák diagnózisa az extrém napsugárzás és a szigetország napimádó kultúrája miatt.

Ám nem csupán az ausztrálok vannak kitéve a veszélynek: fiatalkorban történt többszöri leégés, a napvédelem hiánya, a szolárium használata, a bőr típusa, így az, hogy mennyire fehér, mennyire könnyen barnul, az anyajegyek, azok száma és formája, az életkor, illetve a családban korábban már előfordult bőrrák növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

Forrás: Dreamstime
6 tévhit a bőrrák leghalálosabb típusáról
A melanoma, a bőrrák leghalálosabb típusa, csak az Egyesült Államokban mintegy 9000 halálos áldozatot követel évente. Ez az arány az elmúlt harminc évben folyamatosan növekedett, és mára az egyik leggyakoribb daganattípussá vált a 30 éven aluliak, különösen a fiatal nők körében. Magyarországon évente körülbelül 1700 új esetet regisztrálnak. A bőrrák leghalálosabb típusáról bővebben ide kattintva olvashatsz!

A bőrrák egyik legveszélyesebb típusa, a melanoma akár anyajegymentes felületen is megjelenhet, éppen ezért fontos, hogy a bőrön tapasztalt minden apró elváltozást bőrgyógyász is lásson.

Nagyobb veszélyben vannak azok, akiknek anyajegyeik száma 50 feletti: esetükben akár 15-ször nagyobb lehet a bőrrák kialakulásának kockázata. A legjobb, ha még az első nyári napsugarak megjelenése előtt, de legkésőbb a nyaralás előtt átvizsgáltatod a bőrödet egy szűrővizsgálat keretei között.

Forrás: Dreamstime

Figyelj a jelekre!

A rendszeres szűrővizsgálatok mellett ajánlott otthon is szemmel tartanod anyajegyeid változásait. Erre találták ki az úgynevezett „ABCDE" szabályt, amely a következőt jelenti:

  • A, mint aszimmetria: szabálytalan, esetleg nem egyenletes az alakja?
  • B, mint „border”, vagyis határ: élesek vagy elmosódottak az anyajegy határai?
  • C, mint „colour”, vagyis szín: változott a színe, esetleg különböző színárnyalatok vannak az anyajegyben?
  • D, mint „diameter”, vagyis átmérő: nagyobb-e, mint 6 milliméter?
  • E, mint „enlarging”, vagy növekvő: növekszik-e az elváltozás?

Gyanús lehet továbbá minden olyan elváltozás, amely három hét után sem gyógyul, esetleg viszket, fáj, fekélyesedik vagy vérzik.

Forrás: Dreamstime

Sokszor a betegek csak azt veszik észre, hogy törülközésnél véres lesz a törölköző, minimális dörzsölés hatására– hívja fel a figyelmet Dr. Kinyó Ágnes egyetemi adjunktus, aki szerint amennyiben az anyajegy sérülékeny, és könnyen vérzik, azonnal orvoshoz kell fordulni. 

Általában évente egy anyajegyvizsgálatot szoktunk javasolni a betegeknek orvosnál, és negyedévente önvizsgálatot otthon.Ha valakinek sok anyajegye van, vagy a családban volt már melanoma, akkor félévente orvosi vizsgálat ajánlott, és hathetente önvizsgálat otthon” - tette hozzá a szakértő.

Kialakulhat-e gyermekkorban?

Gyermekeknél csak nagyon ritka esetben fejlődhet ki bőrrák, ám jó, ha minél korábban megszokják, hogy odafigyeljenek a bőrükön tapasztalt változásokra. Szerencsére gyerekeknél nem túl gyakori a melanoma, de sajnos előfordul. Az is igaz, hogy egyre több gyereket látunk egyre több anyajeggyel. Náluk inkább a védelem a fontos– hangsúlyozta a bőrgyógyász szakértő. 

Forrás: Dreamstime

A rendszeres szűrővizsgálatokon és az otthon is végzett anyajegyfigyelésen túl tehát az ő esetükben kimondottan fontos a megfelelő ruházat és a fényvédő krém használata, valamint annak az alapszabálynak a betartása, hogy 11 és 15 óra között kerüljék a napot. Kutatások szerint az életünk során szerzett UV-terhelés 80%-át gyermekkorban szerezzük, az ebben a korban elszenvedett napégés pedig növeli a felnőttkori bőrrák kialakulásának kockázatát.

Dr. Kinyó Ágnes szerint jó megoldás lehet a gyerekek számára azok a naptejek, amelyek fizikai szűrőt tartalmaznak – igaz, ezektől sokan ódzkodnak. A ruhaneműt tekintve előnyben részesítendő a zárt, hosszú ujjú, a hátat teljesen takaró UV-szűrős „fürdőruha”, amelyet már sok sportboltban lehet kapni, amely a szakértő szerint a legbiztonságosabb, és leginkább 3-4 éves kisgyermekeknek ajánlott viselet. 

Hugh Jackmanmelanomaszűrővizsgálatrák (betegség)anyajegygyermekkorbőrrák