gluténérzékenység cukor étrend táplálkozás egészség laktózérzékenység egészséges életmód gluténmentes diéta laktózmentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Glutén, laktóz, cukor és fehér liszt – az egészséges életmódot követők között mára szinte szitokszóvá vált ezen összetevők emlegetése, az ezeket tartalmazó élelmiszercsoportok étrendből való kivonása köré pedig egyfajta kultusz kerekedett. Cleaneating, paleo, laktóz- és gluténmentes étrendek lennének egészségünk zálogai? Utánajártunk.
Egyre többen térnek rá a gluténmentes étkezésre Forrás: Dreamstime

Divat lett „mentesen" étkezni: sokan az egészséges életmóddal azonosítják azokat a termékeket, amelyek nem tartalmaznak glutént, laktózt, cukrot vagy fehér lisztet. Paleolit termékek sora kínálja magát a pékségekben, glutén- és laktózmentes süteményekkel csillapítjuk az édesség iránti vágyunkat, a cleaneating (azaz a „tiszta étkezés") pedig az egészséges és a hosszú élet záloga lett. A rengeteg félinformáció mentén haladva nem nehéz úgy érezni, hogy zsákutcába értünk, és fogalmunk sincs, merre kellene továbbmennünk az egészséges táplálkozás útvesztőjében.

Biztos, hogy így akarsz élni?

Az egészséges táplálkozás címszó alatt elkövetett legnagyobb hiba magunkkal szemben, ha megbélyegzünk bizonyos élelmiszercsoportokat, mondván, hogy nem egészségesek, és ennek okán teljes egészében kiiktatjuk őket az étrendünkből - és itt most nem azokról beszélünk, akik valamilyen elvi oknál fogva nem esznek húst és bármilyen más állati eredetű terméket. Ha elhagyunk egy bizonyos élelmiszer- vagy tápanyagcsoportot, azt később nem csupán a szervezetünk sínyli meg, hanem a lelkünk is.

Akkor most káros, vagy sem?

Oké, romlik az életminőség, de azon majd valahogy túlteszem magam. Rendben, azt mondják, nem indokolt elhagynom, de mit árthat az, ha nem fogyasztom? Szakértőnk szerint igen is sokat.

Mit árthat, ha nem fogyasztom? Forrás: Dreamstime

A valóban laktózérzékenyek egyik csoportja a speciális diétának hála ugyanakkor akár meg is gyógyulhat: a szakértő szerint abban az esetben, ha valamilyen bélrendszeri gyulladás vagy egy emésztőrendszeri fertőzés miatt csökkent le a laktázenzim termelődése, az laktózérzékenységhez vezethet. „Ahogy a dietetikus által összeállított étrend hatására regenerálódik a bélnyálkahártya, szépen lassan képes visszaállni a laktázenzim termelődése is" – magyarázta.

Egy nem megfelelően összeállított étrenddel ráadásul többet árthatunk, mint használhatunk: amennyiben kiiktatunk egy bizonyos tápanyag- vagy élelmiszercsoportot, és nem figyelünk arra, hogy ezt más módon megkapja a szervezetünk, komoly hiánybetegségek is felléphetnek.

Ma már szinte mindenki valamilyen tápanyagtól mentes ételt vásárol Forrás: Dreamstime

A nagy cukorpara

Az egészséges táplálkozás állandóan visszatérő mostohagyermeke az édességfogyasztás. Tudjuk, hogy nem kéne túlzásba vinni a fogyasztását, hogy ő az elhízás egyik első számú gyanúsítottja,

ezzel együtt azonban ugyanott tartunk, ahonnan elindultunk: megbélyegeztük, miszerint egészségtelen, és helyette a cukorpótlókat kezdtük előnyben részesíteni.

Amelyekkel nem biztos, hogy jobban járunk: gondoljunk csak a xilit hashajtó hatására, vagy a stevia hormonrendszerre gyakorolt hatásait kutató tanulmányokra.

A stevia különböző formái Forrás: Dreamstime

Dobos-Kufcsák Judit szerint azonban ha mértékkel fogyasztjuk ezeket a szereket, nincs káros hatásuk, ugyanakkor mégis érdemes óvatosnak lenni velük.

Hülyeség azt gondolni, hogy az egészséges táplálkozás hülyeség

A dietetikus szerint mindannyiunk születik egy belső bölcsességgel a helyes, kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással kapcsolatosan. Ahogy felnövünk, úgy a társadalom és a saját kis mikrokörnyezetünk szép lassan kiöli belőlünk ezeket az intuíciókat, hiszen meg kell ennünk mindent a tányéron ahhoz, hogy anya és apa boldogok legyenek, avagy csak a leves és a főétel után jöhet a desszert, hiszen így illik, és így szoktuk meg. Az egészséges táplálkozásra való törekvés azonban ismét megtanít befelé figyelni, tudatosabb fogyasztóvá válni, divattá válása pedig segít abban, hogy még több emberhez jusson el az információ.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.