szájszag egészség reflux
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kellemetlen szájszag nemcsak az elhanyagolt szájhigiénia következménye lehet, akár emésztőrendszeri problémák is okozhatják. Dr. Mármarosi István gasztroenterológus főorvos a megoldási lehetőségekről beszélt.

A halitosis rontja az önértékelést

Nem sokan tudják, de a szájszag jellemzően nem önmagában jelentkező tünet, sokszor kíséri sűrű nyál, lepedékes nyelv, szájszárazság, reggeli rossz szájíz, ami a nap folyamán keserűvé, fémessé, savanyúvá válik, inger a torokköszörülésre és kiszáradt nyálkahártya. Ezen kellemetlenségek közül talán a legkínosabb mégis a szájszag, amely sajnos a környezet által is érzékelhető. Ilyenkor sokan azonnal megbélyegzik az érintettet, mert feltételezik, hogy nem mos fogat, és tény, hogy sokszor valóban ez a kellemetlen lehelet oka. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a szerteágazó okok kiderítése miatt mindenképpen érdemes gasztroenterológushoz és fogorvoshoz fordulni.

Forrás: giphy.com



Íme, az okok, amelyek halitosishoz vezethetnek:
- A fogkő az elszíneződésen túl ínyvérzést, kellemetlen szájízt és szájszagot is okozhat, ezért érdemes legalább évente eltávolíttatni.
- Szintén a fogorvos segíthet eltávolítani a nyelv hátsó részén megtelepedett baktériumokat, illetve felszámolni az esetleges fogágygyulladást.
- Életmódbeli ok lehet az alkoholfogyasztás, a stressz és a dohányzás. Bizonyos gyógyszerek szintén okozhatnak szájszárazságot és emiatt fellépő szájszagot.
- Kevésbé gyakori ok lehet például a krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt jelentkező orrfolyás, illetve bizonyos veseproblémák, anyagcserezavarok.

A reflux a leggyakoribb ok

"A reflux egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés mellett a rossz szájíz, a szájüregi égés és a kellemetlen szájszag. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, és kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is" – mondja a gasztroenterológus főorvos. "A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízű, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb a helyzet, ha szövődményként mellkasi fájdalom is kialakul, ami akár a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is eredményezhet."

A megoldás alapkövei

A halitosis hatékony kezelése annak a függvénye, hogy pontosan mi okozza a problémát. Éppen ezért kell első lépésként felkeresni a fogorvost és a gasztroenterológust. Előfordulhat, hogy néhány életmódbeli változtatással enyhül a szájszag, ezért érdemes több folyadékot fogyasztani, kipróbálni a fogorvos által esetleg ajánlott fogkrémet, fogport, szájvizet, illetve fogköztisztító eszközöket. Beválhat még a nyelv gyengéd, bár hatékony tisztogatása, különösen a hátsó résznél. Amennyiben krónikus orrmelléküreg-gyulladásról van szó, hasznos lehet a tengeri sós orrspray, illetve bizonyos antibiotikumok.

"A reflux kizárása vagy diagnosztizálása végett mindenképpen ajánlatos szakorvoshoz fordulni" – hangsúlyozza az orvos. Az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása – és orvosi segítséggel ugyanis jól karbantartható a reflux, és a szájszag is megszüntethető. Már csak azért is komolyan kell venni ezt a betegséget, mert elhanyagolva rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz vezethet. Ugyanakkor a leggyakoribb szövődmény, a nyelőcsőgyulladás vagy -fekély, valamint a krónikus garat-, hangszalaggyulladás, az alvászavarok és az életminőség romlása is megszüntethető szakorvosi kezeléssel.

Forrás: Oxygenmedical.hu

Gond van az ágyban? Van, hogy a szex az orvosra is tartozikhttp://www.life.hu/drlife/20160719-az-orvossal-is-kell-beszelni-a-szexrol-idosebb-szivbetegek-eseteben.htmlMásként lesznek rosszul a hidegtől és a melegtőlhttp://www.life.hu/drlife/20160719-a-hidegfront-es-a-melegfront-sulyos-szivproblemakat-okozhatnak.htmlVedd ki a füledből a fülhallgatót vagy halkítsd le a zenét! - Előzd meg a halláskárosodásthttp://www.life.hu/drlife/20160723-a-fiatalok-napi-tobb-oran-keresztul-fulhallgato-segitsegevel-hallgatnak-zenet-szivesen-jarnak-zajos.htmlTehetsz érte, hogy ne gyötörjön korán a klimaxhttp://www.life.hu/drlife/20160723-ez-hatarozza-meg-ki-mikortol-erzekeli-a-menopauza-tuneteit.htmlSportolj a ciklusod szerint! Így befolyásolja az erőnlétedet a menstruációhttp://www.life.hu/drlife/20160722-a-menstruacios-ciklus-igy-befolyasolja-az-eronletedet-igy-sportolj-alatta.htmlElképesztően lefogyott Balázs Fecóhttp://www.life.hu/drlife/20160723-balazs-feco-zenesz-nagyon-lefogyott-somlo-tamas-temetesen-jelent-meg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.